Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <n...@m...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pasztet z krolika
Date: 10 Apr 2001 17:18:29 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 29
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <9aeh41$lqs$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 986915909 11193 213.180.128.22 (10 Apr 2001 15:18:29 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Apr 2001 15:18:29 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.35.34.200, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; Win 9x 4.90)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:49272
Ukryj nagłówki
> Czy ktos z szanownych grupiwoczow posiada dobry, wyprobowany przepis na
> pasztet...z krolika chyba najlepszy?
> Dzieki i Wesolych Swiat!
> Pa,
> Magda
>
>
Nie jest to klasyczny pasztet, ale...
Weź jednego królika o wadze około 1.5 kilo, także 1.5 kilo mielonego mięsa
wieprzowego, 1.5 litra białego wina wytrawnego, 200 g tłustego boczku, dwa
porządne plastry boczku, 2 jajka, 300 g suszonych śliwek, sól, pieprz,
tymianek, liść laurowy.
Oddziel mięso królicze od kości (zachowaj wątróbkę), pokrój je na kawałki i
zamarynuj na noc w połowie białego wina, z solą pieprzem, tymiankiem i lisciem
laurowym. Drugą połową wina zalej suszone śliwki. Następnego dnia wyścielaj
rynienkę plastrami boczku. Tłusty boczek pokrój w słupki. Wymieszaj mielone
mięso, wino z marynaty, jajka, odcedzone śliwki (bez pestek oczywiście) dodaj
rozgniecioną wątróbkę i daj pieprzu i soli. W rynience układaj na zmianę
kawałki królika, słupki boczku i nadzienie śliwkowe. Przykryj wszystko
plastrami boczku. Piecz w gorącym piekarniku przez co najmniej dwie godziny,
najlepiej wstawić rynkę do większego naczynia, do którego wlewamy na dno wodę
(bain-marie).
Jeśli ten przepis cie zainspirowal to życzę smacznego.
Pozdrawiam
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|