Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pesto

Grupy

Szukaj w grupach

 

pesto

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-03 12:20:10

Temat: Re: pesto
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "nann" <n...@w...pl> napisał w wiadomości
news:Xns95596DD1A7EDBnannwppl@193.42.231.152...
> Aneta (a...@i...pl) napisał(a):
>
> > Witajcie!
> > Chcę zrobić pesto, i mam pytanko czy te orzeszki pinii mogę zastąpić
> > włoskimi? i czy mam je zmielić?
> A ja mam pytanko...JAK to zmielic na pesto wlasnie ? He ? Koleaznka w
Niemchech mielila w
> Thermomixie, ale ja siem go jeszcze nie dorobilam :(((

Ja sie jeszcze niczego nie dorobilam i normalnie TZ gniecie taka kulka
drewniana na patyku (tluczek taki czy cos), da sie zrobic :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-06 07:45:42

Temat: Re: pesto
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ch7fer$bcc$1@mamut.aster.pl>,
"Kryb" <r...@p...onet.pl> wrote:


> Ja zrobilem pesto z orzeszkow wloskich :)
> Zmiksowalem to z czosnkiem, olejem z pestek winogron,
> dodalem suszone pomidory ( ktore sam zrobilem :)
> i troche sera owczego (moze byc bryndza :)
> doprawilem sola i juz :)

Wspaniale. Teraz pozostaje tylko wymyĘliç nazw´ dla Twego wynalazku.


> Smakuje jak kupione czerwone pesto

A w to ju› nie wierz´.

> Mozna chyba zrobic to z bazylia.

Zawsze mi si´ wydawa˝o, ›e bazylia nale›y do podstawowych sk˝adników
pesto.

W˝adys˝aw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 07:47:20

Temat: Re: pesto
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ch7er1$jto$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Aneta" <a...@i...pl> wrote:

> Witajcie!
> Chcę zrobić pesto, i mam pytanko czy te orzeszki pinii mogę zastąpić
> włoskimi?

No cóż. Możesz....

> Zakupiłąm makaron razowy taki ciemny może być:)?

Skoro zakupiłaś to musi być. ;-) Ale pomiąwszy wszystko, to znacznie
lepszy jest zwykły.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 07:50:58

Temat: Re: pesto
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ch9ctc$ft2$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Gusiek" <a...@W...onet.pl> wrote:

> Użytkownik "Jerzy Kozłowski" <j...@o...org.pl> napisał w wiadomo?ci
> news:ch95go$coo$1@pippin.nask.net.pl...
> > pare razy widzialem to w sklepie i zastanawialem sie do czego sie uzywa
> ...
> > moglibyscie podpowiedziec?
>
> Masz na my?li pesto? Sklepowe jest bez smaku, zrób sam ze ?wieżej bazylii i
> używaj do spaghetti np. :)

Mam wręcz przeciwny pogląd. W domu w Polsce nigdy się nie zrobi pesto
takiej jakości jak dobre oryginalne włoskie ze sklepu. M.in. dlatego, że
u nas nie ma szans wyrosnąć taka dobra bazylia jak na południu.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 07:52:33

Temat: Re: pesto
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <7...@n...onet.pl>,
a...@p...onet.pl wrote:

> zamiast włoskich spróbuj nerkowce,
> włoskie są zbyt intensywne

Czemu z takim zacięciem tyle osób szuka zastępników pinioli do pesto?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 18:15:00

Temat: Re: pesto
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-128CCC.09523306092004@newsfeed.onet.pl..
.
> In article <7...@n...onet.pl>,
> a...@p...onet.pl wrote:
>
> > zamiast włoskich spróbuj nerkowce,
> > włoskie są zbyt intensywne
>
> Czemu z takim zacięciem tyle osób szuka zastępników pinioli do pesto?

Bo trudno kupić
Bo bardzo drogie
Bo dosyć mdłe - dla mnie duzo lepsze jest pesto z orzechami włoskimi.
Pozdrawiam, Agata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 18:48:41

Temat: Re: pesto
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <chi9fq$pha$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Gusiek" <a...@W...onet.pl> wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-128CCC.09523306092004@newsfeed.onet.pl..
.
> > In article <7...@n...onet.pl>,
> > a...@p...onet.pl wrote:
> >
> > > zamiast włoskich spróbuj nerkowce,
> > > włoskie są zbyt intensywne
> >
> > Czemu z takim zacięciem tyle osób szuka zastępników pinioli do pesto?
>
> Bo trudno kupić

Bez przesady.

> Bo bardzo drogie

A ileż tego potrzba do pesto ?!

> Bo dosyć mdłe -

Nie zauważyłem.

> dla mnie duzo lepsze jest pesto z orzechami włoskimi.

Może i lepsze, ale czy to pesto?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 18:56:40

Temat: Re: pesto
Od: KasJa <fiume(skasujto)@interia.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 06 Sep 2004 20:48:41 +0200, Wladyslaw Los napisał(a):

> In article <chi9fq$pha$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "Gusiek" <a...@W...onet.pl> wrote:
>
>
>> dla mnie duzo lepsze jest pesto z orzechami włoskimi.
>
> Może i lepsze, ale czy to pesto?

a czy to wazne co to skoro smaczne?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 19:12:55

Temat: Re: pesto
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <p...@i...pl>,
KasJa <fiume(skasujto)@interia.pl> wrote:

> Dnia Mon, 06 Sep 2004 20:48:41 +0200, Wladyslaw Los napisał(a):
>
> > In article <chi9fq$pha$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> > "Gusiek" <a...@W...onet.pl> wrote:
> >
> >
> >> dla mnie duzo lepsze jest pesto z orzechami włoskimi.
> >
> > Może i lepsze, ale czy to pesto?
>
> a czy to wazne co to skoro smaczne?

Na przyszły raz, jak ktoś się spyta o bigos, wyślij mu przepis na
murzynka.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 19:46:31

Temat: Re: pesto
Od: "eM eL" <b...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):
> > dla mnie duzo lepsze jest pesto z orzechami włoskimi.
>
> Może i lepsze, ale czy to pesto?


Hmmm...To to akurat znam z autopsji jadania "po domach" w Italii...tam
mnostwo ludzi - z roznych zreszta powodow powodow a czasami po prostu jako
widzimisie - podmienia w pesto orzechy pina na inne i nazywaja to w dalszym
ciagu pesto. A jesli jakis Gastronom Wielki I Mocno Ucony uwaza inaczej to
nalezy go po prostu olac.

Poza tym, to orzech wloski -> orzech pina to nieco inna relacja niz
dychotomia bigos-> murzynek ktora kontrowales w innej wypowiedzi.

--
><Uklony><eM eL><Washington, D.C.><
..Freedom's just another word for nothin' left to lose...


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ile ziemniakow na osobe?
ogorki krolewskie
ciasto marchewkowe - relacja
Ciekawe? Czy ja wiem...
Curry/Kmin (p) dlugie.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »