« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-04 16:24:51
Temat: Re: pikantne potrawy
Wkn wrote:
> Użytkownik "Maja" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:b6hgp3$qr7$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>>chodzi mi o coś, co z założenia jest bardzo bardzo bardzo pikantne.
>>w jakiej kuchni takich potraw szukać?
>
>
> szukaj w kuchni meksykańskiej (tabasco i chili, np. chili con carne) oraz w
> afrykanskiej (tam z kolei lubia piri piri - moim zdaniem tymi papryczkami
> mozna ewentualnie wyczyscic przypalony garnek, no ale...)
Szukaj tu:
http://www.spicecuisine.com/
MNIAM!!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-04 16:30:13
Temat: Re: pikantne potrawy
Maja wrote:
> a to jeszcze jedno pytanko..
> jakis czas temu bylam sobie w japonskiej restauracji [którą niekoniecznie
> można posądzić o ostre jedzenie], ale było tam takie cos zielonego, co się
> nakładało na sushi. coś a'la chrzan (bo takie ostrawe).. ale jakby z czymś
> jeszcze...
> primo po pierwsze - wiecie co to jest?
> primo po drugei - można to gdzieś nabyć?
Nazywa sie to Wasabi (czytaj łasabi. Pelna nazwa Neri Wasabi.
Mozna kupic w sklepach Asian foods. (Poznanska, Galeria Mokotow, Geant
na Grochowie)
Male zielone podluzne kartoniki z tubka w srodku.
Wysmienite rowniez np. do wedliny na chlebku.
Polecam
Pozdr.,
Shrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-06 10:10:14
Temat: Re: pikantne potrawyIn article <X...@1...110.122.80>,
p...@t...pl.POTRZEBNA.pozyczka.500.tys.zl.0601.49.1
9.98.04 says...
> "Maja" <m...@p...onet.pl> wrote in
> news:b6hgp3$qr7$1@atlantis.news.tpi.pl:
>
> > macie może jakieś wskazówki, jakie potrawy na pewno będą tymi z
> > definicji ostrymi/pikantnymi?
>
[...]
> moim ulubionym "swinstewkiem", ktore dokladam sobie tu i tam (chocby i na
> chleb) jest piklowane mango (w wersji "hot"). mialem kiedys okazje w
> indiach zademonstrowac sprawnosc, z jaka je pozeram i przyznam, ze
> wzbudzilo to uznanie tubylcow :-)
Przywiozl mi koles z indii pare razy i jest naprawde zawodowe
i ostre. Ja mialem domowej roboty przygotowane przez mame tego goscia z
indii :) mega power
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-06 10:53:18
Temat: Re: pikantne potrawysphinxozo <s...@h...com> wrote in
news:MPG.18fa1b7524a877229896dc@news.tpi.pl:
> Przywiozl mi koles z indii pare razy i jest naprawde zawodowe
> i ostre. Ja mialem domowej roboty przygotowane przez mame tego goscia z
> indii :) mega power
w polsce pikle firmy "patak's" sprzedaje decare -> www.decare.com.pl
--
Diese E-Mail enthaelt vertrauliche und/oder
peyton rechtlich geschuetzte Informationen.
Das unerlaubte Kopieren sowie die unbefugte
Weitergabe dieser Mail ist nicht gestattet.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-11 18:58:36
Temat: Re: pikantne potrawyPeyton <p...@t...pl.potrzebna.pozyczka.500.tys.zl.0601.49.
19.98.04> wrote:
> moim ulubionym "swinstewkiem", ktore dokladam sobie tu i tam (chocby i na
> chleb) jest piklowane mango (w wersji "hot"). mialem kiedys okazje w
> indiach zademonstrowac sprawnosc, z jaka je pozeram i przyznam, ze
> wzbudzilo to uznanie tubylcow :-)
A pikle z limonek znasz? Jeśli nie, to skosztuj, polecam, wersję 'hot'
oczywiście :-) Oraz ostry chutney z mango. Z innych ostrości to oczywiście
sambal oelek, wasabi i harissa, że o broni biologicznej pod nazwą piment
antillais nie wspomnę, to jest dopiero wyciskacz łez, co dech zapiera ;-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-11 22:01:28
Temat: Re: pikantne potrawyAneta Baran <a...@c...anetek.net> wrote in
news:b7738s$9s1$1@sunnews.cern.ch:
> A pikle z limonek znasz? Jeśli nie, to skosztuj, polecam, wersję 'hot'
> oczywiście :-) Oraz ostry chutney z mango.
cos mi sie wydaje, ze kiedys juz probowalem chutneya, ale byl tak mdlaco-
slodki, ze caly sloik wyladowal w koszu.
> że o broni biologicznej pod
> nazwą piment antillais nie wspomnę, to jest dopiero wyciskacz łez, co
> dech zapiera ;-)
a jaka jest nazwa handlowa?
--
p.e.y.t.o.n
"Wolę Peya niż księdza Jankowskiego..." -- Siwa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-11 22:51:22
Temat: Re: pikantne potrawyAneta Baran <a...@c...anetek.net> wrote in
news:b7738s$9s1$1@sunnews.cern.ch:
> A pikle z limonek znasz? Jeśli nie, to skosztuj, polecam, wersję 'hot'
> oczywiście :-) Oraz ostry chutney z mango.
cos mi sie wydaje, ze kiedys juz probowalem jakiegos chutneya, ale byl tak
mdlaco-slodki, ze caly sloik wyladowal w koszu.
--
p.e.y.t.o.n
"Wolę Peya niż księdza Jankowskiego..." -- Siwa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-15 20:11:05
Temat: Re: pikantne potrawyPeyton <p...@t...pl.potrzebna.pozyczka.500.tys.zl.0601.49.
19.98.04> wrote:
> cos mi sie wydaje, ze kiedys juz probowalem jakiegos chutneya, ale byl tak
> mdlaco-slodki, ze caly sloik wyladowal w koszu.
Dla mnie łagodny chutney też za mdły, ale ostry jest całkiem całkiem. Jako
dodatek do potraw, i np. do ciepłych placków nan, czy jak tam one się
nazywają, pycha.
A z innych cudów to właśnie odkryłam w szafie keczup bananowy, też ostry.
Ciekawy smak, nie powiem :-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |