Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

chleb

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-23 11:46:18

Temat: chleb
Od: "Andrzej Ch." <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich,
poszukuje niezbyt trudnego przepisu na smaczny, polski chlebek
Jezeli ma ktos jakis sprawdzony to bede wdzieczny,
Pozdrawiam,
Andrzej



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-10-23 11:57:11

Temat: Re: chleb
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Andrzej Ch. wrote:
> Witam wszystkich,
> poszukuje niezbyt trudnego przepisu na smaczny, polski chlebek
> Jezeli ma ktos jakis sprawdzony to bede wdzieczny,
> Pozdrawiam,
> Andrzej

Polecam bardzo chwalony tu chleb Fiony:

Chlebek - a w zasadzie dwa :)

Komponenta:

1 litr mocno cieplej wody - aby nie za latwo bylo wsadzic lapke (ok.50st.C)
50g swiezych drozdzy
1 kg maki zwyklej + otreby lub opcjonalnie maka mieszana: razowa ze zwykla
1 czubata lyzka soli
2-3 lyzki stolowe oliwy
maselko do wysmarowania foremek (2 waskie, 30-40cm) i bulka tarta do ich
posypania

Sposob przygotowania:
Do duzego gara (4l) wlewamy mocno ciepla wode i rozpuszczamy w niej drozdze
przez mieszanie ich lapka.
wsypujemy inteligentnie make, zeby sie nie ufyflunic i tez mieszamy ja
lapka.
wsypujemy (wczesniej odmierzona, zeby nie uwalac rozczynem solniczki)
czubata
lyzke (stolowa) soli
wlewamy (jedno dobre chlusniecie) na oko oliwe (pewnie ze dwie-trzy lyzki
stolowe).

Odstawiamy na pol godziny w cieple miejsce

W tym czasie nie leniuchujemy tylko:

smarujemy dwie foremki maselkiem i posypujemy bulka tarta (tylko solidnie,
zadnej fuszerki - mnie raz chlebus przywarl jednym bokiem podczas
wyjmowania i
skorka odlazla od miazszu)

ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st na pare minut.

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min.

w polowie czasu pieczenia mozna folia okryc wierzch chlebkow, zeby
skorka sie
nie spalila.

podobny efekt uzyskuje przez postawienie foremek na najnizszym poziomie

Ciasto przed wlozeniem do formy jest rzadkie!!!

Do foremek sie je WLEWA!!! :D

W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiekszyc swa
objetosc 2-
2,5-krotnie. W piekarniku o nastepne 50-80%.

To, ze ciasto jest rzadkie nie przeszkadza mu pieknie wyrosnac z garscia
ziaren
slonecznika czy sezamu.

Pani Magdalenie dziekuje za podpowiedz: z kminkiem jeszcze nie robilam,
ale na
pewno go wykorzystam.

Chlebek przeze mnie upieczony stal bez przykrycia 4 dni i w ogole sie nie
zsechl.

MNIAM :)

Fiona


--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-23 12:00:29

Temat: Odp: chleb
Od: "Andrzej Ch." <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

no to dzis go wyprubuje i jutro dam znac
teraz mnie nie ma w Polsce i dlatego tak tesknie za naszym, njaleposzym na
swiecie chlebusiem polski!!!!!
pozdrawiam

Użytkownik Kot <m...@p...onet.pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:4...@p...onet.pl...
> Andrzej Ch. wrote:
> > Witam wszystkich,
> > poszukuje niezbyt trudnego przepisu na smaczny, polski chlebek
> > Jezeli ma ktos jakis sprawdzony to bede wdzieczny,
> > Pozdrawiam,
> > Andrzej
>
> Polecam bardzo chwalony tu chleb Fiony:
>
> Chlebek - a w zasadzie dwa :)
>
> Komponenta:
>
> 1 litr mocno cieplej wody - aby nie za latwo bylo wsadzic lapke
(ok.50st.C)
> 50g swiezych drozdzy
> 1 kg maki zwyklej + otreby lub opcjonalnie maka mieszana: razowa ze zwykla
> 1 czubata lyzka soli
> 2-3 lyzki stolowe oliwy
> maselko do wysmarowania foremek (2 waskie, 30-40cm) i bulka tarta do ich
> posypania
>
> Sposob przygotowania:
> Do duzego gara (4l) wlewamy mocno ciepla wode i rozpuszczamy w niej
drozdze
> przez mieszanie ich lapka.
> wsypujemy inteligentnie make, zeby sie nie ufyflunic i tez mieszamy ja
> lapka.
> wsypujemy (wczesniej odmierzona, zeby nie uwalac rozczynem solniczki)
> czubata
> lyzke (stolowa) soli
> wlewamy (jedno dobre chlusniecie) na oko oliwe (pewnie ze dwie-trzy lyzki
> stolowe).
>
> Odstawiamy na pol godziny w cieple miejsce
>
> W tym czasie nie leniuchujemy tylko:
>
> smarujemy dwie foremki maselkiem i posypujemy bulka tarta (tylko solidnie,
> zadnej fuszerki - mnie raz chlebus przywarl jednym bokiem podczas
> wyjmowania i
> skorka odlazla od miazszu)
>
> ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st na pare minut.
>
> Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min.
>
> w polowie czasu pieczenia mozna folia okryc wierzch chlebkow, zeby
> skorka sie
> nie spalila.
>
> podobny efekt uzyskuje przez postawienie foremek na najnizszym poziomie
>
> Ciasto przed wlozeniem do formy jest rzadkie!!!
>
> Do foremek sie je WLEWA!!! :D
>
> W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiekszyc swa
> objetosc 2-
> 2,5-krotnie. W piekarniku o nastepne 50-80%.
>
> To, ze ciasto jest rzadkie nie przeszkadza mu pieknie wyrosnac z garscia
> ziaren
> slonecznika czy sezamu.
>
> Pani Magdalenie dziekuje za podpowiedz: z kminkiem jeszcze nie robilam,
> ale na
> pewno go wykorzystam.
>
> Chlebek przeze mnie upieczony stal bez przykrycia 4 dni i w ogole sie nie
> zsechl.
>
> MNIAM :)
>
> Fiona
>
>
> --
> Kot
> m...@p...onet.pl
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-23 15:03:33

Temat: Re: chleb
Od: Kratylos <k...@j...myslisz.wykosto.civ.org.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Kot napisał:

> Andrzej Ch. wrote:
>
>> Witam wszystkich,
>> poszukuje niezbyt trudnego przepisu na smaczny, polski chlebek
>> Jezeli ma ktos jakis sprawdzony to bede wdzieczny,
>> Pozdrawiam,
>> Andrzej
>
>
> Polecam bardzo chwalony tu chleb Fiony:
>
> Chlebek - a w zasadzie dwa :)
>
> Komponenta:
>
> 1 litr mocno cieplej wody - aby nie za latwo bylo wsadzic lapke (ok.50st.C)
> 50g swiezych drozdzy
> 1 kg maki zwyklej + otreby lub opcjonalnie maka mieszana: razowa ze zwykla
> 1 czubata lyzka soli
> 2-3 lyzki stolowe oliwy
> maselko do wysmarowania foremek (2 waskie, 30-40cm) i bulka tarta do ich
> posypania
>
> Sposob przygotowania:
> Do duzego gara (4l) wlewamy mocno ciepla wode i rozpuszczamy w niej drozdze
> przez mieszanie ich lapka.
> wsypujemy inteligentnie make, zeby sie nie ufyflunic i tez mieszamy ja
> lapka.
> wsypujemy (wczesniej odmierzona, zeby nie uwalac rozczynem solniczki)
> czubata
> lyzke (stolowa) soli
> wlewamy (jedno dobre chlusniecie) na oko oliwe (pewnie ze dwie-trzy lyzki
> stolowe).
>
> Odstawiamy na pol godziny w cieple miejsce
>
> W tym czasie nie leniuchujemy tylko:
>
> smarujemy dwie foremki maselkiem i posypujemy bulka tarta (tylko solidnie,
> zadnej fuszerki - mnie raz chlebus przywarl jednym bokiem podczas
> wyjmowania i
> skorka odlazla od miazszu)
>
> ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st na pare minut.
>
> Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min.
>
> w polowie czasu pieczenia mozna folia okryc wierzch chlebkow, zeby
> skorka sie
> nie spalila.
>
> podobny efekt uzyskuje przez postawienie foremek na najnizszym poziomie
>
> Ciasto przed wlozeniem do formy jest rzadkie!!!
>
> Do foremek sie je WLEWA!!! :D
>
> W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiekszyc swa
> objetosc 2-
> 2,5-krotnie. W piekarniku o nastepne 50-80%.
>
> To, ze ciasto jest rzadkie nie przeszkadza mu pieknie wyrosnac z garscia
> ziaren
> slonecznika czy sezamu.
>
> Pani Magdalenie dziekuje za podpowiedz: z kminkiem jeszcze nie robilam,
> ale na
> pewno go wykorzystam.
>
> Chlebek przeze mnie upieczony stal bez przykrycia 4 dni i w ogole sie nie
> zsechl.
>
> MNIAM :)
>
> Fiona
>
>
bardoz inspirujace - juz wiem co bede robił w kuchni jutro :)


--
pozdr.
Kratylos
http://www.civ.org.pl polskie Centrum Civilization
gg 997163 v k...@j...org

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-24 09:33:56

Temat: Re: chleb
Od: Kratylos <k...@w...te.smiecie.civ.org.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 23 Oct 2004 13:57:11 +0200, Kot wrote:

>
>
> 1 litr mocno cieplej wody - aby nie za latwo bylo wsadzic lapke (ok.50st.C)
> 50g swiezych drozdzy
> 1 kg maki zwyklej + otreby

a ile otrębów dodać?
--
pozdr.
Kratylos
http://www.civ.org.pl Polskie Centrum Civilization
k...@j...org v gg997163

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-24 09:57:53

Temat: Re: chleb
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Kratylos wrote:
> On Sat, 23 Oct 2004 13:57:11 +0200, Kot wrote:
>
>
>>
>>1 litr mocno cieplej wody - aby nie za latwo bylo wsadzic lapke (ok.50st.C)
>>50g swiezych drozdzy
>>1 kg maki zwyklej + otreby
>
>
> a ile otrębów dodać?

Na oko, jak sadze ;) Ja bym dodala 2-3 lyzki na poczatek.

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-24 10:03:47

Temat: Re: chleb
Od: Kratylos <k...@w...te.smiecie.civ.org.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 24 Oct 2004 11:57:53 +0200, Kot wrote:

> Kratylos wrote:
>> On Sat, 23 Oct 2004 13:57:11 +0200, Kot wrote:
>>
>>
>>>
>>>1 litr mocno cieplej wody - aby nie za latwo bylo wsadzic lapke (ok.50st.C)
>>>50g swiezych drozdzy
>>>1 kg maki zwyklej + otreby
>>
>>
>> a ile otrębów dodać?
>
> Na oko, jak sadze ;) Ja bym dodala 2-3 lyzki na poczatek.
>
> --
> Kot
> m...@p...onet.pl

uff właśnie jestem w trakcie robienia - zaraz konczy sie okres rosniecia
ciasta - formy juz na smarowane piekarnik sie grzeje ;)

--
pozdr.
Kratylos
http://www.civ.org.pl Polskie Centrum Civilization
k...@j...org v gg997163

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-24 10:07:40

Temat: Re: chleb
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Kratylos wrote:

> uff właśnie jestem w trakcie robienia - zaraz konczy sie okres rosniecia
> ciasta - formy juz na smarowane piekarnik sie grzeje ;)

No to powodzenia !! ;)



--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-24 10:31:25

Temat: Re: chleb
Od: Kratylos <k...@w...te.smiecie.civ.org.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 23 Oct 2004 13:57:11 +0200, Kot wrote:

>
> ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st na pare minut.

>
> Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min.
>
czyli teraz mam miec wlaczona przez cale 45 min grzalke tak aby
utrzymywana byla tem 45 stopni?
czy tylko termoobieg
Ja przy wlaczonym termoobiegu mam wlaczona tylko dolna grzalke czy w tym
przypadku mam tez obawiac sie o skorke jej spieczenie?


ps. przepraszma za takie pytania ale jestem b.poczatkujacy w kuchni...

>
> --
> Kot
> m...@p...onet.pl

--
pozdr.
Kratylos
http://www.civ.org.pl Polskie Centrum Civilization
k...@j...org v gg997163

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-24 11:06:02

Temat: Re: chleb
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Kratylos wrote:
> On Sat, 23 Oct 2004 13:57:11 +0200, Kot wrote:
>
>
>>ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st na pare minut.
>
>
>>Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min.
>>
>
> czyli teraz mam miec wlaczona przez cale 45 min grzalke tak aby
> utrzymywana byla tem 45 stopni?
> czy tylko termoobieg
> Ja przy wlaczonym termoobiegu mam wlaczona tylko dolna grzalke czy w tym
> przypadku mam tez obawiac sie o skorke jej spieczenie?

Na takie pytanie nie jestem w stanie Ci odpowiedziec, bo kazdy piekarnik
jest inny i trzeba go wyczuc. Powinna byc caly czas temperatura 250
stopni, ale powinienes co jakis czas sprawdzac, czy sie skorka za bardzo
nie przypieka - wtedy nalezy przykryc chleb folia aluminiowa od gory i
piec az bedzie gotowy.

Kot, co wczoraj zrobil papryke faszerowana w kolorach haloweenowych -
pomaranczawa i spieczona na czarno od gory ;))

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

lodówka Ariston
Gdzie solone sledzie w Krakowie?
urodziny dziecka....
nalesniki
Re: Zapiekanka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »