| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-12 07:09:04
Temat: pasztet hiszpanskiZrobilam wczoraj na obiadokolacje i rezultat przeszedl moje oczekiwania, byl
baaardzo pyszny i smacznie wygladal. Nie wiem co prawda czemu nazywa sie to
to "pasztet" ale warto sprobowac. (przepis z ksiazeczki wydanej przez Kasie-
a raczej jej producentow).
Sa to 2 placki drozdzowego ciasta a miedzy nimi farsz z kurczaka, szynki i
warzyw.
Ciasto:
50 g maki
1 szkl cieplego mleka
2,5 dag drozdzy
2 lyzki margaryny
szczypta soli
Farsz:
30 dag gotowanego kurczaka
15 dag szynki
1 papryka zielona (ja dalam zolta)
4 pomidory (obrane ze skorki)
1 mala cebula
2 zabki czosnku
2 jajka (dalam jedno, bo tyle tylko mialam :-))
olej
sol pieprz
Rozpuszczamy margaryne i drozdze w cieplym mleku, odstawiamy do wyrosniecia.
Wlewamy do miski z przesiana maka i dokladnie wyrabiamy. Ciasto na poczatku
troche sie klei ale po chwili pieknie sie wyrabia. Zostawiamy w cieplym
miejscu.
Skladniki farszu kroimy dosc drobno i podsmazamy na oleju, pomidory dodajemy
na koncu i odparowujemy caly plyn. Przyprawiamy sola pieprzem, ja dodalam
jeszcze ziola prowansalskie i ciut oregano. Po przestudzeniu dodajemy jajka
i dokaldnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na pol, walkujemy na dwa placki, ukladamy jeden do
wysmarowanej olejem foremki (moja ma 27 cm srednicy), nakladamy nadzienie,
na to drugi placek - zlepiamy brzegi plackow, gore smarujemy jajkiem lub
mlekiem. Posypalam jeszcze papryka i oregano - ladnie wygladalo.
Pieczemy w 200 stopniach ok 45 minut.
Farsz mozna przygotowac dzien wczesniej - co tez zrobilam, na drugi dzien
tylko szybciutko ciasto i do pieca.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |