« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-27 15:41:29
Temat: [p] ryba na parze z warzywamiZrobiłam dzisiaj modyfikując jakiąś recepturę znalezioną w necie i śpieszę
donieść przepis, bo u mnie wszystkim smakowało. :)
biała ryba (u mnie była sola)
1l bulionu (lub czegoś bulionopodobnego z kostki)
tymianek
2 listki laurowe
cytryna
1 celula
1 por
2-3 marchewki
2 pietruszki
masło
sól, pieprz cytrynowy
koperek
A robi się tak: w garnku do gotowania na parze podgrzewamy ok litra
bulionu, dodajemy listki laurowe i tymianek, gotujemy ok 20 min. W tym
czasie na maśle szklimy cebulę z porem (ja wszystkie warzywa prócz cebuli
pokroiłam w paski), dodajemy marchewkę i pietruszkę, wlewamy trochę
bulionu, przykrywamy, coby się jakieś 15 minutek poddusiło. W koszyczku
układamy filety z ryby, solimy nieco, na każdym układamy plasterek cytryny.
Układamy nad parą i gotujemy. Dosmaczamy sos (czy można to tak nazwać? te
warzywa?) solą i pieprzem, dodajemy trochę soku z cytryny i posiekany
koperek. No i to w sumie tyle. Ja podawałam z ryżem na sypko, posypane
pieprzem cytrynowym.
Smacznego. :)
PS Acha, jak ktoś nie ma garnka do gotowania na parze gotuje po prostu rybę
w bulionie.
--
pozdrawiam smakowicie, kuchnia jeszcze stoi, na razie nic nie wybuchło ;)
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-27 15:55:30
Temat: Re: [p] ryba na parze z warzywamiIn article <xohxcs0b9tqi.xpvg42xoi71x$.dlg@40tude.net>,
Ola <a...@l...pl> wrote:
> Zrobiłam dzisiaj modyfikując jakiąś recepturę znalezioną w necie i śpieszę
> donieść przepis, bo u mnie wszystkim smakowało. :)
>
> biała ryba (u mnie była sola)
> 1l bulionu (lub czegoś bulionopodobnego z kostki)
Sola i coś bulionopodobnego z kostki. Gratuluję!
> PS Acha, jak ktoś nie ma garnka do gotowania na parze gotuje po prostu rybę
> w bulionie.
Z kostki?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-27 16:02:31
Temat: Re: [p] ryba na parze z warzywamiDnia Wed, 27 Apr 2005 17:55:30 +0200, Wladyslaw Los napisał(a):
> In article <xohxcs0b9tqi.xpvg42xoi71x$.dlg@40tude.net>,
> Ola <a...@l...pl> wrote:
>
>> Zrobiłam dzisiaj modyfikując jakiąś recepturę znalezioną w necie i śpieszę
>> donieść przepis, bo u mnie wszystkim smakowało. :)
>>
>> biała ryba (u mnie była sola)
>> 1l bulionu (lub czegoś bulionopodobnego z kostki)
>
> Sola i coś bulionopodobnego z kostki. Gratuluję!
Co masz do soli? Poza tym napisałam _lub_. Problemy ze wzrokiem? Ale wiem,
że jakbyś się nie przyczepił, to by przepis nie był ważny. ;)
>> PS Acha, jak ktoś nie ma garnka do gotowania na parze gotuje po prostu rybę
>> w bulionie.
>
> Z kostki?
Patrz wyżej.
> Władysław
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-27 16:34:46
Temat: Re: [p] ryba na parze z warzywamiIn article <1...@4...net>,
Ola <a...@l...pl> wrote:
> Dnia Wed, 27 Apr 2005 17:55:30 +0200, Wladyslaw Los napisał(a):
>
> > In article <xohxcs0b9tqi.xpvg42xoi71x$.dlg@40tude.net>,
> > Ola <a...@l...pl> wrote:
> >
> >> Zrobiłam dzisiaj modyfikując jakiąś recepturę znalezioną w necie i śpieszę
> >> donieść przepis, bo u mnie wszystkim smakowało. :)
> >>
> >> biała ryba (u mnie była sola)
> >> 1l bulionu (lub czegoś bulionopodobnego z kostki)
> >
> > Sola i coś bulionopodobnego z kostki. Gratuluję!
>
> Co masz do soli? Poza tym napisałam _lub_. Problemy ze wzrokiem? Ale wiem,
> że jakbyś się nie przyczepił, to by przepis nie był ważny. ;)
Do soli nic nie mam. Mam do bulionu z kostki do soli. Sola to jedna z
najbardziej delikatnych, wykwintnych i luksusowych ryb i barbarzyństwem
jest gotować ją z dodatkiem sztucznych przypraw.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-27 16:42:23
Temat: Re: [p] ryba na parze z warzywamiDnia Wed, 27 Apr 2005 18:34:46 +0200, Wladyslaw Los napisał(a):
> In article <1...@4...net>,
> Ola <a...@l...pl> wrote:
>
>> Dnia Wed, 27 Apr 2005 17:55:30 +0200, Wladyslaw Los napisał(a):
>>
>>> In article <xohxcs0b9tqi.xpvg42xoi71x$.dlg@40tude.net>,
>>> Ola <a...@l...pl> wrote:
>>>
>>>> Zrobiłam dzisiaj modyfikując jakiąś recepturę znalezioną w necie i śpieszę
>>>> donieść przepis, bo u mnie wszystkim smakowało. :)
>>>>
>>>> biała ryba (u mnie była sola)
>>>> 1l bulionu (lub czegoś bulionopodobnego z kostki)
>>>
>>> Sola i coś bulionopodobnego z kostki. Gratuluję!
>>
>> Co masz do soli? Poza tym napisałam _lub_. Problemy ze wzrokiem? Ale wiem,
>> że jakbyś się nie przyczepił, to by przepis nie był ważny. ;)
>
> Do soli nic nie mam. Mam do bulionu z kostki do soli. Sola to jedna z
> najbardziej delikatnych, wykwintnych i luksusowych ryb i barbarzyństwem
> jest gotować ją z dodatkiem sztucznych przypraw.
Dobze, dobze, rozumiem. Ale nie każdy ma czas, by gotować bulion tylko po
to, by nad parą z niego ugotować rybkę. Dlatego stwierdzam, że jak ktoś
chce, to może gotować nad mieszaniną kostkową. I akurat tutaj nie widzę
zbytniego barbarzyństwa. No, ale mogę być ślepa. Jestem? ;)
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-27 16:54:55
Temat: Re: [p] ryba na parze z warzywamiIn article <1ibhtw3gxkasb$.1jvxor29mbg69.dlg@40tude.net>,
Ola <a...@l...pl> wrote:
> Dnia Wed, 27 Apr 2005 18:34:46 +0200, Wladyslaw Los napisał(a):
>
> > In article <1...@4...net>,
> > Ola <a...@l...pl> wrote:
> >
> >> Dnia Wed, 27 Apr 2005 17:55:30 +0200, Wladyslaw Los napisał(a):
> >>
> >>> In article <xohxcs0b9tqi.xpvg42xoi71x$.dlg@40tude.net>,
> >>> Ola <a...@l...pl> wrote:
> >>>
> >>>> Zrobiłam dzisiaj modyfikując jakiąś recepturę znalezioną w necie i
> >>>> śpieszę
> >>>> donieść przepis, bo u mnie wszystkim smakowało. :)
> >>>>
> >>>> biała ryba (u mnie była sola)
> >>>> 1l bulionu (lub czegoś bulionopodobnego z kostki)
> >>>
> >>> Sola i coś bulionopodobnego z kostki. Gratuluję!
> >>
> >> Co masz do soli? Poza tym napisałam _lub_. Problemy ze wzrokiem? Ale wiem,
> >> że jakbyś się nie przyczepił, to by przepis nie był ważny. ;)
> >
> > Do soli nic nie mam. Mam do bulionu z kostki do soli. Sola to jedna z
> > najbardziej delikatnych, wykwintnych i luksusowych ryb i barbarzyństwem
> > jest gotować ją z dodatkiem sztucznych przypraw.
>
> Dobze, dobze, rozumiem. Ale nie każdy ma czas, by gotować bulion tylko po
> to, by nad parą z niego ugotować rybkę.
Jaką rybkę? Solę! Soli nie robi się w pośpiechu.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-27 17:33:20
Temat: Re: [p] ryba na parze z warzywamiDnia Wed, 27 Apr 2005 18:54:55 +0200, Wladyslaw Los napisał(a):
>>> Do soli nic nie mam. Mam do bulionu z kostki do soli. Sola to jedna z
>>> najbardziej delikatnych, wykwintnych i luksusowych ryb i barbarzyństwem
>>> jest gotować ją z dodatkiem sztucznych przypraw.
>>
>> Dobze, dobze, rozumiem. Ale nie każdy ma czas, by gotować bulion tylko po
>> to, by nad parą z niego ugotować rybkę.
>
> Jaką rybkę? Solę! Soli nie robi się w pośpiechu.
Nazwał Cię ktoś kiedyś fanatykiem? ;) Nevermind. Liczy się to, że danie
jest smaczne :)
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-27 20:16:24
Temat: Re: [p] ryba na parze z warzywamiPewnego pięknego dnia, a był(a) to środa, 27 kwietnia 2005 19:33 użytkownik
Ola, sącząc kawkę, wyklepał:
> Dnia Wed, 27 Apr 2005 18:54:55 +0200, Wladyslaw Los napisał(a):
>
>>>> Do soli nic nie mam. Mam do bulionu z kostki do soli. Sola to jedna z
>>>> najbardziej delikatnych, wykwintnych i luksusowych ryb i barbarzyństwem
>>>> jest gotować ją z dodatkiem sztucznych przypraw.
>>>
>>> Dobze, dobze, rozumiem. Ale nie każdy ma czas, by gotować bulion tylko
>>> po to, by nad parą z niego ugotować rybkę.
>>
>> Jaką rybkę? Solę! Soli nie robi się w pośpiechu.
>
> Nazwał Cię ktoś kiedyś fanatykiem? ;) Nevermind. Liczy się to, że danie
> jest smaczne :)
>
> Ola
Się wtrącę i pozwolę sobie zacytować całość :)
Kiedy robię coś z wykorzystaniem bulionu, to mimo wszystko gotuję zwyczajny
bulion, domowy, nie biorę takiego "kostkowego". Smak jednego i drugiego
jest zupełnie inny, a smak domowego bulionu jest po prostu o niebo lepszy.
Dlatego tak sobie myślę, że warto postać w garkach dłużej, żeby potem
delektować się jeszcze lepszym smakiem. A sola jest drogą rybką :) Dlatego
też należy jej się bulion domowy jak psu buda :)
Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-28 08:07:56
Temat: Re: [p] ryba na parze z warzywamiDnia Wed, 27 Apr 2005 22:16:24 +0200, Kruszyzna napisał(a):
> Pewnego pięknego dnia, a był(a) to środa, 27 kwietnia 2005 19:33 użytkownik
> Ola, sącząc kawkę, wyklepał:
>
>> Dnia Wed, 27 Apr 2005 18:54:55 +0200, Wladyslaw Los napisał(a):
>>
>>>>> Do soli nic nie mam. Mam do bulionu z kostki do soli. Sola to jedna z
>>>>> najbardziej delikatnych, wykwintnych i luksusowych ryb i barbarzyństwem
>>>>> jest gotować ją z dodatkiem sztucznych przypraw.
>>>>
>>>> Dobze, dobze, rozumiem. Ale nie każdy ma czas, by gotować bulion tylko
>>>> po to, by nad parą z niego ugotować rybkę.
>>>
>>> Jaką rybkę? Solę! Soli nie robi się w pośpiechu.
>>
>> Nazwał Cię ktoś kiedyś fanatykiem? ;) Nevermind. Liczy się to, że danie
>> jest smaczne :)
>>
>> Ola
>
> Się wtrącę i pozwolę sobie zacytować całość :)
> Kiedy robię coś z wykorzystaniem bulionu, to mimo wszystko gotuję zwyczajny
> bulion, domowy, nie biorę takiego "kostkowego". Smak jednego i drugiego
> jest zupełnie inny, a smak domowego bulionu jest po prostu o niebo lepszy.
> Dlatego tak sobie myślę, że warto postać w garkach dłużej, żeby potem
> delektować się jeszcze lepszym smakiem.
Takoż ja. Ale podałam rozwiązanie dla niemających czasu. I za to jestem
linczowana. ;)
A sola jest drogą rybką :) Dlatego
> też należy jej się bulion domowy jak psu buda :)
Cany ryb zaczynają sie od 14zł/kg. Przynajmniej u mnie. Dlatego pozwolę
sobie stwierdzić, że nie ma tanich ryb. Chyba, ze w hipermarkecie, ale ja
tam zakupów nie robię.
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 21:51:30
Temat: Re: [p] ryba na parze z warzywamiPewnego pięknego dnia, a był(a) to czwartek, 28 kwietnia 2005 10:07
użytkownik Ola, sącząc kawkę, wyklepał:
> Cany ryb zaczynają sie od 14zł/kg. Przynajmniej u mnie. Dlatego pozwolę
> sobie stwierdzić, że nie ma tanich ryb. Chyba, ze w hipermarkecie, ale ja
> tam zakupów nie robię.
>
O, popatrz, u mnie jest taniej!
No, ale sola z pewnością nie jest po 14 zł/kg. Po tyle to jest dorsz :)
Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |