Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: Kratylos <k...@j...myslisz.wykosto.civ.org.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chleb
Date: Sat, 23 Oct 2004 17:03:33 +0200
Organization: Civ.org.pl
Lines: 87
Message-ID: <cldrs1$f2q$2@opal.futuro.pl>
References: <pzred.111$xk5.49@fe39.usenetserver.com>
<4...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: lag-2.lodz.msk.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.futuro.pl 1098543810 15450 62.233.181.26 (23 Oct 2004 15:03:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 23 Oct 2004 15:03:30 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <4...@p...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:219371
Ukryj nagłówki
Użytkownik Kot napisał:
> Andrzej Ch. wrote:
>
>> Witam wszystkich,
>> poszukuje niezbyt trudnego przepisu na smaczny, polski chlebek
>> Jezeli ma ktos jakis sprawdzony to bede wdzieczny,
>> Pozdrawiam,
>> Andrzej
>
>
> Polecam bardzo chwalony tu chleb Fiony:
>
> Chlebek - a w zasadzie dwa :)
>
> Komponenta:
>
> 1 litr mocno cieplej wody - aby nie za latwo bylo wsadzic lapke (ok.50st.C)
> 50g swiezych drozdzy
> 1 kg maki zwyklej + otreby lub opcjonalnie maka mieszana: razowa ze zwykla
> 1 czubata lyzka soli
> 2-3 lyzki stolowe oliwy
> maselko do wysmarowania foremek (2 waskie, 30-40cm) i bulka tarta do ich
> posypania
>
> Sposob przygotowania:
> Do duzego gara (4l) wlewamy mocno ciepla wode i rozpuszczamy w niej drozdze
> przez mieszanie ich lapka.
> wsypujemy inteligentnie make, zeby sie nie ufyflunic i tez mieszamy ja
> lapka.
> wsypujemy (wczesniej odmierzona, zeby nie uwalac rozczynem solniczki)
> czubata
> lyzke (stolowa) soli
> wlewamy (jedno dobre chlusniecie) na oko oliwe (pewnie ze dwie-trzy lyzki
> stolowe).
>
> Odstawiamy na pol godziny w cieple miejsce
>
> W tym czasie nie leniuchujemy tylko:
>
> smarujemy dwie foremki maselkiem i posypujemy bulka tarta (tylko solidnie,
> zadnej fuszerki - mnie raz chlebus przywarl jednym bokiem podczas
> wyjmowania i
> skorka odlazla od miazszu)
>
> ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st na pare minut.
>
> Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min.
>
> w polowie czasu pieczenia mozna folia okryc wierzch chlebkow, zeby
> skorka sie
> nie spalila.
>
> podobny efekt uzyskuje przez postawienie foremek na najnizszym poziomie
>
> Ciasto przed wlozeniem do formy jest rzadkie!!!
>
> Do foremek sie je WLEWA!!! :D
>
> W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiekszyc swa
> objetosc 2-
> 2,5-krotnie. W piekarniku o nastepne 50-80%.
>
> To, ze ciasto jest rzadkie nie przeszkadza mu pieknie wyrosnac z garscia
> ziaren
> slonecznika czy sezamu.
>
> Pani Magdalenie dziekuje za podpowiedz: z kminkiem jeszcze nie robilam,
> ale na
> pewno go wykorzystam.
>
> Chlebek przeze mnie upieczony stal bez przykrycia 4 dni i w ogole sie nie
> zsechl.
>
> MNIAM :)
>
> Fiona
>
>
bardoz inspirujace - juz wiem co bede robił w kuchni jutro :)
--
pozdr.
Kratylos
http://www.civ.org.pl polskie Centrum Civilization
gg 997163 v k...@j...org
|