Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pierniki

Grupy

Szukaj w grupach

 

pierniki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-11-22 07:26:49

Temat: pierniki
Od: "asia" <j...@h...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam i od razu zapodaje obiecany (na wczoraj, ups) przepis na pieniki.
Wyprobowany, robie te pierniki od paru ladnych lat.
Skladniki:
75 dag maki
1/4 kg miodu - plynnego
1/4 kg cukru
7 dag masla
1/2 lyzki smalcu
lyzka kakao
skorka i sok z cytryny
1/2 lyzeczki sody
2 jajka
sol
przyprawy piernikowe
Co do tych przypraw to mozna dac gotowa mieszanke (na torebce jest
najczesciej napisane na jaka ilosc maki). Ja daje osobno kazdej z
nastepujacych przypraw: cynamon - ok. lyzeczki, gozdziki - tak "mniejsze
pol" lyzeczki, kardamon - ze 2 szczypty, galka muszkatolowa - 1/4 lyzeczki,
troszke imbiru. Przypraw dodaje zwykle na oko i trudno mi okreslic ile
czego. Musi miec wyraznie piernikowy zapach.
No i zabieramy sie do roboty:
Mieszamy cukier, plynny miod i roztopione maslo+smalec. Dodajemy jajka, a
nastepnie maka wymieszana z wszystkimi "sypkosciami". Wyrabiamy,
wyrabiamy... ja robie to recznie. Ciasta jest duzo i dosc twarde wiec trzeba
sie troche napracowac.
Potem pozostaje juz tylko rozwalkowanie ciasta (partiami oczywiscie) na
oproszonym maka blacie i wycinanie piernikow. Rozwalkowuje ciasto na grubosc
ok. 0,4 cm. Mozna cieniej, mozna grubiej. Pieke ok 12-15 min w 180
stopniach. Radze byc czujnym i przed uplywem tego czasu sprawdzac czy sie
nie przypalaja. Pierniki rosna tylko troszke, wiec mozna je dosc blisko
ukladac na blaszce.
A po wystygnieciu lukrujemy, ozdabiamy bakaliami, kolorowa posypka,
czekolada...

Zycze sukcesow i smacznego
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-11-22 08:08:04

Temat: Re: pierniki
Od: "Aga" <a...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

A ile taki piernik moze lezakowac przed swietami?
Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-22 08:16:02

Temat: Re: pierniki
Od: "asia" <j...@h...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Aga <a...@a...com.pl> wrote in message
news:8vfutb$9k2$1@news.tpi.pl...
> A ile taki piernik moze lezakowac przed swietami?
Mysle, ze nawet jak zrobisz je na poczatku grudnia to beda na Swieta pyszne.
Ja przewaznie robie ok. 2-3 tygodnie przed Swietami. Nie polecam pieczenia
na ostatnia chwile, bo sa bardzo twarde zaraz po upieczeniu. Chociaz w tym
przypadku moze pomoc wlozenie piernikow do pojemniczka razem z kawalkami
bulki lub jablka, z ktorych wyciagna wilgoc.
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

rurki,rureczki
BURITO
Jeszcze o woku - problem
Gorący kubek Knorr
jeszcze o sniadaniu angielskim

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »