« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-28 12:06:08
Temat: o wczorajszych lodach, jak zrobić ?wczoraj była dyskusja na temat lodów, wiele osób zachęcało do samodzielnego
zrobienia, może ktoś poda dobry wypróbowany sposób jak je zrobić i jak
zamrażać ?
--
=================
Pozdrawiam Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-28 12:42:36
Temat: Re: o wczorajszych lodach, jak zrobić ?Witam
Podaję przepis na moje ulubione lody
mleko w proszku 1 szkl
śmietana 1 szkl
yogurt 1 szkl (może być owocowy)
cukier 0,5 szkl
owoce lub kawa inka
Wszystko wymieszać mikserem, wlać do dużego pojemnika ewentualnie foremek,
wstawić do zamrażalnika(najlepiej na noc)
pozdrawiam
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-28 13:11:54
Temat: Re: o wczorajszych lodach, jak zrobić ?
Użytkownik "bea" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:d4qm0f$rfr$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Podaję przepis na moje ulubione lody
>
> mleko w proszku 1 szkl
> śmietana 1 szkl
> yogurt 1 szkl (może być owocowy)
> cukier 0,5 szkl
> owoce lub kawa inka
Jaka smietana?
--
pozdrawiam, misiczka
Kobiety są po to, by je kochać, a nie po to, by je rozumieć
http://www.misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-28 13:15:45
Temat: Re: o wczorajszych lodach, jak zrobić ?podajcie jeszce swoje przepisy, czy trzeba mieć jakąś specjalną maszynkę do
zamrażania ?
jedrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-28 14:28:17
Temat: Re: o wczorajszych lodach, jak zrobić ?
> Jaka smietana?
>
śmietana 18%
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-28 14:47:50
Temat: Re: o wczorajszych lodach, jak zrobić ?Witam.
W przeciągu roku wyprobowałam kilka przepisów na lody. Najbardziej przypadły mi
do gustu lody przepisu Macieja Kuronia z ostatnio wydawanego poradnika kulinarnego.
Nie mam maszynki do kręcenia lodów w związku z powyższym musze robić je rano a
potem w ciagu dnia pilnować i miksować co jakiś czas. Oto przepis
Lody na jajach i mleku
300ml mleka
150 ml chudej, słodkiej śmietanki
100 g cukru pudru (dla mnie sa za słodkie i daje 50g cukru)
4 zółtka
kilka kropli esencji waniliowej
Mleko, cukier i śmietanę umieścić w rondlu i zagotować na małym ogniu. Ubić
żółtka z esencja waniliową. Stale mieszając, zalać ubite żółtka wrzącym mlekiem
ze śmietaną. Zaczekać, aż całość ostygnie.
Masę w płytkim pojemniku trzymać w zamrażarce do czasu gdy zacznie zamarzać.
Wówczas ubić mikserem (ja ubijam nawet kilka razy w ciągu całego procesu
zamarzania aby były puszyste). Przelaćm do mniejszych pojemników i zamrozić.
Czekoladowe:
100g czekolady należy rozpuścić bardzo powoli w mleku, na małym ogniu nie
doprowadzając do wrzenia
Kawowe: przed zagotowaniem dodajemy do mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Zazwyczaj podwajam ilość składników w przepisie. Robie od razu lody waniliowe,
czekoladowe i kawowe. Cukru na 600ml mleka i 150 ml. śmietanki daje ok. 100g -
dla mnie w zupełności tyle wystarcza. Oczywiście można dodac więcej - jak kto woli
pozdrawiam
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-28 15:20:14
Temat: Re: o wczorajszych lodach, jak zrobić ?pusiak napisał(a):
> Witam.
> W przeciągu roku wyprobowałam kilka przepisów na lody. Najbardziej przypadły mi
> do gustu lody przepisu Macieja Kuronia z ostatnio wydawanego poradnika kulinarnego.
> Nie mam maszynki do kręcenia lodów w związku z powyższym musze robić je rano a
> potem w ciagu dnia pilnować i miksować co jakiś czas.
Przepis na najszybsze lody świata (bez kręcenia) pokazywał kiedyś Heston
Blumenthal w Discovery. Potrzebny jest ciekły azot, a reszta -
tradycyjna. Przy gwałtownym oziębieniu woda nie tworzy struktury
krystalicznej (czy jakoś tak) wobec czego lody są wyjątkowo "gładkie".
Nie próbowałem ;-)
Zresztą Heston to bardzo ciekawa postać w kuchni:
http://discoverychannel.co.in/kitchen/
Polecam lody krabowe :-)))
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-28 21:14:10
Temat: Re: o wczorajszych lodach, jak zrobić ?
"bea" <b...@w...pl> wrote in message
news:d4qs6n$f2d$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>> Jaka smietana?
>>
> śmietana 18%
>
> Beata
>Smietana 18 % to kwasna. Czy to mozliwe ? Bo slodka to jest smietanka.
>Chyba dobrze rozumuje ?
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 07:45:54
Temat: Re: o wczorajszych lodach, jak zrobić ?Podaję przepis Szani:
From: "SzAnia" <s...@w...pl>
> Witam wszystkich serdecznie w ten cieplutki wieczór :)
Znalazlam więc w
> zeszycie mojej ś.p. mamusi przepis na lody.
> Szybko zrobilam, wrzucilam na
> noc do zamrazalnika. Byly pyszne. Oto przepis:
> 1 "Śnieżka", mleko (niepelna szklanka), 3 jaja, cukier waniliowy,
> 3 łyżki cukru Ubic "Śnieżkę" z niepełną szkl. mleka,
> z 3 bialek ubic sztywną pianę, dodac do tego 1 cukier waniliowy i 3
> lyżki
> cukru, dodac żółtka i dalej ubijając dodac przygotowaną wcześniej
> Śnieżkę.
> Przelac masę do plastikowych pudelek i zamrozic. Dzis robilam z 2 porcji,
> podzielilam na 3 części : jedna waniliowa, do
> drugiej dodalam mus truskawkowy, do trzeciej kakao. Zyczę smacznego
> Ania
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 11:14:28
Temat: Re: o wczorajszych lodach, jak zrobić ?
>>Smietana 18 % to kwasna. Czy to mozliwe ? Bo slodka to jest smietanka.
>>Chyba dobrze rozumuje ?
Dobrze:-) Ma być śmietana, daje lekko kwaśny smak i dlatego wolimy lody
zrobione w domu niż kupne. Jak ktoś lubi to może dodać jeszcze rodzynki.
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |