| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-07-14 17:39:10
Temat: prawdziwki i kurki - co na poczatek?Witam.
Mam okolo 45 dkg kurei ciut wiecej prawdziwków. Nie robiłem nigdy potraw
z grzybów (pomijając zupę grzybową na Wigilię).
Czy ktoś może mi zaproponować przepis na coś fajnego z tych grzybów?
Szczególnie chodzi mi o kurki - prawdziwki prawdopodobnie skonczą w
postaci sosu ew. zupy, ale z kurek chciałbym zrobić coś fajnego.
Przy okazji chciałby potwierdzić lub obalić mit - czy prawdą jest, że
kurki niezależnie od smażenia, gotowania itd. zawsze są twarde?
Maciej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-07-14 17:43:08
Temat: Re: prawdziwki i kurki - co na poczatek?
"Yarael Poof" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:f7b1nh$3123$1@opal.icpnet.pl...
> Witam.
> Mam okolo 45 dkg kurei ciut wiecej prawdziwków. Nie robiłem nigdy potraw
> z grzybów (pomijając zupę grzybową na Wigilię).
> Czy ktoś może mi zaproponować przepis na coś fajnego z tych grzybów?
> Szczególnie chodzi mi o kurki - prawdziwki prawdopodobnie skonczą w
> postaci sosu ew. zupy, ale z kurek chciałbym zrobić coś fajnego.
> Przy okazji chciałby potwierdzić lub obalić mit - czy prawdą jest, że
> kurki niezależnie od smażenia, gotowania itd. zawsze są twarde?
>
> Maciej
Uduś na maśle - można zamarynować (zblanszować i zapasteryzować w marynacie
z cebulą) - doskonała zakąska do wódek...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-07-15 10:24:59
Temat: Re: prawdziwki i kurki - co na poczatek?Yarael Poof napisał(a):
> Witam.
> Mam okolo 45 dkg kurei ciut wiecej prawdziwków. Nie robiłem nigdy potraw
> z grzybów (pomijając zupę grzybową na Wigilię).
> Czy ktoś może mi zaproponować przepis na coś fajnego z tych grzybów?
> Szczególnie chodzi mi o kurki - prawdziwki prawdopodobnie skonczą w
> postaci sosu ew. zupy, ale z kurek chciałbym zrobić coś fajnego.
> Przy okazji chciałby potwierdzić lub obalić mit - czy prawdą jest, że
> kurki niezależnie od smażenia, gotowania itd. zawsze są twarde?
>
> Maciej
A może coś takiego?
Zachomikowałam ten przepis w celu zrobienia "kiedyś" i u
mnie jeszcze to kiedyś nie nastąpiło, ale może Ty wypróbujesz...
TARTA Z KURKAMI
40 dag świeżych kurek
1 cebula
2 jajka
2 - 3 łyżki tartego żółtego sera
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1/2 łyżki ziół prowansalskich
2 - 3 łyżki świeżego twarożku
szczypta cukru
1 łyżka oliwy
4 łyżki śmietanki
1 łyżka koperku lub natki pietruszki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki śmietanki
niecała kostka margaryny
1 żółtko
sól ziołowa
Wyrobić ciasto z podanych składników. Jeśli będzie zbyt
suche można dodać odrobinę wody. Zrobić kulę. Zawinąć w
ściereczkę i schować do lodówki. W tym czasie oczyścić i
umyć kurki. Obrać cebulę. Większe grzyby pokroić, mniejsze
pozostaw w całości. Posiekać i przesmażyć na oliwie cebulę
nie rumieniąc jej, po kilku minutach dodać kurki i smażyć na
dość dużym ogniu, energicznie mieszając przez 10 minut.
Śmietankę zmiksować z twarożkiem i jajkami, dodać przyprawy
i koper (lub natkę pietruszki) oraz wiórki żółtego sera. Sos
wymieszać dokładnie z kurkami i cebulą.
Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować. Formę do tarty
posmarować masłem, posypać bułką tartą i wylepić ciastem.
Placek nakłuć widelcem i piec w temp. 180°C prze 15 minut.
Na podpieczoną tartę wyłożyć kurkowe nadzienie i zapiekać
jeszcze przez ponad 20 minut. Podawać na gorąco posypaną
zieleniną i wiórkami ostrego żółtego sera.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-07-15 17:06:34
Temat: Re: prawdziwki i kurki - co na poczatek?
Użytkownik "Yarael Poof" <m...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:f7b1nh$3123$1@opal.icpnet.pl...
> Witam.
> Mam okolo 45 dkg kurei ciut wiecej prawdziwków. Nie robiłem nigdy potraw z
> grzybów (pomijając zupę grzybową na Wigilię).
> Czy ktoś może mi zaproponować przepis na coś fajnego z tych grzybów?
> Szczególnie chodzi mi o kurki - prawdziwki prawdopodobnie skonczą w
> postaci sosu ew. zupy, ale z kurek chciałbym zrobić coś fajnego.
> Przy okazji chciałby potwierdzić lub obalić mit - czy prawdą jest, że
> kurki niezależnie od smażenia, gotowania itd. zawsze są twarde?
>
> Maciej
najlepsza jest jajecznica na kurkach
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-07-15 17:48:18
Temat: Re: prawdziwki i kurki - co na poczatek?jajecznica jest bardzo dobra...
Ja przed chwila zrobilem tak:
maslo + oliwa na patelnie do tego drobno pokrojona cebula, potem kurki.
Troche sie musi poddusic. Dodajemy slodka tlusta smietanke, sol, pieprz i
duzo zieleniny (ja dalem pietruszke, koperek i szczypiorek) Gotujemy do
zgestnienia, do tego makaron (ja dalem farfalle) i swiezo starty parmezan.
pzdr
t.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-07-16 09:08:47
Temat: Re: prawdziwki i kurki - co na poczatek?tomolek wrote:
> Ja przed chwila zrobilem tak:
Bardzo dobre jest tez w wersji z kurczakiem i tagliatelle, bez szczypiorku.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-07-16 13:39:44
Temat: Re: prawdziwki i kurki - co na poczatek?> Bardzo dobre jest tez w wersji z kurczakiem i tagliatelle, bez
> szczypiorku.
lapalem wszystko co sie nawinelo, szczypiorku troche bylo to tez sie
zalapal.
a u mnie kurczak odpada...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |