Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pikantne potrawy

Grupy

Szukaj w grupach

 

pikantne potrawy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-04-03 17:28:46

Temat: Re: pikantne potrawy
Od: "adal" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "dorka" <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b6hmu8$1hon$1@foka.acn.pl...
>
> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> napisał w
> wiadomości news:3E8C5844.2060705@ukbf.fu-berlin.de...
>
> > zagryźć chlebem.
>
> Dzieki, waldku, zastosuje.
>
> Dorota

Cytat:
DOBRE RADY

Aby złagodzić piekący efekt, jaki zostawia w przewodzie pokarmowym i
przełyku chili, należy wypić, tak jak to robią Afrykanie, zsiadłe mleko. W
efekcie, kazeina, znajdująca się w mleku działa neutralizująco na
kapsyninę, znajdującą się w chili, odpowiedzialną za jej ostrość.

Pozdr.,

Adal


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-04-03 17:43:43

Temat: Re: pikantne potrawy
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

Maja wrote:
> jakis czas temu bylam sobie w japonskiej restauracji [którą niekoniecznie
> można posądzić o ostre jedzenie], ale było tam takie cos zielonego, co się
> nakładało na sushi. coś a'la chrzan (bo takie ostrawe).. ale jakby z czymś
> jeszcze...
> primo po pierwsze - wiecie co to jest?
> primo po drugei - można to gdzieś nabyć?

wasabi, po polsku zielony chrzan. dostac mozna w sklepach z egzotycznym
jedzeniem. mozna tez dostac w postaci proszku, wtedy jest kremowe.

ze slownika puszkkki: "Zielony japoński chrzan o paląco ostrym smaku.
Wasabi jest warzywem korzeniowym. Dla celów kulinarnych używa się past i
proszku z wasabi."

pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-03 18:14:49

Temat: OT Odp: pikantne potrawy
Od: "*madzik*" <b...@b...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@s...TO_WYTNIJ.pl...

> wasabi, po polsku zielony chrzan. dostac mozna w sklepach z
egzotycznym
> jedzeniem. mozna tez dostac w postaci proszku, wtedy jest kremowe.
> ze slownika puszkkki: "Zielony japoński chrzan o paląco ostrym
smaku.

> Wasabi

Co mi przypomnialo serie reklam pewnego piwa.... :-)

--
cieplutko pozdrawia Magda, zaczynajac podazac w slady Wkn ;-)
******************
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk


--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-03 20:54:43

Temat: Re: pikantne potrawy
Od: "izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Maja <m...@p...onet.pl> napisał(a):

> chodzi mi o coś, co z założenia jest bardzo bardzo bardzo pikantne.
> w jakiej kuchni takich potraw szukać?
w zasadzie wiekszosc oryginalnych potraw z Azjii Pd-Wsch i polwyspu
indyjskiego jest ostra
im bardziej na poludnie tum ostrzej
sprobuj sambal oelek (oryginalny jest zrobiony wylacznie z czerwonych
papryczek i chyba odrobiny octu).
poszukaj koreanskiego kimchi, pickles (pikli) z pd Indii, Malezjii lub Sri
Lanki
tajskie jedzenie jest piekielnie ostre tak jak i chinskie - wszzedzie tam sie
je papryczki chilii z wszystkim - tak, ze nak Europejczykom glowe urywa

dla mnie test to tozgrzac olej az sie prawie dymi i usmazyc na nim szerwone,
suszone ostre hinduskie papryczki - nie probowalam, ale nawet moj maz
wychowany na ostrym curry wymieka

karaibskie curry tez jest ostre - obszarow do peregrynacjii wystarczy ci do
konca zycia :-)

pamietaj zanim zaczniesz siekac chilii posmaruj dlonie olejem wtedy ostre
olejki nie zostana na skorze tylko zmyja sie z detergentem

Iza




--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-04 06:47:00

Temat: Re: pikantne potrawy
Od: t...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Popić zsiadłym mlekiem. Tak jak w przepisie na harisę.

Michał


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-04 08:10:15

Temat: Re: pikantne potrawy
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



walkie!:

>>> niestety zapijanie piekacyh potraw woda nie pomaga :)
>>
>>
>>
>> A co pomaga? Tez lubie pikantne zarelko.
>>
> slodkie przedewszystkim bo to sa jakies przeciwstawne receptory, kiedys
> slyszalam wyklad na ten temat od znajomego. rzeczywiscie jak rozgryzlam
> piri piri pieklo jak jasny gwint ale zjadlam lyzeczke cukru,(potrzymac
> chwilke na jezyku) popic czyms slodkim i mozna jest dalej :)))

chleb jest lepszy, tylko nie zaraz przełknąć, tylko żuć. Działa tak samo
(cukrem pochodzącym z rozkładu skrobi), ale jeszcze trochę "sprząta"
ślinę (z piri piri na pokładzie ;-)).

Waldek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-04 08:17:36

Temat: Re: pikantne potrawy
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Waldemar Krzok napisał:

> chleb jest lepszy, tylko nie zaraz przełknąć, tylko żuć. Działa tak samo
> (cukrem pochodzącym z rozkładu skrobi), ale jeszcze trochę "sprząta"
> ślinę (z piri piri na pokładzie ;-)).
>
> Waldek
>
>
chleba nie bylo pod reka :) ale na pewno masz racje :-)


--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-04 09:16:43

Temat: Re: pikantne potrawy
Od: Peyton <p...@t...pl.POTRZEBNA.pozyczka.500.tys.zl.0601.49.19.98.04> szukaj wiadomości tego autora

Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> wrote in
news:3E8D3DE7.8050305@ukbf.fu-berlin.de:

> chleb jest lepszy, tylko nie zaraz przełknąć, tylko żuć. Działa tak samo
> (cukrem pochodzącym z rozkładu skrobi), ale jeszcze trochę "sprząta"
> ślinę (z piri piri na pokładzie ;-)).

taaak... to mi sie kojarzy z wykorzystaniem chleba w zeglarstwie w czasie
sztormowej pogody :-)

peyton

--
Wolalbym zeby mi kupa przyschla do plecow, niz zebys Ty musial mi
zmieniac pampersa. -- Krzysztof Wychowalek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-04 11:20:12

Temat: Re: pikantne potrawy
Od: "Maciej L." <m...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2003-04-03 17:45, dorka napisał(a):
> Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:b6hk9r$dla$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>
>>niestety zapijanie piekacyh potraw woda nie pomaga :)
>
>
> A co pomaga? Tez lubie pikantne zarelko.

Kefir, maslanka, kwasne mleko


--
Maciej Lewczuk
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (0 71) 343 61 67 w. 108, faks (0 71) 341 99 11

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-04 13:35:39

Temat: Re: pikantne potrawy
Od: "Maja" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> napisał

> wasabi,

dzieki wielkie :)





--
Maja

** Prawo Wylera - nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich
zrobić sam. **



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pędy bambusa - zapach
SCHAB - pomocy
Gorgonzola
A świeże frutti di mare w Gdańsku?
Pilnie poszukuje przepisu na Langosza !

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »