« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-20 21:21:53
Temat: przepis na pizze
Oto przepis niezawodny, wydaje sie moze przydlugi ale to dlatego ze ja
tylko
tak dokkladnie umiem opisywac swoje gotowanie ;)Wyprobowany 10tki razy
i
zawsze zwala z nog najwybredniejszych gości
C i a s t o:
500g mąki
1 szklanka mleka
40g tłuszczu
42g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
S o s:
gęsty sos pomidorowy (z kartonu lub puszki np.parmallat 0k.0,5l)
2 ząbki czosnku
mała cebulka
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia,i co jeszcze
chcecie
"F a r s z":
1/2kg pieczarek
1 cebula
kilka plastrów szynki, boczku, salami
puszka tuńczyka w oleju
1/4kg mozarelli
1/4kg ostrego sera żółtego
oliwki
i na co jeszcze macie ochotę
J a k t o z r o b i ć ?
Niewielką ilość ciepłego mleka wymieszać ze świeżymi drożdżami,
łyżeczką
cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Potem
połączyć z resztą składników do ciasta i wyrobiś ręką na gładką miękką
masę.
Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce (np. obok kaloryfera)
na
ok.20-30 minut.
W tym czasie można przygotować sos i farsz. Sos pomidorowy mieszamy z
wyciśniętym czosnkiem, drobniutko posiekaną cebulką i przyprawami i
gotujemy. Kiedy się "przegryzie" a cebulka zmięknie - miksujemy i
odstawiamy. Następnie kroimy pieczarki w plasterki a cebulę w piórka i
podduszamy na patelni. Obydwa rodzaje serów ścieramy na grubej tarce i
mieszamy ze sobą. Wędlinę (opócz salami) rwiemy na małe kawałki.
Blachę smarujemy oliwą i rozkładamy na niej ciasto (powinno do tej
pory
zwiększyć 3-4krotnie swoją objętość). Smarujemy 1/3 sosu i posypujemy
połową
sera. Następnie układamy równomiernie pieczarki i cebulę. Szynkę,
boczek,
salami i tuńczyka rozkładamy według uznania na cieście i posypujemy
żółtym
serem. (dzięki temu wędlinki i rybka nam nie wyschną). Potem jeszcze
szczypta oregano i do rozgrzanego piekarnika - ok. 200 stopni na ok 40
minut
(należy oczywiście od czau do czasu do niej zaglądać)
S M A C Z N E G O ! ! ! ! !
Agnieszka Wostal
--
Wyslano z portalu Gazeta.pl - http://www.gazeta.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-27 14:42:23
Temat: Re: przepis na pizze
Użytkownik "Agnieszka Wostal" <w...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:0d2101c17209$114521e0$f7b272c3@wostal...
>
>
> Oto przepis niezawodny, wydaje sie moze przydlugi ale to dlatego ze ja
> tylko
> tak dokkladnie umiem opisywac swoje gotowanie ;)Wyprobowany 10tki razy
> i
> zawsze zwala z nog najwybredniejszych gości
> C i a s t o:
> 500g mąki
> 1 szklanka mleka
> 40g tłuszczu
> 42g drożdży
> 1 łyżeczka soli
> 1 łyżeczka cukru
>
> S o s:
> gęsty sos pomidorowy (z kartonu lub puszki np.parmallat 0k.0,5l)
> 2 ząbki czosnku
> mała cebulka
> przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia,i co jeszcze
> chcecie
>
> "F a r s z":
> 1/2kg pieczarek
> 1 cebula
> kilka plastrów szynki, boczku, salami
> puszka tuńczyka w oleju
> 1/4kg mozarelli
> 1/4kg ostrego sera żółtego
> oliwki
> i na co jeszcze macie ochotę
>
>
> J a k t o z r o b i ć ?
> Niewielką ilość ciepłego mleka wymieszać ze świeżymi drożdżami,
> łyżeczką
> cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Potem
> połączyć z resztą składników do ciasta i wyrobiś ręką na gładką miękką
> masę.
> Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce (np. obok kaloryfera)
> na
> ok.20-30 minut.
> W tym czasie można przygotować sos i farsz. Sos pomidorowy mieszamy z
> wyciśniętym czosnkiem, drobniutko posiekaną cebulką i przyprawami i
> gotujemy. Kiedy się "przegryzie" a cebulka zmięknie - miksujemy i
> odstawiamy. Następnie kroimy pieczarki w plasterki a cebulę w piórka i
> podduszamy na patelni. Obydwa rodzaje serów ścieramy na grubej tarce i
> mieszamy ze sobą. Wędlinę (opócz salami) rwiemy na małe kawałki.
> Blachę smarujemy oliwą i rozkładamy na niej ciasto (powinno do tej
> pory
> zwiększyć 3-4krotnie swoją objętość). Smarujemy 1/3 sosu i posypujemy
> połową
> sera. Następnie układamy równomiernie pieczarki i cebulę. Szynkę,
> boczek,
> salami i tuńczyka rozkładamy według uznania na cieście i posypujemy
> żółtym
> serem. (dzięki temu wędlinki i rybka nam nie wyschną). Potem jeszcze
> szczypta oregano i do rozgrzanego piekarnika - ok. 200 stopni na ok 40
> minut
> (należy oczywiście od czau do czasu do niej zaglądać)
> S M A C Z N E G O ! ! ! ! !
> Agnieszka Wostal
>
>
>
> --
> Wyslano z portalu Gazeta.pl - http://www.gazeta.pl
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
Przepis rzeczywiście rewelacyjny. Robiłam w sobotę.Pierwszy raz pizza
spełniła moje oczekiwania (chodzi w zasadzie o ciasto).
Godne polecenia!!!
Dzięki!!!!
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |