« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-23 13:46:44
Temat: pieczone mięsiwaDomownicy obrazili się na kupne wędliny i chcą mięsa własnoręcznie
pieczonego do chleba. Macie jakieś sprawdzone przepisy co, w czym i jak
długo marynować, jak piec?
Bardzo będę wdzięczna za każdą poradę
pozdr
gagatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-23 14:36:53
Temat: Re: pieczone mięsiwaŁadny kawałek pieczeni wołowej (a jak ktoś nie jada wołowiny, może być
schab), opłukać i osuszyć. Zalewa: 6-8 zgniecionych ziaren ziela
angielskiego, 5 pokruszonych listków laurowych, łyżeczka mielonego pieprzu,
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki, szczypta imbiru, pół łyzeczki
roztartego tymianku, tyleż samo liofilizowanego czosnku, wsypać do naczynia
zalać sokiem z połowy cytryny, dobrze wymieszać, odstawić na pół godz. Jak
się przegryzie dodawać powolutku, ciągle mieszając, szklankę oliwy z oliwek.
3-4 cytryny pokroić w piórka i wyłożyć nimi dno rondla, na to włożyć mięsko,
zalać peklówką, przykryć i odstawić do lodówki na 3-4 dni, obracając mięso
co 12 godz. Najlepsze jest po tygodniu.
Smażenie: dobrze rozgrzać 1/4 kostki smalcu na patelni i obsmażyć mięso ze
wszystkich stron. Kiedy gotowe, przełożyć na brytfankę, podlać tłuszczem ze
smażenia i szklanką bulionu (może być z kostki) i piec od 1 do nawet 3 godz.
w zależności od wielkości kawałka mięsa w temp 180-200 st.
WAŻNE- przed smażeniem trzeba dokładnie obrać z przypraw, bo się przypalą i
mmięso będzie gorzkie.
--
Szukajcie a znajdziecie-jakże to pięknie brzmi
http://mojegotowanie.webd.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-23 14:42:01
Temat: Re: pieczone mięsiwaZapomniałem. Można mięsko naszpikować (przed smażeniem) kawałkami słoniny,
będzie soczystsze, a jak ktoś lubi czosnek to można go pokroić na paski i
powkładać razem ze słoninką
--
Szukajcie a znajdziecie-jakże to pięknie brzmi
http://mojegotowanie.webd.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-23 15:23:15
Temat: Re: pieczone mięsiwaUżytkownik agatka napisał:
> Domownicy obrazili się na kupne wędliny i chcą mięsa własnoręcznie
> pieczonego do chleba. Macie jakieś sprawdzone przepisy co, w czym i jak
> długo marynować, jak piec?
> Bardzo będę wdzięczna za każdą poradę
> pozdr
> gagatka
>
>
marynata: wszytskiego po trosze : oliwa ( lub olej) , odrobina ( łyżka)
wody, majeranek, sól, pieprz, czosnek ( moze być bez czosnku)
ewentualnie inne ziola ale nie za duzo. Wymieszac. Razem nie wiecej
tego jak pól szklanki.
Miesko szynka ( schab, karkówka) olac marynatą ze wszytskich stron.
+ dodac listki laurowe
Mozna miesko nadziac zabkami czosnku ( w miesku zrobic ostrym nozem
dziure i włozyc obrany zabek czosnku- i tak w kiliku miejscach)
Schowac w pojemniku do lodówki na dobe lub pól.
Wlozyc miesko razem z zalewa do zaroodpornego naczynia lub rękawa do
pieczenia.
Temperatura 180-200 ( tak mysle bo moj piekarnik nie ma termometru) na
godzine lub 1,5 godziny.
W ten sposób robie wszytskie swoje pieczenie nie bawiac sie zanadto
Wiele dobrego słyszałam o mięsku wczesniej obsmarzanym ale jakos nigdy
mi sie nie złozylo.
--
Pozdrawiam Beazuku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |