Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Losos

Grupy

Szukaj w grupach

 

Losos

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-04-28 08:21:47

Temat: Losos
Od: Joanna Konopka <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Zakupilam wczoraj lososia i nie bardzo mam pomysl jak go zrobic.
Chcialam go upiec. Przyprawic, zawinac w folie i wlozyc do piekarnika.
Moze ma ktos jakis ciekawszy pomysl? Ewentualnie co do tej folii
dorzucic? Jakies warzywa? Marchewka? brokuly? Moze jakis sos do tego?
Myslalam o koperkowym, ale sama nie wiem czy bedzie pasowac i nie wiem
bardzo jak go zrobic.
Pomozcie troche mi cos wymyslic.

Pozdrawiam

Joasia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-04-28 08:35:57

Temat: Re: Losos
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 28 Apr 2005 09:21:47 +0100, Joanna Konopka
<j...@p...onet.pl> wrote:

>Witam
>
>Zakupilam wczoraj lososia i nie bardzo mam pomysl jak go zrobic.
>Chcialam go upiec. Przyprawic, zawinac w folie i wlozyc do piekarnika.
>Moze ma ktos jakis ciekawszy pomysl? Ewentualnie co do tej folii
>dorzucic? Jakies warzywa? Marchewka? brokuly? Moze jakis sos do tego?
>Myslalam o koperkowym, ale sama nie wiem czy bedzie pasowac i nie wiem
>bardzo jak go zrobic.
>Pomozcie troche mi cos wymyslic.
>
>Pozdrawiam
>
>Joasia


Mialam znajomycj, ktorym przez ogrod szla rzeczka z rybami (nota
bene, jak on gdzies przepadala, to ona wychodzila przed dom i
wolala go po prostu), ryb w domu mieli za duzo. nas obdarowywali
non stop - juz ladnie przygotowane dzwonka, w folii, od razu z
galazkami kopru i plasterkami cytryny. Czesto nawet do folii nie
zagladalam tylko siup! do piekarnika.

dod koperkowy pasuje jak najbardziej.

Dobrej ryby nie trzeba (wedlug mnie) poprawiac zbyt wieloma
dodatkami

Pierz
Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-04-28 08:57:03

Temat: Re: Losos
Od: bella <b...@a...pl.usunto> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Joanna Konopka napisał:

> Witam
>
> Zakupilam wczoraj lososia i nie bardzo mam pomysl jak go zrobic.

Chyba nie będę oryginalna ale ja najbardziej lubię takiego:

- płaty łososia (skórą do dołu) rozkładam na folii aluminiowej, (sok z
cytrymy, sól pieprz wg uznania)) posypuję koperkiem i nakładam masło.
zawijam lub nie i piekę w 200 st
- można zamiast masła - koperek wymieszac ze śmietaną i rozsmarowac
na łososiu i upiec jak wyżej.
- można połozyć na rybie pieczarki, na to śmietanę i posypać startym
żółtym serem. i upiec :)

A jak chcesz z warzywami, to proponuje na parze (albo w naczyniu
żaroodpornym w piekarnku) .. w środku łosoś (ale wtedy skórkę trzeba
koniecznie ściagnąc :( a dookoła to na co masz ochotę: brokuły, marchew,
kalafior, fasolka szparagowa.. itd.
Można to podać "dietetycznie" polane masłem albo mniej "dietetycznie" z
dipem (majonez, smietana, musztarda, czosnek, koperek)

Możliwości cała masa - w zalezności od smaku i upodobań :)
życzę smacznej rybki.

U mnie dziś boczniaki :)
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń "usunto" z mojego adresu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-04-28 11:03:21

Temat: Re: Losos
Od: Meg <m...@N...pl> szukaj wiadomości tego autora

Joanna Konopka napisał(a):
> Witam
>
> Zakupilam wczoraj lososia i nie bardzo mam pomysl jak go zrobic.
> Chcialam go upiec. Przyprawic, zawinac w folie i wlozyc do piekarnika.
> Moze ma ktos jakis ciekawszy pomysl? Ewentualnie co do tej folii
> dorzucic? Jakies warzywa? Marchewka? brokuly? Moze jakis sos do tego?
> Myslalam o koperkowym, ale sama nie wiem czy bedzie pasowac i nie wiem
> bardzo jak go zrobic.
> Pomozcie troche mi cos wymyslic.
>
ja robie po prostu z patelni , osolony , popieprzony i posypany
świeżym koperkiem
i do tego zimny sos z awokado

pozdr Magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-04-28 11:38:05

Temat: Re: Losos
Od: "Małgorzata Leszczyńska" <g...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jeśli lubisz ryby z wody (gotowane), to zrób ją w wywarze z warzyw (bez
cebuli i kapusty, duzo pietruszki). Do wywaru oprócz pieprzu i soli należy
dodać kminek (generalnie gotuj jak raki lub krewetki). Nie wolno trzymac
długo, bo ryba twardnieje.
Potem mozna podac z kartofelkami, masełkiem, dużą ilością koperku.
Surówka dowolna wg gustu.
Mnie tak właśnie bardzo smakuje - Gośka

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-04-28 15:34:31

Temat: Re: Losos
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:
> Dobrej ryby nie trzeba (wedlug mnie) poprawiac zbyt wieloma
> dodatkami


Swieta racja. Ale gdy juz Ci sie znudzi ta prostota, to mozesz sprobowac
takiej wersji:

dwa filety przelozyc gruba warstwa zmielonych orzechow zmieszanych z
posiekana pietruszka, stopionym maslem i przyprawami, zawinac w ciasto
francuskie lub folie, piec pol godziny, podac krojone w poprzek ostrym
nozem.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-04-29 08:55:07

Temat: Re: Losos
Od: "plitkin" <NIK_JAK_W_NAGLOWKU-"OD"@interia.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja! JA.... Mnie spytajcie! :-)))

Ja zrobilem kiedys wspanialego lososia (bardzo dobry na cieplo, a na zimno
poprostu ze best!).

Ciasto francuskie, filet z lososia (duzy) + cytrynka + sol/pieprz + AFAIR
majeranku troche dalem. Ciasto rozmrazamy, fileta na pol (w poprzek), kazdy
kawalem obwicie sypiemy pieprzem z mlynka + sol + przyprawy wg grustu (np.
majeranek) + troche soku z cytrynki). Jedna czesc fileta kladziesz na
ciasto, na to ser zolty + szynka wedzona (plasterki) --> przykrywasz takim
samym filetem i zawijasz ciasto. Wszystko pieczesz az do gotowosci ciasta!
Pycha!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-04-29 09:48:22

Temat: Re: Losos
Od: Joanna Konopka <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

I po lososiu - smaczny byl :)

Upieklam w folii w piekarnku. Tylko w odrobinie soli i pieprzu. Na parze
ugotowaly sie marchewka i brokuly. Do tego ryz gotowany w curry, zeby
mial ladny kolorek. I sosik koperkowo -jogurtowy.
Wyszlo przepyszne. I pieknie wygladalo :)

Pozdrawiam :)

Joasia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-05-01 07:28:13

Temat: Re: Losos
Od: Kruszyzna <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pewnego pięknego dnia, a był(a) to piątek, 29 kwietnia 2005 10:55 użytkownik
plitkin, sącząc kawkę, wyklepał:

> Ciasto francuskie, filet z lososia (duzy) + cytrynka + sol/pieprz + AFAIR
> majeranku troche dalem. Ciasto rozmrazamy, fileta na pol (w poprzek),
> kazdy kawalem obwicie sypiemy pieprzem z mlynka + sol + przyprawy wg
> grustu (np.
> majeranek) + troche soku z cytrynki). Jedna czesc fileta kladziesz na
> ciasto, na to ser zolty + szynka wedzona (plasterki) --> przykrywasz takim
> samym filetem i zawijasz ciasto. Wszystko pieczesz az do gotowosci ciasta!
> Pycha!

Czyli taka pieczona kanapka z łososia :)

Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-05-03 13:42:46

Temat: Re: Losos
Od: "ZG" <z...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Małgorzata Leszczyńska" <g...@N...gazeta.pl> napisał(a):
> Jeśli lubisz ryby z wody (gotowane), to zrób ją w wywarze z warzyw (bez
> cebuli i kapusty, duzo pietruszki). Do wywaru oprócz pieprzu i soli
> należy
> dodać kminek (generalnie gotuj jak raki lub krewetki). Nie wolno trzymac
>
Z wody, w sosie boublanc (blanc beurre). Magnifique!

Pozdrawiam!
Z.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mrozone truskawki.
szybkowar do mikrofali
Lody
Jakie ciasto pasuje...
[p] ryba na parze z warzywami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »