Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-on
line.de!t-online.de!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!c03.atl99.u
senetserver.com!news.usenetserver.com!fe61.usenetserver.com.POSTED!53ab2750!not
-for-mail
From: "Andrzej Ch." <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <pzred.111$xk5.49@fe39.usenetserver.com>
<4...@p...onet.pl>
Subject: Odp: chleb
Lines: 92
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Message-ID: <IMred.137$9o.130@fe61.usenetserver.com>
X-Complaints-To: a...@u...com
X-Abuse-Info: Otherwise we will be unable to process your complaint properly.
X-Abuse-Info: Otherwise we will be unable to process your complaint properly.
NNTP-Posting-Date: Sat, 23 Oct 2004 08:03:52 EDT
Date: Sat, 23 Oct 2004 14:00:29 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:219361
Ukryj nagłówki
no to dzis go wyprubuje i jutro dam znac
teraz mnie nie ma w Polsce i dlatego tak tesknie za naszym, njaleposzym na
swiecie chlebusiem polski!!!!!
pozdrawiam
Użytkownik Kot <m...@p...onet.pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:4...@p...onet.pl...
> Andrzej Ch. wrote:
> > Witam wszystkich,
> > poszukuje niezbyt trudnego przepisu na smaczny, polski chlebek
> > Jezeli ma ktos jakis sprawdzony to bede wdzieczny,
> > Pozdrawiam,
> > Andrzej
>
> Polecam bardzo chwalony tu chleb Fiony:
>
> Chlebek - a w zasadzie dwa :)
>
> Komponenta:
>
> 1 litr mocno cieplej wody - aby nie za latwo bylo wsadzic lapke
(ok.50st.C)
> 50g swiezych drozdzy
> 1 kg maki zwyklej + otreby lub opcjonalnie maka mieszana: razowa ze zwykla
> 1 czubata lyzka soli
> 2-3 lyzki stolowe oliwy
> maselko do wysmarowania foremek (2 waskie, 30-40cm) i bulka tarta do ich
> posypania
>
> Sposob przygotowania:
> Do duzego gara (4l) wlewamy mocno ciepla wode i rozpuszczamy w niej
drozdze
> przez mieszanie ich lapka.
> wsypujemy inteligentnie make, zeby sie nie ufyflunic i tez mieszamy ja
> lapka.
> wsypujemy (wczesniej odmierzona, zeby nie uwalac rozczynem solniczki)
> czubata
> lyzke (stolowa) soli
> wlewamy (jedno dobre chlusniecie) na oko oliwe (pewnie ze dwie-trzy lyzki
> stolowe).
>
> Odstawiamy na pol godziny w cieple miejsce
>
> W tym czasie nie leniuchujemy tylko:
>
> smarujemy dwie foremki maselkiem i posypujemy bulka tarta (tylko solidnie,
> zadnej fuszerki - mnie raz chlebus przywarl jednym bokiem podczas
> wyjmowania i
> skorka odlazla od miazszu)
>
> ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st na pare minut.
>
> Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min.
>
> w polowie czasu pieczenia mozna folia okryc wierzch chlebkow, zeby
> skorka sie
> nie spalila.
>
> podobny efekt uzyskuje przez postawienie foremek na najnizszym poziomie
>
> Ciasto przed wlozeniem do formy jest rzadkie!!!
>
> Do foremek sie je WLEWA!!! :D
>
> W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiekszyc swa
> objetosc 2-
> 2,5-krotnie. W piekarniku o nastepne 50-80%.
>
> To, ze ciasto jest rzadkie nie przeszkadza mu pieknie wyrosnac z garscia
> ziaren
> slonecznika czy sezamu.
>
> Pani Magdalenie dziekuje za podpowiedz: z kminkiem jeszcze nie robilam,
> ale na
> pewno go wykorzystam.
>
> Chlebek przeze mnie upieczony stal bez przykrycia 4 dni i w ogole sie nie
> zsechl.
>
> MNIAM :)
>
> Fiona
>
>
> --
> Kot
> m...@p...onet.pl
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
|