« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-06-06 19:03:07
Temat: pieczone warzywa.....Siedzę właśnie nad talerzem pieczonej papryki i cukini i czytam ze zgrozą na
necie:
"Naukowcy z uniwersytetu w Dundee odkryli, że niektóre warzywa, m.in.
cukinia, papryka i cebula w wyniku obróbki cieplnej w piekarniku wytwarzają
duże ilości kwasów, które przyczyniają się do rozwoju próchnicy zębów.
W ramach eksperymentu badacze porównali kwasowość dwóch dań warzywnych o
podobnym składzie, z których jedno było pieczone w piekarniku, a drugie
duszone w garnku.
Po 45-minutowej obróbce okazało się, że ratatouille z piekarnika zawiera
tyle samo szkodliwych kwasów, co niektóre słodkie napoje gazowane, których
częste spożywanie jest przyczyną próchnicy zębów."
Taaa, może pożegnam się z zębami, bo z pieczonymi warzywami na pewno nie :)
- -
pzdr
kasia maruda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-06-06 19:17:16
Temat: Re: pieczone warzywa.....
"kasia maruda" <k...@g...pl> wrote in message
news:e64jan$lgp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Siedzę właśnie nad talerzem pieczonej papryki i cukini i czytam ze zgrozą
> na
> necie:
>
> "Naukowcy z uniwersytetu w Dundee odkryli, że niektóre warzywa, m.in.
> cukinia, papryka i cebula w wyniku obróbki cieplnej w piekarniku
> wytwarzają
> duże ilości kwasów, które przyczyniają się do rozwoju próchnicy zębów.
>
> W ramach eksperymentu badacze porównali kwasowość dwóch dań warzywnych o
> podobnym składzie, z których jedno było pieczone w piekarniku, a drugie
> duszone w garnku.
>
> Po 45-minutowej obróbce okazało się, że ratatouille z piekarnika zawiera
> tyle samo szkodliwych kwasów, co niektóre słodkie napoje gazowane, których
> częste spożywanie jest przyczyną próchnicy zębów."
>
> Taaa, może pożegnam się z zębami, bo z pieczonymi warzywami na pewno nie
> :)
E tam, piecz w piekarniku elektrycznym, kwas węglowy ze spalin Ci nie
zagrozi...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-06-06 19:47:23
Temat: Re: pieczone warzywa.....
Użytkownik Panslavista <p...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:e64kfl$hdg$...@n...news.tpi.pl...
>
> "kasia maruda" <k...@g...pl> wrote in message
> news:e64jan$lgp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Siedzę właśnie nad talerzem pieczonej papryki i cukini i czytam ze
zgrozą
> > na
> > necie:
> >
> > "Naukowcy z uniwersytetu w Dundee odkryli, że niektóre warzywa, m.in.
> > cukinia, papryka i cebula w wyniku obróbki cieplnej w piekarniku
> > wytwarzają
> > duże ilości kwasów, które przyczyniają się do rozwoju próchnicy zębów.
> >
> > W ramach eksperymentu badacze porównali kwasowość dwóch dań warzywnych o
> > podobnym składzie, z których jedno było pieczone w piekarniku, a drugie
> > duszone w garnku.
> >
> > Po 45-minutowej obróbce okazało się, że ratatouille z piekarnika zawiera
> > tyle samo szkodliwych kwasów, co niektóre słodkie napoje gazowane,
których
> > częste spożywanie jest przyczyną próchnicy zębów."
> >
> > Taaa, może pożegnam się z zębami, bo z pieczonymi warzywami na pewno nie
> > :)
>
> E tam, piecz w piekarniku elektrycznym, kwas węglowy ze spalin Ci nie
> zagrozi...
>
A Ty zaśnij snem Sprawiedliwego - uratowałeś ludzkość.
Zdrówka - Wojtek H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-06-06 19:58:25
Temat: Re: pieczone warzywa.....
"Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> wrote in message
news:e64miu$aqq$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik Panslavista <p...@w...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych
> napisał:e64kfl$hdg$...@n...news.tpi.pl...
>>
>> "kasia maruda" <k...@g...pl> wrote in message
>> news:e64jan$lgp$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> > Siedzę właśnie nad talerzem pieczonej papryki i cukini i czytam ze
> zgrozą
>> > na
>> > necie:
>> >
>> > "Naukowcy z uniwersytetu w Dundee odkryli, że niektóre warzywa, m.in.
>> > cukinia, papryka i cebula w wyniku obróbki cieplnej w piekarniku
>> > wytwarzają
>> > duże ilości kwasów, które przyczyniają się do rozwoju próchnicy zębów.
>> >
>> > W ramach eksperymentu badacze porównali kwasowość dwóch dań warzywnych
>> > o
>> > podobnym składzie, z których jedno było pieczone w piekarniku, a drugie
>> > duszone w garnku.
>> >
>> > Po 45-minutowej obróbce okazało się, że ratatouille z piekarnika
>> > zawiera
>> > tyle samo szkodliwych kwasów, co niektóre słodkie napoje gazowane,
> których
>> > częste spożywanie jest przyczyną próchnicy zębów."
>> >
>> > Taaa, może pożegnam się z zębami, bo z pieczonymi warzywami na pewno
>> > nie
>> > :)
>>
>> E tam, piecz w piekarniku elektrycznym, kwas węglowy ze spalin Ci nie
>> zagrozi...
>>
>
> A Ty zaśnij snem Sprawiedliwego - uratowałeś ludzkość.
Zapomniałem dodać, że kwas węglowy czyli CO^2 rozpuszczony w wodzie (w tym
wypadku soku warzyw) fantastycznie niszczy zęby... Jak kwas
acetylosalicylowy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-06-06 22:26:24
Temat: Re: pieczone warzywa.....Użytkownik "kasia maruda" napisał:
> Po 45-minutowej obróbce okazało się, że ratatouille z piekarnika
> zawiera tyle samo szkodliwych kwasów, co niektóre słodkie napoje
> gazowane, których częste spożywanie jest przyczyną próchnicy zębów."
Z onetu... no tak... Jak oni to liczyli? W suchej masie porównywali
czy stężeniami w coli i w soku, który puściły jarzynki? :D
--
Pozdrawiam - Aicha
Dozwolone od lat 18 - na liczniku 64.000:
http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |