Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pasztet hiszpanski

Grupy

Szukaj w grupach

 

pasztet hiszpanski

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-12 07:09:04

Temat: pasztet hiszpanski
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zrobilam wczoraj na obiadokolacje i rezultat przeszedl moje oczekiwania, byl
baaardzo pyszny i smacznie wygladal. Nie wiem co prawda czemu nazywa sie to
to "pasztet" ale warto sprobowac. (przepis z ksiazeczki wydanej przez Kasie-
a raczej jej producentow).
Sa to 2 placki drozdzowego ciasta a miedzy nimi farsz z kurczaka, szynki i
warzyw.

Ciasto:
50 g maki
1 szkl cieplego mleka
2,5 dag drozdzy
2 lyzki margaryny
szczypta soli

Farsz:
30 dag gotowanego kurczaka
15 dag szynki
1 papryka zielona (ja dalam zolta)
4 pomidory (obrane ze skorki)
1 mala cebula
2 zabki czosnku
2 jajka (dalam jedno, bo tyle tylko mialam :-))
olej
sol pieprz

Rozpuszczamy margaryne i drozdze w cieplym mleku, odstawiamy do wyrosniecia.
Wlewamy do miski z przesiana maka i dokladnie wyrabiamy. Ciasto na poczatku
troche sie klei ale po chwili pieknie sie wyrabia. Zostawiamy w cieplym
miejscu.
Skladniki farszu kroimy dosc drobno i podsmazamy na oleju, pomidory dodajemy
na koncu i odparowujemy caly plyn. Przyprawiamy sola pieprzem, ja dodalam
jeszcze ziola prowansalskie i ciut oregano. Po przestudzeniu dodajemy jajka
i dokaldnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na pol, walkujemy na dwa placki, ukladamy jeden do
wysmarowanej olejem foremki (moja ma 27 cm srednicy), nakladamy nadzienie,
na to drugi placek - zlepiamy brzegi plackow, gore smarujemy jajkiem lub
mlekiem. Posypalam jeszcze papryka i oregano - ladnie wygladalo.
Pieczemy w 200 stopniach ok 45 minut.
Farsz mozna przygotowac dzien wczesniej - co tez zrobilam, na drugi dzien
tylko szybciutko ciasto i do pieca.

Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

salatka
leniwe ruskie ;-)
Diabelskie jaja
wycisk .... (OT)
Sorówka z czerwonej kapusty

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »