From: Ola <a...@l...pl>
Subject: [p] ryba na parze z warzywami
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Date: Wed, 27 Apr 2005 17:41:29 +0200
Message-ID: <xohxcs0b9tqi.xpvg42xoi71x$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 217.113.228.136
X-Trace: news.home.net.pl 1114616462 217.113.228.136 (27 Apr 2005 17:41:02 +0200)
Organization: home.pl news server
Lines: 36
X-Authenticated-User: aleksandra_stangreciak.list
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.ipartners.pl!ipart
ners.pl!news.home.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:238360
Ukryj nagłówki
Zrobiłam dzisiaj modyfikując jakiąś recepturę znalezioną w necie i śpieszę
donieść przepis, bo u mnie wszystkim smakowało. :)
biała ryba (u mnie była sola)
1l bulionu (lub czegoś bulionopodobnego z kostki)
tymianek
2 listki laurowe
cytryna
1 celula
1 por
2-3 marchewki
2 pietruszki
masło
sól, pieprz cytrynowy
koperek
A robi się tak: w garnku do gotowania na parze podgrzewamy ok litra
bulionu, dodajemy listki laurowe i tymianek, gotujemy ok 20 min. W tym
czasie na maśle szklimy cebulę z porem (ja wszystkie warzywa prócz cebuli
pokroiłam w paski), dodajemy marchewkę i pietruszkę, wlewamy trochę
bulionu, przykrywamy, coby się jakieś 15 minutek poddusiło. W koszyczku
układamy filety z ryby, solimy nieco, na każdym układamy plasterek cytryny.
Układamy nad parą i gotujemy. Dosmaczamy sos (czy można to tak nazwać? te
warzywa?) solą i pieprzem, dodajemy trochę soku z cytryny i posiekany
koperek. No i to w sumie tyle. Ja podawałam z ryżem na sypko, posypane
pieprzem cytrynowym.
Smacznego. :)
PS Acha, jak ktoś nie ma garnka do gotowania na parze gotuje po prostu rybę
w bulionie.
--
pozdrawiam smakowicie, kuchnia jeszcze stoi, na razie nic nie wybuchło ;)
Ola
|