Strona główna Grupy pl.misc.dieta parowar

Grupy

Szukaj w grupach

 

parowar

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-07-31 13:29:23

Temat: parowar
Od: "klops666" <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Mam pytanie- jak dokładnie działanie parowaru wpływa na zachowanie w
potrawach witamin?

Zawsze myślałem, że chodzi o to, iż para wodna ma wyższą temp. od wody, przez
co potrawy gotują się szybciej i tracą dzięki temu mniej witamin.
Jednak parowar jaki zakupiłem gotuje potrawy w czasie podobnym do gotowania w
zwykłej wodzie.
Więc albo jest z nim coś nie tak, albo w tym zachowaniu witamin w potrawach
chodzi o coś innego.


Gdzieś czytałem też, że w gotowaniu w wodzie witaminy się do niej wydostają.
Rozumiem, że gdybyśmy gotowali truskawki to ma jakiś sens, ale przy np.
kukurydzy, bobie, fasoli?
Przecież wydostaną się tylko te witaminy, które są na powierzchni, prawda, czyli
stosunkowo niewiele. Pomijam fakt, że i tak pewnie spłynęłyby one z parą wodną w
parowarze.

Więc jak to jest?

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Witamina PP bez recepty
poszukuję nr 14 zioła dla zdrowia i urody
Olej
Co dla taksowkarza?
co jeść wypada/niewypada

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »