| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-03-10 11:28:56
Temat: obiad imieninowy
Mam prośbę niebawem będę miał imieniny chcę zaprosić parę osób tylko nie wiem co
podać do jedzenia chciałbym zrobić coś innego niż zwykle podaje się na obiad.
Proszę o propozycje (przepisy)
-- a na obiedzie będzie 6 osób
z góry dzięki
--
*** pozdrowienia ***
Herold
!^!^!^!^!^!^!^!^!^!^!^!^!^!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-03-10 20:06:58
Temat: Re: obiad imieninowyWiesz, jeszcze rok temu tez mialam takie problemy. Ale tu w Holandii impreza
urodzinowa ( imienin nie znaja ) wyglada tak:
ok. 20.00 przychodza "przyjaciele", dostaja jedna lub dwie filizanki kawy,
bo herbate tez malo kto pija, do tej kawki kawalek torta, ktorym jest
najczesciej jakies ciasto jablkowe lub sernikl na zimno. Po takim
ugoszczeniu dostac jeszcze mozna kieliszek lub 2,3 czegos mocniejszego lub
soczku z ciasteczkiem lub cukiereczkiem do tego. Czasami zdarza sie, ze ktos
przygotuje jakies koreczki lub inne mini keski.
NO tak, po taaakim zarciu i piciu trudno trafic do domu...
Tego polskiego "goszczenia" i "imprezowania" przy imieninowych czy
urodzinowych stolach brakuje mi tutaj. Ale z drugiej strony - jeden problem
z glowy....
Powodzenia w ukladaniu menu!
Dana
Herold <h...@p...com> schreef in berichtnieuws
8aalrn$hbi$...@h...man.lublin.pl...
>
> Mam prośbę niebawem będę miał imieniny chcę zaprosić parę osób tylko nie
wiem co
> podać do jedzenia chciałbym zrobić coś innego niż zwykle podaje się na
obiad.
> Proszę o propozycje (przepisy)
> -- a na obiedzie będzie 6 osób
> z góry dzięki
> --
> *** pozdrowienia ***
> Herold
> !^!^!^!^!^!^!^!^!^!^!^!^!^!
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-14 10:55:44
Temat: Obiad imieninowyNie wiem czy zdążyłam przed imieninami, ale podzielę się moim sposobem
na takie imrezy. Ostatnio zrobiłam wielką lasagne z nadzieniem z
mielonego mięsa z indyka, pieczarek i papryki. Innym razem były dwie
blaszki pizzy i oczywiście sałatki - jedna "babska" z tuńczyka z
ananasem, orzechami i rodzynkami, druga z pomidorów, ogórków, papryki i
innych warzywek, które akurat miałam pod ręką.
Wszystkie przepisy już były, więc nie będę zanudzać po raz kolejny. Ale
pomysł już jakiś jest.
Doti
-----Oryginalna wiadomość-----
Od: Herold [mailto:h...@p...com]
Ogłoszono: 10 marca 2000 12:29
Ogłoszono do: kuchnia
Konwersacja: obiad imieninowy
Temat: obiad imieninowy
Mam prośbę niebawem będę miał imieniny chcę zaprosić parę osób tylko nie
wiem co
podać do jedzenia chciałbym zrobić coś innego niż zwykle podaje się na
obiad.
Proszę o propozycje (przepisy)
-- a na obiedzie będzie 6 osób
z góry dzięki
--
*** pozdrowienia ***
Herold
!^!^!^!^!^!^!^!^!^!^!^!^!^!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-17 16:45:33
Temat: Re: Obiad imieninowy
> A ja często daję gosciom leczo na bazie fasolki szparagowej. Latwe i
> szybkie w wykonaniu, a goscie nigdy jkos nie narzekali mimo, ze robi sie
> typowa "śmieciówa" . Pewnie znacie juz rózne wariacje na ten temat ale
> podam przepis.Z góry przepraszam jesli przepis będzie malo czytelny, ale
> pierwszy raz podaję, do tej pory tylko czytalam :))
1 kg fasolki szparagowej swiezej bądz mrożonej
jakies 30 dk. boczku wędzonego
kawalek wiejskiej kiełbasy
ze 4 pomidory
2 papryki czerwone słodkie
2-3 cebule
koncentrat pomidorowy ( jakies 3 łyzki )
olej ( tez jakies 3-4 łyżki )
sól, pieprz i co kto lubi z ziól
Warzywa kroję dość drobno i wrzucam do szybkowaru ( polecam te stare
rosyjskie-nic ich nie zniszczy ), dodaję oleju, i doprawiam do smaku ( w
zaleznosci od natchnienia i stanu zapasów kuchennych)
Na patelni podsmażam pokrojone boczek, kielbasę i cebulę.
Kiedy warzywa są juz mięciutkie ( nie podaje czasu duszenia-bo to zalezy od
szybkowara- mój np.wtedy puszcza parę i piszczy ) przekladam do jakegos
rondla, dokladam mięso, cebulę, dodaję koncentrat pomidorowy i zostawiam na
malym ogniu jeszcze przez chwile, zeby sie to poddusilo i przegryzlo ze
sobą.
I wszystko-teraz juz tylko jesc..uprzedzam, ze wbrew pozorom bardzo sycące.
smacznego
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-17 16:58:16
Temat: Re: Obiad imieninowyEwentualnie jeśli goście się nie przestraszą czosnku to możesz im zrobić
cacyki- ser twarogowy na ostro z cebula, pomidorem, ogórkiem konserwowym i
obowiązkowo (!) z czosnkiem. Do tego jakies chipsy do maczania i efekt
wychodzi bardzo smaczny- a pracy dużo jak widac nie wymaga :))
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-17 17:07:33
Temat: Re: Obiad imieninowya zresztą wcale nie muszą byc chipsy- ja to uwielbiam z mlodymi
ziemniaczkami i ze zsiadłym mlekiem...do tego jakaś surówka i jako wiosenny
obiadek..mniam mniam...tylko jeszcze za wcześnie na takie kartofelki :(
aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |