« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-03 12:20:10
Temat: Re: pesto
Użytkownik "nann" <n...@w...pl> napisał w wiadomości
news:Xns95596DD1A7EDBnannwppl@193.42.231.152...
> Aneta (a...@i...pl) napisał(a):
>
> > Witajcie!
> > Chcę zrobić pesto, i mam pytanko czy te orzeszki pinii mogę zastąpić
> > włoskimi? i czy mam je zmielić?
> A ja mam pytanko...JAK to zmielic na pesto wlasnie ? He ? Koleaznka w
Niemchech mielila w
> Thermomixie, ale ja siem go jeszcze nie dorobilam :(((
Ja sie jeszcze niczego nie dorobilam i normalnie TZ gniecie taka kulka
drewniana na patyku (tluczek taki czy cos), da sie zrobic :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-06 07:45:42
Temat: Re: pestoIn article <ch7fer$bcc$1@mamut.aster.pl>,
"Kryb" <r...@p...onet.pl> wrote:
> Ja zrobilem pesto z orzeszkow wloskich :)
> Zmiksowalem to z czosnkiem, olejem z pestek winogron,
> dodalem suszone pomidory ( ktore sam zrobilem :)
> i troche sera owczego (moze byc bryndza :)
> doprawilem sola i juz :)
Wspaniale. Teraz pozostaje tylko wymyĘliç nazw´ dla Twego wynalazku.
> Smakuje jak kupione czerwone pesto
A w to ju nie wierz´.
> Mozna chyba zrobic to z bazylia.
Zawsze mi si´ wydawa˝o, e bazylia naley do podstawowych sk˝adników
pesto.
W˝adys˝aw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 07:47:20
Temat: Re: pestoIn article <ch7er1$jto$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Aneta" <a...@i...pl> wrote:
> Witajcie!
> Chcę zrobić pesto, i mam pytanko czy te orzeszki pinii mogę zastąpić
> włoskimi?
No cóż. Możesz....
> Zakupiłąm makaron razowy taki ciemny może być:)?
Skoro zakupiłaś to musi być. ;-) Ale pomiąwszy wszystko, to znacznie
lepszy jest zwykły.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 07:50:58
Temat: Re: pestoIn article <ch9ctc$ft2$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Gusiek" <a...@W...onet.pl> wrote:
> Użytkownik "Jerzy Kozłowski" <j...@o...org.pl> napisał w wiadomo?ci
> news:ch95go$coo$1@pippin.nask.net.pl...
> > pare razy widzialem to w sklepie i zastanawialem sie do czego sie uzywa
> ...
> > moglibyscie podpowiedziec?
>
> Masz na my?li pesto? Sklepowe jest bez smaku, zrób sam ze ?wieżej bazylii i
> używaj do spaghetti np. :)
Mam wręcz przeciwny pogląd. W domu w Polsce nigdy się nie zrobi pesto
takiej jakości jak dobre oryginalne włoskie ze sklepu. M.in. dlatego, że
u nas nie ma szans wyrosnąć taka dobra bazylia jak na południu.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 07:52:33
Temat: Re: pestoIn article <7...@n...onet.pl>,
a...@p...onet.pl wrote:
> zamiast włoskich spróbuj nerkowce,
> włoskie są zbyt intensywne
Czemu z takim zacięciem tyle osób szuka zastępników pinioli do pesto?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 18:15:00
Temat: Re: pesto
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-128CCC.09523306092004@newsfeed.onet.pl..
.
> In article <7...@n...onet.pl>,
> a...@p...onet.pl wrote:
>
> > zamiast włoskich spróbuj nerkowce,
> > włoskie są zbyt intensywne
>
> Czemu z takim zacięciem tyle osób szuka zastępników pinioli do pesto?
Bo trudno kupić
Bo bardzo drogie
Bo dosyć mdłe - dla mnie duzo lepsze jest pesto z orzechami włoskimi.
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 18:48:41
Temat: Re: pestoIn article <chi9fq$pha$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Gusiek" <a...@W...onet.pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-128CCC.09523306092004@newsfeed.onet.pl..
.
> > In article <7...@n...onet.pl>,
> > a...@p...onet.pl wrote:
> >
> > > zamiast włoskich spróbuj nerkowce,
> > > włoskie są zbyt intensywne
> >
> > Czemu z takim zacięciem tyle osób szuka zastępników pinioli do pesto?
>
> Bo trudno kupić
Bez przesady.
> Bo bardzo drogie
A ileż tego potrzba do pesto ?!
> Bo dosyć mdłe -
Nie zauważyłem.
> dla mnie duzo lepsze jest pesto z orzechami włoskimi.
Może i lepsze, ale czy to pesto?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 18:56:40
Temat: Re: pestoDnia Mon, 06 Sep 2004 20:48:41 +0200, Wladyslaw Los napisał(a):
> In article <chi9fq$pha$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "Gusiek" <a...@W...onet.pl> wrote:
>
>
>> dla mnie duzo lepsze jest pesto z orzechami włoskimi.
>
> Może i lepsze, ale czy to pesto?
a czy to wazne co to skoro smaczne?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 19:12:55
Temat: Re: pestoIn article <p...@i...pl>,
KasJa <fiume(skasujto)@interia.pl> wrote:
> Dnia Mon, 06 Sep 2004 20:48:41 +0200, Wladyslaw Los napisał(a):
>
> > In article <chi9fq$pha$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> > "Gusiek" <a...@W...onet.pl> wrote:
> >
> >
> >> dla mnie duzo lepsze jest pesto z orzechami włoskimi.
> >
> > Może i lepsze, ale czy to pesto?
>
> a czy to wazne co to skoro smaczne?
Na przyszły raz, jak ktoś się spyta o bigos, wyślij mu przepis na
murzynka.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 19:46:31
Temat: Re: pestoWladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):
> > dla mnie duzo lepsze jest pesto z orzechami włoskimi.
>
> Może i lepsze, ale czy to pesto?
Hmmm...To to akurat znam z autopsji jadania "po domach" w Italii...tam
mnostwo ludzi - z roznych zreszta powodow powodow a czasami po prostu jako
widzimisie - podmienia w pesto orzechy pina na inne i nazywaja to w dalszym
ciagu pesto. A jesli jakis Gastronom Wielki I Mocno Ucony uwaza inaczej to
nalezy go po prostu olac.
Poza tym, to orzech wloski -> orzech pina to nieco inna relacja niz
dychotomia bigos-> murzynek ktora kontrowales w innej wypowiedzi.
--
><Uklony><eM eL><Washington, D.C.><
..Freedom's just another word for nothin' left to lose...
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |