Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia przepis na chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

przepis na chleb

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-05 12:08:48

Temat: przepis na chleb
Od: "Iza Lis" <i...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich
od dawna czytam grupe,z kilku przepisow juz nawet skorzystalam,ale pierwszy
raz pisze do Was i mam wielka prosbe,czy ktos wie moze jak upiec chleb ?

Lacze szczere zyczenia i pozdrowienia,smacznych przepisow
Izuska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-05 12:55:54

Temat: Re: przepis na chleb
Od: j...@t...pl (Jarek Adamek) szukaj wiadomości tego autora

Taki przepis znalazłem w dziesiejszym numerze Naszego Dziennika.
Interesujacy...

Bierzemy garnek kilkulitrowy, polewany. To on będzie naszą dzieżą. Wielkość
garnka zależy od tego, czy pieczemy jeden czy więcej bochenków. To już
musimy sami wypróbować, aby ciasto podczas rośnięcia nie uciekło nam z
garnka. Poniższy przepis będzie dotyczył jednego bochenka o wadze mniej
więcej 750 g.
Do garnka o pojemności 2-3 litrów sypiemy jedną szklankę mąki żytniej
razowej, zalewamy zimną wodą do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Przykrywamy szmatką i stawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie mieszamy zakwas
kilkakrotnie drewnianą łyżką. Po 2-3 dniach, kiedy utworzą się bąbelki i
czujemy kwaśny zapach, dosypujemy jeszcze jedną szklankę żytniej mąki i
rozbełtujemy wodą.
Następnego dnia, a jest to dzień pieczenia, do zakwasu dosypujemy dwie
szklanki mąki pszennej razowej, dolewamy wodę, sypiemy łyżeczkę soli
ciemnej, po płaskiej łyżeczce przypraw: kminku, czarnuszki, co kto lubi,
można też dodać ziaren słonecznika lub sezamu i stawiamy w cieple na kilka
godzin. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do formy i jeszcze raz dajemy mu
wyrosnąć. Pieczemy w prodiżu lub piekarniku. Czas pieczenia: 1 godz. 15 min.
Po ostygnięciu wyjmujemy chleb z formy i zawijamy w papier lub szmatkę. Nie
należy zawijać go w folię, bo zapleśnieje. Taki chleb zachowa smak i zapach
przez tydzień. I proszę zauważyć, że nie ma w nim żadnych utrwalaczy czy
ulepszaczy.


Trza mieć troche czasu...

Pozdrawiam Jarek


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-05 13:54:23

Temat: Re: przepis na chleb
Od: "Iza Lis" <i...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki serdeczne,postaram sie go sprawdzic juz w sobote , o efektach z
pewnoscia napisze :))



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-06 09:03:24

Temat: Re: przepis na chleb
Od: Gamon' <r...@r...prv.pl> szukaj wiadomości tego autora

Iza Lis wrote:

> Witam wszystkich
> od dawna czytam grupe,z kilku przepisow juz nawet skorzystalam,ale pierwszy
> raz pisze do Was i mam wielka prosbe,czy ktos wie moze jak upiec chleb ?

Przypominja sie co jakis czas na priva, to w koncu sobie przypomne, zeby
wklepac dwa wyprobowane (zreszta, jeden z grupy) - na pamiec nie znam :(

Pozdrawiam,
robal.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-08 09:00:20

Temat: Re: przepis na chleb
Od: "***wojmat***" <w...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora


Gamon' <r...@r...prv.pl> w wiadomooci
news:3AA4A7DC.6C897E79@robal.prv.pl napisał(a):
(...)
> Przypominja sie co jakis czas na priva, to w koncu sobie przypomne,
zeby
> wklepac dwa wyprobowane (zreszta, jeden z grupy) - na pamiec nie
znam :(

jesli ktos jest zainteresowany chlebek jest tu:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=72
sorry, ale byl tu juz kilka razy wiec nie cytuje

wojmat

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Paella a'la Magda
test
Free classifieds 8482
USA
Ryby w Warszawce

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »