« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2008-11-25 15:30:09
Temat: Re: nalewka z pigwowca czy robić????Panslavista pisze:
> "Krycha" <k...@p...onet.pl> wrote in message
(...)
>>>
>>> Pigwa jest drzewem, pigwowiec japoński - krzewem. Nalewki są wspaniałe.
>> Z samych owoców pigwy nalewka jest mdła i bezbarwna, według mnie,
>> dopiero owoce pigwowca nadają nalewce aromat i kolor.
>>
>> Pozdrawiam Krycha
>
> Można mieszać.
To też mieszam.
Krycha.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2008-11-25 15:34:18
Temat: Re: nalewka z pigwowca czy robić????mirzan pisze:
>
>> Z samych owoców pigwy nalewka jest mdła i bezbarwna, według mnie,
>> dopiero owoce pigwowca nadają nalewce aromat i kolor.
>
> O,to mnie mocno zemdli,jak wypiję pozostałe 5 litrów z byłych dziesieciu.
> Jak do tej pory nikt reklamacji nie składał.
> Kolor złota jest wystarczający,poprawiać nie trzeba.A pigwowcówka to już inna
> bajka czyli butla.
> Pozdrawiam.Mirzan
>
Poczęstowano mnie nalewką z pigwy była przezroczysta i mdława, ale
oczywiscie alkoholowa.
Natomisat obok stała przyniesiona przeze mnie buteleczka ze złocistym
płynem aromatycznym,o smaku lekko kwaśnym z owoców pigwy i pigwowca.
Dlatego powstało takie moje oprównanie.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2008-11-25 16:29:01
Temat: Re: nalewka z pigwowca czy robić????Użytkownik Krycha napisał:
>(...)
> Z samych owoców pigwy nalewka jest mdła i bezbarwna, według mnie,
> dopiero owoce pigwowca nadają nalewce aromat i kolor.
>
Zgadzam się z imienniczką :) W zeszłym roku zrobiłam na próbę
i jest nijaka. Postoi jeszcze trochę, a jak nie wyszlachetnieje do
lata to doleję do ratafii.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2008-11-25 18:29:13
Temat: Re: nalewka z pigwowca czy robić????Robić z pigwy!!Krystyna Chiger <k...@h...pl> napisał(a):
> Użytkownik Krycha napisał:
> >(...)
> > Z samych owoców pigwy nalewka jest mdła i bezbarwna, według mnie,
> > dopiero owoce pigwowca nadają nalewce aromat i kolor.
> >
> Zgadzam się z imienniczką :) W zeszłym roku zrobiłam na próbę
> i jest nijaka. Postoi jeszcze trochę, a jak nie wyszlachetnieje do
> lata to doleję do ratafii.
Ależ moi Drodzy.... Nalewka z pigwy bezbarwna i mdła.Toż to
bluznierstwo. Chyba, że .... ktoś pija nieudaczne plyny. Przepis klasyczny
na PIGWÓWKĘ daje w rezultacie piekny żółty(juz żeby nie -złoty...)trunek,
o bardzo wyraznym smaku cytrusowo- pigwowym(lekko kwaśny).Przecież do
wyciagu spirytusowego z kawałków pigwy dodajemy syrop(odcedzone owoce pigwy
są zasypane na dwa tygodnie cukrem) i dopiero do tej bazy dodajemy miód
akacjowy, rum, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczy i korzeń
arcydzięgiela.Należy wstrzymać ślinę przez jakieś 6 m-cy( !!!! )spróbować i
dopiero pisać opinie. Chętnie podłaczyłbym się do Mirzana, zanim zmniejszy
objetość swojej butli.
W razie czego częstuję niedowiarków , - także przepisem.. Marex
>
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2008-11-25 19:09:48
Temat: Re: nalewka z pigwowca czy robić????Robić z pigwy!!wysyłam zdjęcia pigwowca i1 sztuki pigwy
http://i34.tinypic.com/2ryogv6.jpg
http://i36.tinypic.com/352kpvk.jpg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2008-11-25 19:18:48
Temat: Re: nalewka z pigwowca czy robić????Robić z pigwy!!Użytkownik Marex napisał:
> Ależ moi Drodzy.... Nalewka z pigwy bezbarwna i mdła.Toż to
> bluznierstwo. Chyba, że .... ktoś pija nieudaczne plyny. Przepis klasyczny
> na PIGWÓWKĘ daje w rezultacie piekny żółty(juz żeby nie -złoty...)trunek,
> o bardzo wyraznym smaku cytrusowo- pigwowym(lekko kwaśny).Przecież do
> wyciagu spirytusowego z kawałków pigwy dodajemy syrop(odcedzone owoce pigwy
> są zasypane na dwa tygodnie cukrem) i dopiero do tej bazy dodajemy miód
> akacjowy, rum, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczy i korzeń
> arcydzięgiela.Należy wstrzymać ślinę przez jakieś 6 m-cy( !!!! )spróbować i
> dopiero pisać opinie. Chętnie podłaczyłbym się do Mirzana, zanim zmniejszy
> objetość swojej butli.
De gustibus... Stoi już prawie rok. Kolor ma, rzeczywiście ładny. Syropu
nie daję, bo nie lubię słodkich napojów. Może rzeczywiście z pigwy może
być tylko słodka nalewka (tak, jak herbata po góralsku musi mieć choćby
odrobinę cukru). Ale to dalej znaczy, że ja tego lubić nie będę.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2008-11-25 21:10:35
Temat: Re: nalewka z pigwowca czy robić????Użytkownik Krycha napisał:
> Z samych owoców pigwy nalewka jest mdła i bezbarwna, według mnie,
Chciałam posadzić u siebie pigwę.
Sprzedawca miał przy drzewkach duży przekrojony owoc.
Sprawdziłam zapach i nie odpowiada mi.
Pozdrawiam, Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2008-11-25 21:24:08
Temat: Re: nalewka z pigwowca czy robić????Robić z pigwy!!Marex pisze:
(...)
> Ależ moi Drodzy.... Nalewka z pigwy bezbarwna i mdła.Toż to
> bluznierstwo. Chyba, że .... ktoś pija nieudaczne plyny. Przepis klasyczny
> na PIGWÓWKĘ daje w rezultacie piekny żółty(juz żeby nie -złoty...)trunek,
> o bardzo wyraznym smaku cytrusowo- pigwowym(lekko kwaśny).(...)
Jesteś pewny, że nie mylisz owoce pigwy z owocami pigwowca?
Takie mam wrażenie, bo owoce pigwy nie są w smaku kwaśne (cutyusowe -
jak piszesz).
Pozdrawiam Krycha.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2008-11-25 21:34:47
Temat: Re: nalewka z pigwowca czy robić????Robić z pigwy!!Marex pisze:
(...)
> Przecież do
> wyciagu spirytusowego z kawałków pigwy dodajemy syrop(odcedzone owoce pigwy
> są zasypane na dwa tygodnie cukrem) i dopiero do tej bazy dodajemy miód
> akacjowy, rum, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczy i korzeń
> arcydzięgiela.(...)
Coś podejrzewam, że dodanie tych składników, które wymieniasz
zabijają smak pigwy czy pigwówek w tej nalewce.
W nalewce robionej przeze mnie jest: alkohol, owoce, miód wielokwiatowy,
cukier i czasami woda przegotowana.
Owoce po zlaniu nalewki znajdują zastosowanie w ciastach.
Pozdrawiam Krycha.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2008-11-25 22:48:37
Temat: Re: nalewka z pigwowca czy robić????Robić z pigwy!!Krycha <k...@p...onet.pl> napisał(a):
> Marex pisze:
> (...)
> > Przecież do
> > wyciagu spirytusowego z kawałków pigwy dodajemy syrop(odcedzone owoce
pigwy
> > są zasypane na dwa tygodnie cukrem) i dopiero do tej bazy dodajemy miód
> > akacjowy, rum, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczy i korzeń
> > arcydzięgiela.(...)
>
> Coś podejrzewam, że dodanie tych składników, które wymieniasz
> zabijają smak pigwy czy pigwówek w tej nalewce.
> W nalewce robionej przeze mnie jest: alkohol, owoce, miód wielokwiatowy,
> cukier i czasami woda przegotowana.
> Owoce po zlaniu nalewki znajdują zastosowanie w ciastach.
>
> Pozdrawiam Krycha.
Dodatki tylko wzbogacają ( nie zdominuja !) bukiet smaku owocu Pigwy
długo moczonego w alkoholu(spirytus rozcieńczony wodą z RO do steżenia 45%.
Pigwa nadaje zdecydowanie dominujacy kolor i Smak o lekko kwaśnym
kierunku.Natomiast pozostale składniki (sok, skórka i korzeń arcydzięgla)
nadają subtelny dodatek całosci. Próby juz byly i trudno się temu oprzeć.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |