| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-13 08:15:33
Temat: Re: piekarnik gazowy-pytaniemam identyczny problem - pierwsze ciasto wyrzuciłam bo było spalone na dole
a surowe u góry
nie dałam za wygraną i
poddać się nie poddałam i pogłówkowałam: kratkę postawiłam na najwyższy
poziom i spokojnie się góra też zarumieniła - z małym wyjątkeim że niższy
płomień ustawiłam
średni na oko - polecam eksperymenty - ja tego nie lubię gdy piekę w nie
swoim sprzęcie
owocnych prób
Ania
Użytkownik "Ania Wojciechowska" <s...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:01c28af0$13d670c0$8b5a9c95@ZMN059A.if.uj.edu.pl
...
> moi drodzy mam takie pytanie :jak upiec cos w piekarniku ktory po pierwsze
> nie ma termometru, a po drugie jest gazowy a co za tym idzie ciasto
dostaje
> gigantyczna dawke ciepla od dolu a od gory tylko odrobine
> skutek jest taki ze ciasto od dolu sie przypala a od gory jest surowe,
poza
> tym piekarnik rozgrzewam raczej na oko
> czy ktos moglby mi poradzic jak okielznac to ustrojstwo
> aha ,wyrzucenie starej kuchenki i kupno nowej nie wchodzi w gre, jako ze
> nalezy ona do wlascicieli mieszkania
> pozdrawiam ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-13 08:40:49
Temat: piekarnik gazowy-pytaniemoi drodzy mam takie pytanie :jak upiec cos w piekarniku ktory po pierwsze
nie ma termometru, a po drugie jest gazowy a co za tym idzie ciasto dostaje
gigantyczna dawke ciepla od dolu a od gory tylko odrobine
skutek jest taki ze ciasto od dolu sie przypala a od gory jest surowe, poza
tym piekarnik rozgrzewam raczej na oko
czy ktos moglby mi poradzic jak okielznac to ustrojstwo
aha ,wyrzucenie starej kuchenki i kupno nowej nie wchodzi w gre, jako ze
nalezy ona do wlascicieli mieszkania
pozdrawiam ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 08:49:59
Temat: Re: piekarnik gazowy-pytanie
Użytkownik "Ania Wojciechowska" <s...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:01c28af0$13d670c0$8b5a9c95@ZMN059A.if.uj.edu.pl
...
> moi drodzy mam takie pytanie :jak upiec cos w piekarniku ktory po pierwsze
> nie ma termometru, a po drugie jest gazowy a co za tym idzie ciasto
dostaje
> gigantyczna dawke ciepla od dolu a od gory tylko odrobine
> skutek jest taki ze ciasto od dolu sie przypala a od gory jest surowe,
poza
> pozdrawiam ania
ja mam tez stary, gazowy z plomieniem od dolu. ale mam niby zegar na
szybie - taki 100-150-200-250 -300, wiec nauczylam sie nastawiac na oko. I
tak nagrzewam na 200i potem redukuje prawie na minimum i kontroluje.
Kwestia wprawy.A ciasta wychodza super. ... Zmiiejszaj ogien droga prob i
bledow a polke zainstaluj tak w polowie piekarnika a nie na samym dole. Za
kolejnym podejsciem wyczujesz go...:)))
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 09:22:40
Temat: Re: piekarnik gazowy-pytanie----- Original Message -----
From: Ania Wojciechowska <s...@p...onet.pl>
Subject: piekarnik gazowy-pytanie
> moi drodzy mam takie pytanie :jak upiec cos w piekarniku ktory po
pierwsze
> nie ma termometru, a po drugie jest gazowy a co za tym idzie ciasto
dostaje
> gigantyczna dawke ciepla od dolu a od gory tylko odrobine
[...[
Witaj
Moja teściowa, do swojego starego, gazowego piekarnika, który też palił
wypieki od spodu, stosowała prostą i najważniejsze skuteczną metodę -
wykładała piekarnik, tę blachę podgrzewaną palnikiem - dachówkami! Kilka
(dwie, trzy) proste karpiówki. Najczęściej wypieki przypalały się w
głębi piekarnika, więc tam przede wszystkim.
Proste, a najważniejsze, że działało!
Na małą skalę można by powiedzieć, że miała zawodowy, ceramiczny piec
kuchenny :)))
pozdrówka,
Adam
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 10:06:10
Temat: Re: piekarnik gazowy-pytanie
bardzo wielkie dzieki za rady ,wlasnie zamierzam upiec rolade wiec na
poczatek wyprobuje ten sposob z najwyzsza polka,a jesli nie poskutkoje to
postaram sie o jakies dachowki(a moze moga byc plytki lazienkowe)?... nonie
wiem czy to dobry pomysl
martwi mnie jednak ta temperatura bo ja nawet takiej skali na drzwiczkach
nie mam a termometr o takim zakresie temperatur jest praktycznie nie do
kuupienia w normalnym sklepie
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 12:40:15
Temat: Re: piekarnik gazowy-pytanieUżytkownik "Ania Wojciechowska" <s...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:01c28af0$13d670c0$8b5a9c95@ZMN059A.if.uj.edu.pl
...
> moi drodzy mam takie pytanie :jak upiec cos w piekarniku ktory po pierwsze
> nie ma termometru, a po drugie jest gazowy a co za tym idzie ciasto
dostaje
> gigantyczna dawke ciepla od dolu a od gory tylko odrobine
> skutek jest taki ze ciasto od dolu sie przypala a od gory jest surowe,
poza
> tym piekarnik rozgrzewam raczej na oko
> czy ktos moglby mi poradzic jak okielznac to ustrojstwo
> aha ,wyrzucenie starej kuchenki i kupno nowej nie wchodzi w gre, jako ze
> nalezy ona do wlascicieli mieszkania
> pozdrawiam ania
Można wyłożyć dół piekarnika cegłami szamotowymi - jakie są np. w
piecykach akumulacyjnych.
Ja...cki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 19:46:59
Temat: Re: piekarnik gazowy-pytanieMozna sprobowac polozyc na najnizszej polce ta najwieksza blache ( moja mama
tak robi) wtedy temp. rozklada sie w miare rownomiernie
--
Pozdrawiam
Kami
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |