« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-04 07:03:49
Temat: pasztet z krolikaCzy ktos z szanownych grupiwoczow posiada dobry, wyprobowany przepis na
pasztet...z krolika chyba najlepszy?
Dzieki i Wesolych Swiat!
Pa,
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-10 15:18:29
Temat: Re: pasztet z krolika> Czy ktos z szanownych grupiwoczow posiada dobry, wyprobowany przepis na
> pasztet...z krolika chyba najlepszy?
> Dzieki i Wesolych Swiat!
> Pa,
> Magda
>
>
Nie jest to klasyczny pasztet, ale...
Weź jednego królika o wadze około 1.5 kilo, także 1.5 kilo mielonego mięsa
wieprzowego, 1.5 litra białego wina wytrawnego, 200 g tłustego boczku, dwa
porządne plastry boczku, 2 jajka, 300 g suszonych śliwek, sól, pieprz,
tymianek, liść laurowy.
Oddziel mięso królicze od kości (zachowaj wątróbkę), pokrój je na kawałki i
zamarynuj na noc w połowie białego wina, z solą pieprzem, tymiankiem i lisciem
laurowym. Drugą połową wina zalej suszone śliwki. Następnego dnia wyścielaj
rynienkę plastrami boczku. Tłusty boczek pokrój w słupki. Wymieszaj mielone
mięso, wino z marynaty, jajka, odcedzone śliwki (bez pestek oczywiście) dodaj
rozgniecioną wątróbkę i daj pieprzu i soli. W rynience układaj na zmianę
kawałki królika, słupki boczku i nadzienie śliwkowe. Przykryj wszystko
plastrami boczku. Piecz w gorącym piekarniku przez co najmniej dwie godziny,
najlepiej wstawić rynkę do większego naczynia, do którego wlewamy na dno wodę
(bain-marie).
Jeśli ten przepis cie zainspirowal to życzę smacznego.
Pozdrawiam
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |