Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pikantne potrawy
Date: Thu, 3 Apr 2003 20:54:43 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 31
Message-ID: <b6i72j$1fu$1@inews.gazeta.pl>
References: <b6hgp3$qr7$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-48-252-104.cro.cvx.blueyonder.co.uk
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1049403283 1534 172.20.26.234 (3 Apr 2003 20:54:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 3 Apr 2003 20:54:43 +0000 (UTC)
X-User: izabelski
X-Forwarded-For: 213-48-252-104.cro.cvx.blueyonder.co.uk
X-Remote-IP: 213-48-252-104.cro.cvx.blueyonder.co.uk
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151814
Ukryj nagłówki
Maja <m...@p...onet.pl> napisał(a):
> chodzi mi o coś, co z założenia jest bardzo bardzo bardzo pikantne.
> w jakiej kuchni takich potraw szukać?
w zasadzie wiekszosc oryginalnych potraw z Azjii Pd-Wsch i polwyspu
indyjskiego jest ostra
im bardziej na poludnie tum ostrzej
sprobuj sambal oelek (oryginalny jest zrobiony wylacznie z czerwonych
papryczek i chyba odrobiny octu).
poszukaj koreanskiego kimchi, pickles (pikli) z pd Indii, Malezjii lub Sri
Lanki
tajskie jedzenie jest piekielnie ostre tak jak i chinskie - wszzedzie tam sie
je papryczki chilii z wszystkim - tak, ze nak Europejczykom glowe urywa
dla mnie test to tozgrzac olej az sie prawie dymi i usmazyc na nim szerwone,
suszone ostre hinduskie papryczki - nie probowalam, ale nawet moj maz
wychowany na ostrym curry wymieka
karaibskie curry tez jest ostre - obszarow do peregrynacjii wystarczy ci do
konca zycia :-)
pamietaj zanim zaczniesz siekac chilii posmaruj dlonie olejem wtedy ostre
olejki nie zostana na skorze tylko zmyja sie z detergentem
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|