| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-27 12:36:12
Temat: proste i tanie salatkiProszę! Poratujcie przepisami lub linkami do przepisów na dobre,
proste i tanie sałatki lub surówki!
Wiem, że temat już nieraz był poruszany, ale zwykle były to przepisy
na rzeczy wykwintne i dość drogie...
Bardzo będę wdzięczna za pomoc, bo jutro muszę się popisać owymi
sałatkami. :)
Pozdrawiam, Sylwia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-27 13:17:03
Temat: Re: proste i tanie salatkiO tej porze roku u mnie króluje surówka z kapusty pekińskiej, pomidorów i
kukurydzy w puszcze. Całość solę, dodaję soku z cytryny, zioła prowansalskie
i trochę cytryny.
Modyfikacje: można dodać szynkę lub jakąkolwiek wędlinę i/lub żółty ser, do
tego mogą być też ogórki konserwowe - wszystko nadal dobrze się komponuje.
Nie próbowałam jeszcze tylko z pieczarkami.
No i kuskus warzywami (przepis znajdziesz w archiwum).
--
KingAM
"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-27 13:28:36
Temat: Re: proste i tanie salatki http://www.mniammniam.pl/mdzial.php?d=SU
Anna z Wawy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-27 15:38:49
Temat: Re: proste i tanie salatki (P)
> Proszę! Poratujcie przepisami lub linkami do przepisów na dobre,
> proste i tanie sałatki lub surówki!
Kapusta czerwona:
kapustę poszatkować, wrzucić na kilka minut do wrzątku, odcedzić. Dodać
posiekaną drobniutko cebulę, starte jabłko, sok z cytryny, sól i cukier.
Wymieszać odstawić na 15 minut i wsuwać.
Marchewka:
Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać majonez, zgnieciony ząbek czosnku i
ewentualnie troszkę pieprzu i soli.
Marchewka i biała rzodkiew:
Tyle samo marchewki co rzodkwi zetrzeć na tarce. Dodać jogurtu lub śmietany.
Troszkę pieprzu i soli i gotowe. Zamiast rzodkwi można dać czarną rzepę.
Seler naciowy:
selera pokroić, dodać puszkę kukurydzy, majonez, pieprz, sól i zioła
prowansalskie.
Kapusta biała:
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, posiekać koperek, wlać
troszkę oliwy, soli, cukru, pieprzu i soku z cytryny. Ewentualnie można
dodać jeszcze kukurydzę.
Buraczana:
Buraki umyć, ugotować lub upiec, obrać, zetrzeć. Dodać starte jabłko,
posiekaną cebulkę, troszkę chrzanu i ewentualnie soli i pieprzu. Sok z
cytryny też byłby w małych ilościach wskazany.
Cukinia:
Małą cukinię umyć, nie obierać skórki, pokroić w kosteczkę, dodać majonezu,
wyciśnięty ząbek czosnku i szczypiorek. Można też drobno pokrojoną w kostkę
czerwoną paprykę.
Kapusta pekińska:
kapuchę poszatkować, żółta paprykę pokroić w kosteczkę, zalać to sosem
koperkowym (gotowy knorra jest spoko): koperek, oliwa, sok z cytryny, sól,
cukier.
Sałata z pomidorami:
sałatę umyć, porwać (nie kroić nożem), pomidory pokroić w duże kawałki,
wymieszać i zalać sosem vinigret.
Groszek:
puszkę groszku odsączasz z zalewy, dodajesz posiekaną cebulkę, szczypiorek i
majonez oraz troszkę pieprzu. Mieszasz i jest pyszne.
Tyle mi na poczekaniu wpadło do głowy.
--
Pozdrawiam smacznie
Bakino
b...@w...pl
GG: 2389134
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |