Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chrzan swiateczny

Grupy

Szukaj w grupach

 

chrzan swiateczny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-19 13:48:17

Temat: chrzan swiateczny
Od: <b...@k...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

witam:)
zawsze przed swietami robie taki oto chrzanik

5-6 korzonkow chrzanu (najlepiej taki zwykly ) nie ogrodowy
pol litra smietany
1/5 czesc masla (nie margaryny)
sol , cukier do smaku
1-2 zoltka

chrzan po uprzednim moczenu scieram na drobniutkiej tarce

na patelni rozpuszczam maselko i na malusienkim ogniu dodaje chcrzan i go
maceruje z maslem nie moze sie przypalic (najlepsza do tego jest patelnia
teflonowa) jak juz jest zmacerowany dodaje smietane i tak az do chwili
zagortowania teraz sol i lyzeczka plaska cukru.
do zoltek dodaje troszke tej masy chcrzanowej i beltam po czym przelewam to do
tego co na patelni zagotowuje .Przekladam w sloiczki studze i jest pyszny.
Moze stac okolo 3 tygodni.

Prosze podajcie swoje przepisy na chcrzanik :)
Bata-Lublin

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-19 13:58:20

Temat: Re: chrzan swiateczny
Od: a...@p...com.pl (Anna Pawłowska-Pojawa) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: <b...@k...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, December 19, 2001 2:48 PM
Subject: chrzan swiateczny


Prosze podajcie swoje przepisy na chcrzanik :)
Bata-Lublin


Ja robie w sumie bardzo podobny - i proporcje zawsze na smak i wyczucie.
Podpatrzyłam u mamy. Tylko - nie tre własnoręcznie chrzaniku. Słoiczek
chrzanu pakuję do rondleka, zagrzewam, dodajędwie lyzki gestej smietany,
jajko (cale, ale mieszam szybciutko) i 1-2 łyżeczki cukru....I podgotowuje
ok. munutke. A potem do smaku - cukier czy smietanke, zleży jaki smak chchcę
otrzymać. I pakuję do słoiczków.
Pozdr,
AP


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-19 14:34:35

Temat: Re: chrzan swiateczny
Od: "Tomek" <t...@i...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

ja trę chrzan albo biore już starty bez dodatków, ucieram ugotowane żółtko z
miodem i mieszam wszystko - i wychodzi cos pysznego...im więcej zółtek tym
kolor ładniejszy (ale bez przesady).
Pozdrawiam
TG


Anna Pawłowska-Pojawa" <a...@p...com.pl> wrote in message
news:0fc401c18895$25119b20$17640a0a@PAPNET1621...
>
> ----- Original Message -----
> From: <b...@k...com.pl>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Wednesday, December 19, 2001 2:48 PM
> Subject: chrzan swiateczny
>
>
> Prosze podajcie swoje przepisy na chcrzanik :)
> Bata-Lublin
>
>
> Ja robie w sumie bardzo podobny - i proporcje zawsze na smak i wyczucie.
> Podpatrzyłam u mamy. Tylko - nie tre własnoręcznie chrzaniku. Słoiczek
> chrzanu pakuję do rondleka, zagrzewam, dodajędwie lyzki gestej smietany,
> jajko (cale, ale mieszam szybciutko) i 1-2 łyżeczki cukru....I podgotowuje
> ok. munutke. A potem do smaku - cukier czy smietanke, zleży jaki smak
chchcę
> otrzymać. I pakuję do słoiczków.
> Pozdr,
> AP
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

male, lazace w nocy po kuchni
[OGLOSZENIE] Bereket - kolejna edycja konkursu.
indyk nadziewany kasztanami ??
Salatka meksykanska
Znowu śledzik

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »