« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-15 11:09:01
Temat: pomidory na zupWitam,
sprawdzone więc polecam:
20-25 kg pomidorów przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, ale nie jest
to konieczne. Słoiki wstawić do piekarnika na 10-15 minut w 100-120 st.C
(pokrywki tylko umyć). Pomidory ugotować tylko raz i przez chwilkę.
Przełożyć do słoików, posolić, pocukrzyć. Zakręcić słoiki i przez moment
zagotować. Odstawić do góry dnem i na drugi dzień postawić dnem do dołu.
Pozdr., Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-15 19:48:54
Temat: Re: pomidory na zupę
Użytkownik "K_a_s_i_a" <k...@t...o2.pl> napisał w wiadomości
news:c84tr4$87m$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
> sprawdzone więc polecam:
> 20-25 kg pomidorów przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, ale
nie jest
> to konieczne.
Ja w ubiegłym roku zagotowywałam w słoiczkach po 3-4 limy (podłuzne,
czerwone, mięsiste pomidory) z 2 ząbkami czosnku.
Bez wody, bez soli.
Przechowały się doskonale i przydały sie nie tylko do zup i sałatek,
ale i też do leczenia grypy - jak wiadomo pomidory mają w sobie
sładniki działające antywirusowo.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 07:41:55
Temat: Re: pomidory na zupęIn <c85rtg$rvr$1@absinth.dialog.net.pl> Cherokee gd wrote:
>
> Użytkownik "K_a_s_i_a" <k...@t...o2.pl> napisał w wiadomości
> news:c84tr4$87m$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Witam,
>> sprawdzone więc polecam:
>> 20-25 kg pomidorów przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, ale
> nie jest
>> to konieczne.
>
> Ja w ubiegłym roku zagotowywałam w słoiczkach po 3-4 limy (podłuzne,
> czerwone, mięsiste pomidory) z 2 ząbkami czosnku.
> Bez wody, bez soli.
> Przechowały się doskonale i przydały sie nie tylko do zup i sałatek,
> ale i też do leczenia grypy - jak wiadomo pomidory mają w sobie
> sładniki działające antywirusowo.
Nie? Naprawdę? To może i na AIDS pomogą? ;-)
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 07:43:40
Temat: Re: pomidory na zupIn <c84tr4$87m$1@atlantis.news.tpi.pl> K_a_s_i_a wrote:
> Witam,
> sprawdzone więc polecam:
> 20-25 kg pomidorów przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, ale
> nie jest to konieczne. Słoiki wstawić do piekarnika na 10-15 minut w
> 100-120 st.C (pokrywki tylko umyć). Pomidory ugotować tylko raz i
> przez chwilkę. Przełożyć do słoików, posolić, pocukrzyć. Zakręcić
> słoiki i przez moment zagotować. Odstawić do góry dnem i na drugi
> dzień postawić dnem do dołu. Pozdr., Kasia
świetny pomysł, ale mamy wiosnę.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 07:51:18
Temat: Re: pomidory na zupUżytkownik Wladyslaw Los napisał:
> In <c84tr4$87m$1@atlantis.news.tpi.pl> K_a_s_i_a wrote:
>
>>Witam,
>>sprawdzone więc polecam:
>>20-25 kg pomidorów przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, ale
>>nie jest to konieczne. Słoiki wstawić do piekarnika na 10-15 minut w
>>100-120 st.C (pokrywki tylko umyć). Pomidory ugotować tylko raz i
>>przez chwilkę. Przełożyć do słoików, posolić, pocukrzyć. Zakręcić
>>słoiki i przez moment zagotować. Odstawić do góry dnem i na drugi
>>dzień postawić dnem do dołu. Pozdr., Kasia
>
>
> świetny pomysł, ale mamy wiosnę.
>
> Władysław
no ale pomidory przeciez sa ;)
teraz najlepsze na przetwory, wielkie, twarde jak kamienie, z masa
pestek w srodku i do tego jeszcze bez smaku - dodaj vegety, bedzie ok! ;)
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |