| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-04-11 07:44:13
Temat: palnik pod wokaWydaje mi się, że ktoś pisał tu kiedyś o takich "adapterach" na palnik
zwyklej kuchenki,
żeby można było na niej zwykłego (czyli nie z płaskim dnem) woka
używać.
Nie mogę tego jednak namierzyć. Może ktoś wie jak "dostosować" zwykłą
kuchenkę do woka?
Stalker
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-04-11 08:04:54
Temat: Re: palnik pod woka
"Stalker" <t...@i...pl> wrote in message
news:e2b7b767-0c90-401b-aebe-4d75304a6d74@s3g2000vbf
.googlegroups.com...
Wydaje mi się, że ktoś pisał tu kiedyś o takich "adapterach" na palnik
zwyklej kuchenki,
żeby można było na niej zwykłego (czyli nie z płaskim dnem) woka
używać.
Nie mogę tego jednak namierzyć. Może ktoś wie jak "dostosować" zwykłą
kuchenkę do woka?
Stalker
To był pierścień z blachy przypominający odwróconą miskę bez dna.
Sam używam kuchenki bez dodatków - ale woki mam żeliwne 36 i 40cm średnicy.
Na dworze - taboret napędzany z butli:
http://www.mastertools.pl/index.php?p790,taboret-gaz
owy-model-4p-01p
lub z sieci:
http://www.mastertools.pl/index.php?p926,taboret-gaz
owy-model-e312pm-gaz-ziemny
Ceny nie są wygórowane, taborety z zapalnikami piezo, zabezpieczeniem
przeciwypływowym.
Tam są też patelnie grillowe o dużych rozmiarach, żeliwne, na dowolne żródło
ciepła polecam - sam mam i patelnie i taborety z tej firmy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-04-11 08:21:49
Temat: Re: palnik pod woka
"Stalker" <t...@i...pl> wrote in message
news:e2b7b767-0c90-401b-aebe-4d75304a6d74@s3g2000vbf
.googlegroups.com...
Wydaje mi się, że ktoś pisał tu kiedyś o takich "adapterach" na palnik
zwyklej kuchenki,
żeby można było na niej zwykłego (czyli nie z płaskim dnem) woka
używać.
Nie mogę tego jednak namierzyć. Może ktoś wie jak "dostosować" zwykłą
kuchenkę do woka?
Stalker
Tu najprostszy - łatwy do zrobienia samemu:
http://www.wasserstrom.com/restaurant-supplies-equip
ment/Product_702240
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-04-11 09:40:53
Temat: Re: palnik pod wokaDnia Mon, 11 Apr 2011 00:44:13 -0700 (PDT), Stalker napisał(a):
> Wydaje mi się, że ktoś pisał tu kiedyś o takich "adapterach" na palnik
> zwyklej kuchenki,
> żeby można było na niej zwykłego (czyli nie z płaskim dnem) woka
> używać.
> Nie mogę tego jednak namierzyć. Może ktoś wie jak "dostosować" zwykłą
> kuchenkę do woka?
Wydaje mi się, że zadowalającego efektu i tak nie będzie, o ile masz
standardowej wielkości palniki - ogień i tak nie obejmie pożądanej
powierzchni woka od spodu.
No, ale można próbować.
Pierścień z litej blachy odpada (uszczelni się od góry wokiem i stworzy
zagrożenie zgaśnięcia płomienia), chyba że jest ażurowy. Można taki zrobić
samemu - ot po prostu kupić pasek blachy nierdzewnej, zwinąć w pierścień,
znitować - wcześniej wyciąć/wybić otwory, aby pierścień był ażurowy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-04-11 12:24:01
Temat: Re: palnik pod wokaW dniu 2011-04-11 11:40, Ikselka pisze:
> Wydaje mi się, że zadowalającego efektu i tak nie będzie, o ile masz
> standardowej wielkości palniki - ogień i tak nie obejmie pożądanej
> powierzchni woka od spodu.
> No, ale można próbować.
> Pierścień z litej blachy odpada (uszczelni się od góry wokiem i stworzy
> zagrożenie zgaśnięcia płomienia), chyba że jest ażurowy. Można taki zrobić
> samemu - ot po prostu kupić pasek blachy nierdzewnej, zwinąć w pierścień,
> znitować - wcześniej wyciąć/wybić otwory, aby pierścień był ażurowy.
Tu nawet nie chodzi o powierzchnię, tylko moc palnika... Ja niestety kupiłem ręcznie
kuty wok o
średnicy 40cm z nadzieją że po zastosowaniu pierścienia stabilizującego na kuchence
elektrycznej
(płyta ceramiczna) będę mógł go wykorzystać w pełni. No ale niestety jest tragicznie,
ledwo grzeje,
nie chodzi nawet o to że wok wisi 1cm nad ,,palnikiem" ale po prostu o to że kuchenka
grzeje zbyt
słabo, i po rozgrzaniu odrobiny tłuszczu i wrzuceniu garści zamarynowanego mięsa,
wieprzowina
zamiast się smażyć to zaczyna się powoli dusić, temperatura spada bardzo szybko, a
rośnie bardzo powoli.
Mam ten pierścień http://www.kuchniachinska.pl/sklep/index.php?mod=pro
duct&act=item&idp=348 kupiłem
go tu wraz z wokiem. Bardzo stabilnie trzyma, tylko po kilku razach zaczęła się
łuszczyć
galwanizowana powłoka
Aktualnie zrezygnowałem z używania tego wielkoluda na rzecz taniego ,,woka" z płaskim
dnem, z
cienkiej węglowej blachy - niestety jest znacznie mniejszy, tutaj porównanie
wielkości, przed opaleniem:
http://img824.imageshack.us/img824/2545/img0394sq.jp
g
Szkoda że od miesiąca wisi w kącie i zbiera kurz...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-04-11 13:12:20
Temat: Re: palnik pod wokaDnia Mon, 11 Apr 2011 14:24:01 +0200, vcore napisał(a):
> W dniu 2011-04-11 11:40, Ikselka pisze:
>> Wydaje mi się, że zadowalającego efektu i tak nie będzie, o ile masz
>> standardowej wielkości palniki - ogień i tak nie obejmie pożądanej
>> powierzchni woka od spodu.
>> No, ale można próbować.
>> Pierścień z litej blachy odpada (uszczelni się od góry wokiem i stworzy
>> zagrożenie zgaśnięcia płomienia), chyba że jest ażurowy. Można taki zrobić
>> samemu - ot po prostu kupić pasek blachy nierdzewnej, zwinąć w pierścień,
>> znitować - wcześniej wyciąć/wybić otwory, aby pierścień był ażurowy.
>
> Tu nawet nie chodzi o powierzchnię, tylko moc palnika... Ja niestety kupiłem
ręcznie kuty wok o
> średnicy 40cm z nadzieją że po zastosowaniu pierścienia stabilizującego na kuchence
elektrycznej
> (płyta ceramiczna) będę mógł go wykorzystać w pełni. No ale niestety jest
tragicznie, ledwo grzeje,
> nie chodzi nawet o to że wok wisi 1cm nad ,,palnikiem" ale po prostu o to że
kuchenka grzeje zbyt
> słabo, i po rozgrzaniu odrobiny tłuszczu i wrzuceniu garści zamarynowanego mięsa,
wieprzowina
> zamiast się smażyć to zaczyna się powoli dusić, temperatura spada bardzo szybko, a
rośnie bardzo powoli.
>
> Mam ten pierścień http://www.kuchniachinska.pl/sklep/index.php?mod=pro
duct&act=item&idp=348 kupiłem
> go tu wraz z wokiem. Bardzo stabilnie trzyma, tylko po kilku razach zaczęła się
łuszczyć
> galwanizowana powłoka
>
> Aktualnie zrezygnowałem z używania tego wielkoluda na rzecz taniego ,,woka" z
płaskim dnem, z
> cienkiej węglowej blachy - niestety jest znacznie mniejszy, tutaj porównanie
wielkości, przed opaleniem:
>
> http://img824.imageshack.us/img824/2545/img0394sq.jp
g
>
> Szkoda że od miesiąca wisi w kącie i zbiera kurz...
Wok z racji specyficznych funkcji musi mieć kształt sferyczny, nie moze
mieć płaskiego dna - płaskie dno ma patelnia.
Używanie woka na płycie elektrycznej jest bez sensu - cała spodnia
powierzchnia woka musi być opływana przez ogień.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-04-11 13:30:32
Temat: Re: palnik pod wokaW dniu 2011-04-11 15:12, Ikselka pisze:
> Wok z racji specyficznych funkcji musi mieć kształt sferyczny, nie moze
> mieć płaskiego dna - płaskie dno ma patelnia.
> Używanie woka na płycie elektrycznej jest bez sensu - cała spodnia
> powierzchnia woka musi być opływana przez ogień.
Ono nie jest płaskie, tylko częściowo spłaszczone, dzięki temu jest stabilny na
każdej kuchni. A
nagrzewa się równomiernie prawie na całej powierzchni z racji tego że ,,palnik" jest
takiej samej
średnicy. Cienka blacha rekompensuje niższą moc grzewczą w porównaniu do tradycyjnego
palnika,
ponieważ nagrzewa się w kilka sekund
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-04-11 13:45:15
Temat: Re: palnik pod woka
"vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote in message
news:inuvq5$h9m$1@inews.gazeta.pl...
>W dniu 2011-04-11 15:12, Ikselka pisze:
>> Wok z racji specyficznych funkcji musi mieć kształt sferyczny, nie moze
>> mieć płaskiego dna - płaskie dno ma patelnia.
>> Używanie woka na płycie elektrycznej jest bez sensu - cała spodnia
>> powierzchnia woka musi być opływana przez ogień.
>
> Ono nie jest płaskie, tylko częściowo spłaszczone, dzięki temu jest
> stabilny na każdej kuchni. A nagrzewa się równomiernie prawie na całej
> powierzchni z racji tego że "palnik" jest takiej samej średnicy. Cienka
> blacha rekompensuje niższą moc grzewczą w porównaniu do tradycyjnego
> palnika, ponieważ nagrzewa się w kilka sekund
Nie ma jak żeliwny wok firmy GIPFEL o średnicy 45 cm, od zewnątrz ma dno
spłaszczone, wewnątrz sfreryczne, doskonały - sprawdzony, Pokrywka.
http://www.gama2000.pl/product/128/1630
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-04-11 13:53:12
Temat: Re: palnik pod woka"Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
news:4da3060b$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
Bardziej kultowo:
http://prostores1.megawebservers.com/krazykajuncookw
are_com/Categories.bok?category=Burners
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-04-11 14:01:37
Temat: Re: palnik pod woka"Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
news:4da3060b$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
http://www.outdoorbbqgrillsmart.com/burners/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |