| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-30 19:38:28
Temat: ostatni pomysł Bułgarów. Lutenica czyli kolejny wariant na dodatki do mięs ( "ajwar" z
pomidorów)
5kg pomidorów pachnących pokrajać na ósemki i gotować aż
miękkie. Przetrzeć przez sito. Otrzymaną papkę gotować na małym ogniu
aż zgęstnieje. 10kg jędrnych papryk czerwonych pokrajać w
paski i ugotować w słonej wodzie. Jeszcze ciepłe przetrzeć przez
sito. Zmieszać z pomidorowym puree i dodać oliwę. Masę posolić do
smaku ( 120g) i gotować aż zacznie pyrkać. Jeszcze gorącą
wkładać do małych, dokładnie wysuszonych w gorącym piekarniku
słoiczków a z wierzchu zalewać oliwą na 2 palce głębokości. Przy
podawaniu przyprawić octem i roztartym czosnkiem oraz tłuczonymi
orzechami włoskimi.
..i nie trzeba chyba na początku porywać się na taką ilość.
Popróbować symbolicznie.
" Z pomidorem w herbie" A Goszczynska i H. Parnowska.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |