| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-23 07:31:43
Temat: nalesnikismaze nalezniki i mam problem. przywieraja mi do patelni:-(((i sie rwa
co zle zrobilem? kazda wskazowka jest cenna, byleby szybko, bo chyba
zarazki:-))) wyrzuce wszystko
pozdrowy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-23 07:37:43
Temat: Re: nalesnikiMariusz "maniek" B. wrote:
> smaze nalezniki i mam problem. przywieraja mi do patelni:-(((i sie rwa
> co zle zrobilem? kazda wskazowka jest cenna, byleby szybko, bo chyba
> zarazki:-))) wyrzuce wszystko
> pozdrowy
>
>
Patelnia jest za zimna.
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-23 08:18:16
Temat: Re: nalesniki
> > smaze nalezniki i mam problem. przywieraja mi do patelni:-(((i sie rwa
co zle zrobilem? kazda wskazowka jest cenna, byleby szybko, bo chyba
zarazki:-))) wyrzuce wszystko
>
> >
> Patelnia jest za zimna.
Albo w ogóle patelnia jest do bani.
Pozdr.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-23 08:26:04
Temat: Re: nalesniki
>>Patelnia jest za zimna.
>
>
> Albo w ogóle patelnia jest do bani.
>
chyba nie to. kiedys mama zrobila ciasto i nalesniczki na tej samej
patelni odchodzily bardzo ladnie. wiec to jest chyba sprawa patelni.
wydaje mi sie, ze czegos za malo albo za duzo dosypalem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-23 08:28:10
Temat: Re: nalesnikiweź troche słoniny na widelec i przejedź nią po patelni kilka razy, albo
dodaj odrobinę oleju do ciasta na naleśniki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-23 08:30:11
Temat: Re: nalesnikiMariusz "maniek" B. wrote:
>
>>> Patelnia jest za zimna.
>>
>>
>>
>> Albo w ogóle patelnia jest do bani.
>>
>
> chyba nie to. kiedys mama zrobila ciasto i nalesniczki na tej samej
> patelni odchodzily bardzo ladnie. wiec to jest chyba sprawa patelni.
> wydaje mi sie, ze czegos za malo albo za duzo dosypalem
>
>
Ciasto moze byc za rzadkie jeszcze. Ale tak naprawdenaprawde, to zacznij
od sprawdzenia temperatury patelni - jak pierwszego nalesnika robie, jak
olej (kropelka tylko) zaczyna sie lekko dymic. Nic nie przywiera.
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-23 10:09:23
Temat: Re: nalesnikiPosmaruj patelnie olejem :-) Wez troche oleju, wez recznik papierowy, zloz i
rozsmaruj olej na patelni. Albo polowka ziemniaka. Albo specjalna
"smarowaczka".
Patelnia musi byc rowna (zadne patelnie z wglebieniami do sciekajacego
tluszczu nie pasuja).
Nalesnik musi SAM odchodzic od patelni jak bedzie gotowy. Moze za wczesnie
go zrywasz?
Moze masz zarzadkie ciasto?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-25 16:19:38
Temat: Re: nalesniki koronkowe na deser
Kot wrote:
> Ciasto moze byc za rzadkie jeszcze.
Ja robie nalesniki koronkowe z bardzo rzadkiego ciasta, a nie przywieraja.
Jak pisalas, patelnia musi byc goraca. Te koronkowe nalesniki robi sie tak:
puszke po czyms podkladnie umyc i podziurkowac od spodu za pomoca gwozdzia
i mlotka. Nalac ciasta do puszki, trzymajac ja nad miska, nastepnie jednym
ruchem przeniesc puszke nad patelnie i "rysowac" esy floresy tym cienkim,
cieknacym ciastem, az bedzie koronkowy nalesnik. Takie nalesniki ciekawie
wygladaja nadziane owocami z bita smietana, lub z kleksem bitej smietany,
polane sosem pomaranczowym na ciemnym talerzu, zeby widac bylo wzor
nalesnika.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-26 16:36:28
Temat: Re: nalesniki koronkowe na deser
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:417D279B.471A7A50@olypen.com...
>
>
> Kot wrote:
>
> > Ciasto moze byc za rzadkie jeszcze.
>
> Ja robie nalesniki koronkowe z bardzo rzadkiego ciasta, a nie przywieraja.
> Jak pisalas, patelnia musi byc goraca. Te koronkowe nalesniki robi sie
tak:
> puszke po czyms podkladnie umyc i podziurkowac od spodu za pomoca gwozdzia
> i mlotka. Nalac ciasta do puszki, trzymajac ja nad miska, nastepnie jednym
> ruchem przeniesc puszke nad patelnie i "rysowac" esy floresy tym cienkim,
> cieknacym ciastem, az bedzie koronkowy nalesnik. Takie nalesniki ciekawie
> wygladaja nadziane owocami z bita smietana, lub z kleksem bitej smietany,
> polane sosem pomaranczowym na ciemnym talerzu, zeby widac bylo wzor
> nalesnika.
>
> Magdalena Bassett
>
no ślinka mi leci
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |