| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-28 08:21:47
Temat: LososWitam
Zakupilam wczoraj lososia i nie bardzo mam pomysl jak go zrobic.
Chcialam go upiec. Przyprawic, zawinac w folie i wlozyc do piekarnika.
Moze ma ktos jakis ciekawszy pomysl? Ewentualnie co do tej folii
dorzucic? Jakies warzywa? Marchewka? brokuly? Moze jakis sos do tego?
Myslalam o koperkowym, ale sama nie wiem czy bedzie pasowac i nie wiem
bardzo jak go zrobic.
Pomozcie troche mi cos wymyslic.
Pozdrawiam
Joasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-04-28 08:35:57
Temat: Re: LososOn Thu, 28 Apr 2005 09:21:47 +0100, Joanna Konopka
<j...@p...onet.pl> wrote:
>Witam
>
>Zakupilam wczoraj lososia i nie bardzo mam pomysl jak go zrobic.
>Chcialam go upiec. Przyprawic, zawinac w folie i wlozyc do piekarnika.
>Moze ma ktos jakis ciekawszy pomysl? Ewentualnie co do tej folii
>dorzucic? Jakies warzywa? Marchewka? brokuly? Moze jakis sos do tego?
>Myslalam o koperkowym, ale sama nie wiem czy bedzie pasowac i nie wiem
>bardzo jak go zrobic.
>Pomozcie troche mi cos wymyslic.
>
>Pozdrawiam
>
>Joasia
Mialam znajomycj, ktorym przez ogrod szla rzeczka z rybami (nota
bene, jak on gdzies przepadala, to ona wychodzila przed dom i
wolala go po prostu), ryb w domu mieli za duzo. nas obdarowywali
non stop - juz ladnie przygotowane dzwonka, w folii, od razu z
galazkami kopru i plasterkami cytryny. Czesto nawet do folii nie
zagladalam tylko siup! do piekarnika.
dod koperkowy pasuje jak najbardziej.
Dobrej ryby nie trzeba (wedlug mnie) poprawiac zbyt wieloma
dodatkami
Pierz
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-04-28 08:57:03
Temat: Re: LososUżytkownik Joanna Konopka napisał:
> Witam
>
> Zakupilam wczoraj lososia i nie bardzo mam pomysl jak go zrobic.
Chyba nie będę oryginalna ale ja najbardziej lubię takiego:
- płaty łososia (skórą do dołu) rozkładam na folii aluminiowej, (sok z
cytrymy, sól pieprz wg uznania)) posypuję koperkiem i nakładam masło.
zawijam lub nie i piekę w 200 st
- można zamiast masła - koperek wymieszac ze śmietaną i rozsmarowac
na łososiu i upiec jak wyżej.
- można połozyć na rybie pieczarki, na to śmietanę i posypać startym
żółtym serem. i upiec :)
A jak chcesz z warzywami, to proponuje na parze (albo w naczyniu
żaroodpornym w piekarnku) .. w środku łosoś (ale wtedy skórkę trzeba
koniecznie ściagnąc :( a dookoła to na co masz ochotę: brokuły, marchew,
kalafior, fasolka szparagowa.. itd.
Można to podać "dietetycznie" polane masłem albo mniej "dietetycznie" z
dipem (majonez, smietana, musztarda, czosnek, koperek)
Możliwości cała masa - w zalezności od smaku i upodobań :)
życzę smacznej rybki.
U mnie dziś boczniaki :)
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń "usunto" z mojego adresu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-04-28 11:03:21
Temat: Re: LososJoanna Konopka napisał(a):
> Witam
>
> Zakupilam wczoraj lososia i nie bardzo mam pomysl jak go zrobic.
> Chcialam go upiec. Przyprawic, zawinac w folie i wlozyc do piekarnika.
> Moze ma ktos jakis ciekawszy pomysl? Ewentualnie co do tej folii
> dorzucic? Jakies warzywa? Marchewka? brokuly? Moze jakis sos do tego?
> Myslalam o koperkowym, ale sama nie wiem czy bedzie pasowac i nie wiem
> bardzo jak go zrobic.
> Pomozcie troche mi cos wymyslic.
>
ja robie po prostu z patelni , osolony , popieprzony i posypany
świeżym koperkiem
i do tego zimny sos z awokado
pozdr Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-04-28 11:38:05
Temat: Re: LososJeśli lubisz ryby z wody (gotowane), to zrób ją w wywarze z warzyw (bez
cebuli i kapusty, duzo pietruszki). Do wywaru oprócz pieprzu i soli należy
dodać kminek (generalnie gotuj jak raki lub krewetki). Nie wolno trzymac
długo, bo ryba twardnieje.
Potem mozna podac z kartofelkami, masełkiem, dużą ilością koperku.
Surówka dowolna wg gustu.
Mnie tak właśnie bardzo smakuje - Gośka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-04-28 15:34:31
Temat: Re: LososKrysia Thompson wrote:
> Dobrej ryby nie trzeba (wedlug mnie) poprawiac zbyt wieloma
> dodatkami
Swieta racja. Ale gdy juz Ci sie znudzi ta prostota, to mozesz sprobowac
takiej wersji:
dwa filety przelozyc gruba warstwa zmielonych orzechow zmieszanych z
posiekana pietruszka, stopionym maslem i przyprawami, zawinac w ciasto
francuskie lub folie, piec pol godziny, podac krojone w poprzek ostrym
nozem.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-04-29 08:55:07
Temat: Re: LososJa! JA.... Mnie spytajcie! :-)))
Ja zrobilem kiedys wspanialego lososia (bardzo dobry na cieplo, a na zimno
poprostu ze best!).
Ciasto francuskie, filet z lososia (duzy) + cytrynka + sol/pieprz + AFAIR
majeranku troche dalem. Ciasto rozmrazamy, fileta na pol (w poprzek), kazdy
kawalem obwicie sypiemy pieprzem z mlynka + sol + przyprawy wg grustu (np.
majeranek) + troche soku z cytrynki). Jedna czesc fileta kladziesz na
ciasto, na to ser zolty + szynka wedzona (plasterki) --> przykrywasz takim
samym filetem i zawijasz ciasto. Wszystko pieczesz az do gotowosci ciasta!
Pycha!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-04-29 09:48:22
Temat: Re: LososI po lososiu - smaczny byl :)
Upieklam w folii w piekarnku. Tylko w odrobinie soli i pieprzu. Na parze
ugotowaly sie marchewka i brokuly. Do tego ryz gotowany w curry, zeby
mial ladny kolorek. I sosik koperkowo -jogurtowy.
Wyszlo przepyszne. I pieknie wygladalo :)
Pozdrawiam :)
Joasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-05-01 07:28:13
Temat: Re: LososPewnego pięknego dnia, a był(a) to piątek, 29 kwietnia 2005 10:55 użytkownik
plitkin, sącząc kawkę, wyklepał:
> Ciasto francuskie, filet z lososia (duzy) + cytrynka + sol/pieprz + AFAIR
> majeranku troche dalem. Ciasto rozmrazamy, fileta na pol (w poprzek),
> kazdy kawalem obwicie sypiemy pieprzem z mlynka + sol + przyprawy wg
> grustu (np.
> majeranek) + troche soku z cytrynki). Jedna czesc fileta kladziesz na
> ciasto, na to ser zolty + szynka wedzona (plasterki) --> przykrywasz takim
> samym filetem i zawijasz ciasto. Wszystko pieczesz az do gotowosci ciasta!
> Pycha!
Czyli taka pieczona kanapka z łososia :)
Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-05-03 13:42:46
Temat: Re: Losos"Małgorzata Leszczyńska" <g...@N...gazeta.pl> napisał(a):
> Jeśli lubisz ryby z wody (gotowane), to zrób ją w wywarze z warzyw (bez
> cebuli i kapusty, duzo pietruszki). Do wywaru oprócz pieprzu i soli
> należy
> dodać kminek (generalnie gotuj jak raki lub krewetki). Nie wolno trzymac
>
Z wody, w sosie boublanc (blanc beurre). Magnifique!
Pozdrawiam!
Z.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |