Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pomidorowa ze świeżych pomidorów...

Grupy

Szukaj w grupach

 

pomidorowa ze świeżych pomidorów...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-05-13 11:39:20

Temat: Re: pomidorowa ze świeżych pomidorów...
Od: "jaga" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jasne. Od razu mowie, ze roboty przy tym nie za wiele.
> Pomidory dojrzale (ale nie takie rozciapane) myje, nacinak skorke na
> krzyz, spazam. naciecie skorki jest wazne, bo pozniej latwiej sparzone
> pomidora obrac. Obieram ze skorki, kroje na cwiartki (jesli male, to na
> polowki), wrzucam do gara, zasypuje sola i na kuchnie. Nie trzeba
> wykraiwac gniazdek.
> Nie pytaj o proporcje, bo robie na oko - ale nie za duzo tej soli, ma
> tylko zakonserwowac, a nie nadac smak (zreszta nadmiar soli zaowocuje
> tym, ze pozniej beda sie nadawaly tylko na zupe). Jak sie zagotuja, to
> wkladam gorace do sloika, dolewajc do kazdego po torchu soku, ktory sie
> wydzieli, zamykam, odwracam do gory dnem i pozostawiam do
> przestygniecia. I gotowe do przechowywania w piwnicy. Jesli ktorys sloik
> sie nie zmaknie, to wlasciwie slychac i widac od razu po wlozeniu do
> niego pomidorow, wiec mozna wlac je do gara i ponownie napelnic sloik.
> Niektore osoby twierdza, ze robia bez soli, a nie wiem, jak to sie
> przechowuje. A ktos nawet twierdzil, ze robi ze skorka. Moje pomidory
> nawet 3 lata wytrzymaly (czy dluzej, to nie wiem, bo takie najstarsze
> sie znalazly w czelusciach piwnicy). Nie traca za bardzo koloru. Pozniej
> po porstu przecieram ze sloika (do zupy, sosu itp.) tyle, ile potrzeba,
> dodajac nieco sosu.
> Jedna uwaga: jedli bedziesz zawsze pozniej je przecierac i robic to
> przez drobne sitko, to mozesz uzywac soli kamiennej - jest lepsza, ale
> niestety czasami "chrupia" w niej roznosci.
>
> Pozdrawiam,
> robal.
>
Witam ponownie
i dziekuje bardzo
jaga.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-05-13 12:54:06

Temat: Re: pomidorowa ze świeżych pomidorów...
Od: Gamon' <r...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

jaga wrote:
> i dziekuje bardzo

Prosiem ;) (baldzo) kwik-kwik ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sprawdzanie świeżości jajek
jak jeść kalarepę?
co dobrego z botwinki robicie?...
przypalona patelnia, co teraz ????
Odp: Sos bulgarski

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »