Data: 2003-04-03 20:54:43
Temat: Re: pikantne potrawy
Od: "izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Maja <m...@p...onet.pl> napisał(a):
> chodzi mi o coś, co z założenia jest bardzo bardzo bardzo pikantne.
> w jakiej kuchni takich potraw szukać?
w zasadzie wiekszosc oryginalnych potraw z Azjii Pd-Wsch i polwyspu
indyjskiego jest ostra
im bardziej na poludnie tum ostrzej
sprobuj sambal oelek (oryginalny jest zrobiony wylacznie z czerwonych
papryczek i chyba odrobiny octu).
poszukaj koreanskiego kimchi, pickles (pikli) z pd Indii, Malezjii lub Sri
Lanki
tajskie jedzenie jest piekielnie ostre tak jak i chinskie - wszzedzie tam sie
je papryczki chilii z wszystkim - tak, ze nak Europejczykom glowe urywa
dla mnie test to tozgrzac olej az sie prawie dymi i usmazyc na nim szerwone,
suszone ostre hinduskie papryczki - nie probowalam, ale nawet moj maz
wychowany na ostrym curry wymieka
karaibskie curry tez jest ostre - obszarow do peregrynacjii wystarczy ci do
konca zycia :-)
pamietaj zanim zaczniesz siekac chilii posmaruj dlonie olejem wtedy ostre
olejki nie zostana na skorze tylko zmyja sie z detergentem
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|