Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia prawdziwki i kurki - co na poczatek?

Grupy

Szukaj w grupach

 

prawdziwki i kurki - co na poczatek?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-07-14 17:39:10

Temat: prawdziwki i kurki - co na poczatek?
Od: Yarael Poof <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.
Mam okolo 45 dkg kurei ciut wiecej prawdziwków. Nie robiłem nigdy potraw
z grzybów (pomijając zupę grzybową na Wigilię).
Czy ktoś może mi zaproponować przepis na coś fajnego z tych grzybów?
Szczególnie chodzi mi o kurki - prawdziwki prawdopodobnie skonczą w
postaci sosu ew. zupy, ale z kurek chciałbym zrobić coś fajnego.
Przy okazji chciałby potwierdzić lub obalić mit - czy prawdą jest, że
kurki niezależnie od smażenia, gotowania itd. zawsze są twarde?

Maciej

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-07-14 17:43:08

Temat: Re: prawdziwki i kurki - co na poczatek?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Yarael Poof" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:f7b1nh$3123$1@opal.icpnet.pl...
> Witam.
> Mam okolo 45 dkg kurei ciut wiecej prawdziwków. Nie robiłem nigdy potraw
> z grzybów (pomijając zupę grzybową na Wigilię).
> Czy ktoś może mi zaproponować przepis na coś fajnego z tych grzybów?
> Szczególnie chodzi mi o kurki - prawdziwki prawdopodobnie skonczą w
> postaci sosu ew. zupy, ale z kurek chciałbym zrobić coś fajnego.
> Przy okazji chciałby potwierdzić lub obalić mit - czy prawdą jest, że
> kurki niezależnie od smażenia, gotowania itd. zawsze są twarde?
>
> Maciej

Uduś na maśle - można zamarynować (zblanszować i zapasteryzować w marynacie
z cebulą) - doskonała zakąska do wódek...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-07-15 10:24:59

Temat: Re: prawdziwki i kurki - co na poczatek?
Od: Rablinka <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Yarael Poof napisał(a):
> Witam.
> Mam okolo 45 dkg kurei ciut wiecej prawdziwków. Nie robiłem nigdy potraw
> z grzybów (pomijając zupę grzybową na Wigilię).
> Czy ktoś może mi zaproponować przepis na coś fajnego z tych grzybów?
> Szczególnie chodzi mi o kurki - prawdziwki prawdopodobnie skonczą w
> postaci sosu ew. zupy, ale z kurek chciałbym zrobić coś fajnego.
> Przy okazji chciałby potwierdzić lub obalić mit - czy prawdą jest, że
> kurki niezależnie od smażenia, gotowania itd. zawsze są twarde?
>
> Maciej

A może coś takiego?
Zachomikowałam ten przepis w celu zrobienia "kiedyś" i u
mnie jeszcze to kiedyś nie nastąpiło, ale może Ty wypróbujesz...

TARTA Z KURKAMI

40 dag świeżych kurek
1 cebula
2 jajka
2 - 3 łyżki tartego żółtego sera
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1/2 łyżki ziół prowansalskich
2 - 3 łyżki świeżego twarożku
szczypta cukru
1 łyżka oliwy
4 łyżki śmietanki
1 łyżka koperku lub natki pietruszki

Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki śmietanki
niecała kostka margaryny
1 żółtko
sól ziołowa

Wyrobić ciasto z podanych składników. Jeśli będzie zbyt
suche można dodać odrobinę wody. Zrobić kulę. Zawinąć w
ściereczkę i schować do lodówki. W tym czasie oczyścić i
umyć kurki. Obrać cebulę. Większe grzyby pokroić, mniejsze
pozostaw w całości. Posiekać i przesmażyć na oliwie cebulę
nie rumieniąc jej, po kilku minutach dodać kurki i smażyć na
dość dużym ogniu, energicznie mieszając przez 10 minut.
Śmietankę zmiksować z twarożkiem i jajkami, dodać przyprawy
i koper (lub natkę pietruszki) oraz wiórki żółtego sera. Sos
wymieszać dokładnie z kurkami i cebulą.
Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować. Formę do tarty
posmarować masłem, posypać bułką tartą i wylepić ciastem.
Placek nakłuć widelcem i piec w temp. 180°C prze 15 minut.
Na podpieczoną tartę wyłożyć kurkowe nadzienie i zapiekać
jeszcze przez ponad 20 minut. Podawać na gorąco posypaną
zieleniną i wiórkami ostrego żółtego sera.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-07-15 17:06:34

Temat: Re: prawdziwki i kurki - co na poczatek?
Od: "Lucek" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Yarael Poof" <m...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:f7b1nh$3123$1@opal.icpnet.pl...
> Witam.
> Mam okolo 45 dkg kurei ciut wiecej prawdziwków. Nie robiłem nigdy potraw z
> grzybów (pomijając zupę grzybową na Wigilię).
> Czy ktoś może mi zaproponować przepis na coś fajnego z tych grzybów?
> Szczególnie chodzi mi o kurki - prawdziwki prawdopodobnie skonczą w
> postaci sosu ew. zupy, ale z kurek chciałbym zrobić coś fajnego.
> Przy okazji chciałby potwierdzić lub obalić mit - czy prawdą jest, że
> kurki niezależnie od smażenia, gotowania itd. zawsze są twarde?
>
> Maciej

najlepsza jest jajecznica na kurkach


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-07-15 17:48:18

Temat: Re: prawdziwki i kurki - co na poczatek?
Od: "tomolek" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

jajecznica jest bardzo dobra...
Ja przed chwila zrobilem tak:
maslo + oliwa na patelnie do tego drobno pokrojona cebula, potem kurki.
Troche sie musi poddusic. Dodajemy slodka tlusta smietanke, sol, pieprz i
duzo zieleniny (ja dalem pietruszke, koperek i szczypiorek) Gotujemy do
zgestnienia, do tego makaron (ja dalem farfalle) i swiezo starty parmezan.
pzdr
t.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-07-16 09:08:47

Temat: Re: prawdziwki i kurki - co na poczatek?
Od: cherokee <c...@n...uk> szukaj wiadomości tego autora

tomolek wrote:

> Ja przed chwila zrobilem tak:

Bardzo dobre jest tez w wersji z kurczakiem i tagliatelle, bez szczypiorku.

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-07-16 13:39:44

Temat: Re: prawdziwki i kurki - co na poczatek?
Od: "tomolek" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Bardzo dobre jest tez w wersji z kurczakiem i tagliatelle, bez
> szczypiorku.
lapalem wszystko co sie nawinelo, szczypiorku troche bylo to tez sie
zalapal.
a u mnie kurczak odpada...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Koktajl z liczi
OFERTA , A CO Z KONSUMPCJĄ?
ntg Czy ktoś był w egipcie-poprawna wersja
ntg Czy ktoś był w Egipcie?
Co z borówki amerykańskiej?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »