« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-19 15:56:21
Temat: Twarde pieniczkiZnowu temat pierniczlow. Zrobilam w tym roku pierniczki z 3 roznych
przepisow, ale sie rozpierniczkowalam. Z jednego to nawet 3 razy (i
zakazalam jesc, zeby do swiat starczylo), bo takie sa pyszne. Wcale nie
twarde, pieknie pachna. Ciasto surowe bylo strasznie twarde i o malo sobie
rak nie polamalam przy walkowaniu, ale warto bylo. Natomiast z pozostalych
przepisow, ciasto surowe bylo strasznie zadkie i musialam dodac wiecej maki
niz podana, a teraz te pierniki sa POTWORNIE twarde. I mam pytanie. Czy one
takie twarde juz zostana? Czy taka ich twarda uroda po prostu? Czy sobie
poleza i zmiekna?
Aha, jak byly cipele to byly nawet miekkie, po wystygnieciu zrobily sie
takie twarde.
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-19 16:19:28
Temat: Re: Twarde pieniczki
Użytkownik "Sylwia & Jurek" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:9vqdcb$r2t$1@news.tpi.pl...
> Znowu temat pierniczlow. Zrobilam w tym roku pierniczki z 3 roznych
> przepisow, ale sie rozpierniczkowalam. Z jednego to nawet 3 razy (i
> zakazalam jesc, zeby do swiat starczylo), bo takie sa pyszne. Wcale nie
> twarde, pieknie pachna. Ciasto surowe bylo strasznie twarde i o malo sobie
> rak nie polamalam przy walkowaniu, ale warto bylo.
No dobra, to teraz proszę przepis na te "nietwarde". Ale niestety Ci nie
pomogę, bo moje też wyszły kamienne. Leżą sobie w pudełku metalowym i tyle
pomogło, że są kruche, jak się już je rozgryzie. Jeszcze nie lukrowałam, ale
może wtedy zmiękną?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-19 19:48:18
Temat: Re: Twarde pieniczki"Sylwia & Jurek" <s...@p...fm> wrote:
>Znowu temat pierniczlow. Zrobilam w tym roku pierniczki z 3 roznych
>przepisow, ale sie rozpierniczkowalam. Z jednego to nawet 3 razy (i
>zakazalam jesc, zeby do swiat starczylo), bo takie sa pyszne. Wcale nie
>twarde, pieknie pachna. Ciasto surowe bylo strasznie twarde i o malo sobie
>rak nie polamalam przy walkowaniu, ale warto bylo. Natomiast z pozostalych
>przepisow, ciasto surowe bylo strasznie zadkie i musialam dodac wiecej maki
>niz podana, a teraz te pierniki sa POTWORNIE twarde. I mam pytanie. Czy one
>takie twarde juz zostana? Czy taka ich twarda uroda po prostu? Czy sobie
>poleza i zmiekna?
>Aha, jak byly cipele to byly nawet miekkie, po wystygnieciu zrobily sie
>takie twarde.
>--
>Pozdrawiam
>Sylwia
>
..wszyscy Ci którzy zrobili pierniki mamy nadzieję, że jak
posiedzą po ciemku to same zmiękną...chwilowo udają
twardzieli....warto dodać im tam jabłko albo bułkę bo nieznoszą ich
towarzystwa...jeżeli to nic nie da to jedyna nadzieja w torturach (
polewanie gorącą czekoladą i lukrowanie) jak to zawiedzie - trzeba
będzie podtopić w ciepłej herbacie ....tego nawet najstarszy
piernik nie wytrzyma...
..wszystko w swoim czasie...
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-19 19:57:38
Temat: ortograf!
Użytkownik "Sylwia & Jurek" <napisał
Natomiast z pozostalych
: przepisow, ciasto surowe bylo strasznie zadkie
~~~~~~
Jezu!!! Wybaczcie! :-(
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-19 20:03:21
Temat: Re: Twarde pieniczki
Użytkownik "Ewa" napisał
: No dobra, to teraz proszę przepis na te "nietwarde".
Prosze bardzo. Przepis podawala kiedys Evva, a ja moge z czystym sumieniem
polecic, bo jak pisalam, robilam 3 razy.
****************************************************
*****
Pierniczki
To takie, co się robi miesiąc przed świętami albo wcześniej.
Składniki:
0,5 kg cukru
1 słoik miodu naturalnego (400-500 g)
2 kg maki
2 kostki masła
2 jajka
2-3 łyżeczki sody
1/4 szklanki przyprawy do piernika (cynamon, goździki, wanilia, imbir, gałka
muszkatołowa, pieprz - babcia te niesproszkowane składniki ubijała w
moździerzu kiedyś, potem w młynku ręcznie mieliła, ale myślę, ze nie będzie
wielkim bluźnierstwem zmielenie w młynku elektrycznym ;) )
Przygotowanie:
Zrobić karmel: cukier wsypać do płaskiego rondla i grzać na małym ogniu,
mieszając drewniana łychą żeby się nie spalił (zawsze się trochę przypala,
ale zakładam, ze nie szkodzi). Jak zbrązowieje, wlać szklankę gorącej wody,
potem miód i rozpuszczone masło.
Mąkę i sodę wsypać do miski, dodać cukier z miodem i masłem oraz jajka i
przyprawy. Wymieszać, wyrobić nie za długo i odstawić w chłodne miejsce na
dwa-trzy dni.
Potem cienko wałkować, wykrawać pierniczki i piec na brązowozłoty kolor.
Z podanej porcji wychodzi mnóstwo. Pól dnia wałkowania i pieczenia, w całym
domu pachnie świętami :))
Odłożyć na dwa-trzy tygodnie do spiżarni albo w inne chłodne miejsce, potem
wydobyć, polukrować i ozdabiać. I znowu do spiżarni.
W święta znowu wydobyć, zjeść. Im starsze tym lepsze, a te co zostaną
do polowy stycznia są już absolutnie mniam.
Pozdrawiam,
Evva
****************************************************
*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-19 21:46:01
Temat: Re: ortograf!
Użytkownik Sylwia & Jurek <s...@p...fm> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9vqrgn$pel$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "Sylwia & Jurek" <napisał
>
> Natomiast z pozostalych
> : przepisow, ciasto surowe bylo strasznie zadkie
> ~~~~~~
>
> Jezu!!! Wybaczcie! :-(
>
Hihi, wybaczamy.
Wkn
własnie robiąca korektę
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-19 22:14:55
Temat: Re: Twarde pieniczki
Użytkownik "Sylwia & Jurek" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:9vqrre$sj5$1@news.tpi.pl...
> Prosze bardzo. Przepis podawala kiedys Evva, a ja moge z czystym sumieniem
> polecic, bo jak pisalam, robilam 3 razy.
>
> ****************************************************
*****
> Pierniczki
> To takie, co się robi miesiąc przed świętami albo wcześniej.
>
Dzięki, ale te zrobię już chyba w przyszłym roku....................:(((
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-20 08:18:27
Temat: Re: ortograf!Użytkownik "Sylwia & Jurek" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:9vqrgn$pel$1@news.tpi.pl...
>
> : przepisow, ciasto surowe bylo strasznie zadkie
> ~~~~~~
> Jezu!!! Wybaczcie! :-(
>
A co Tobie wybaczac? Ze klawiatura "r" nie wybila?
Jader ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-20 08:23:40
Temat: Re: Twarde pieniczki
Użytkownik "Ewa" <e...@p...onet.pl> napisał
: Dzięki, ale te zrobię już chyba w przyszłym roku....................:(((
Nie przejmuj sie tym tak. Ja nie czekalam miesiac i sa pyszne. Moze chodzilo
o to, ze po miesiacu beda jeszcze pyszniejsze.
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-20 08:24:55
Temat: Re: ortograf!
Użytkownik "Jader" napisał
: A co Tobie wybaczac? Ze klawiatura "r" nie wybila?
No bo nie wybila, ja tylko tak, jakby ktos pomyslal, ze to blad. ;-)))))))))
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |