« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-02 09:43:01
Temat: przepis na sernikprosze podac przepis na sernik
lila
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-04 09:35:11
Temat: Re: przepis na sernik
Użytkownik "test" <t...@t...pl> napisał w wiadomości
news:F8E75.5610$Qw1.131741@news.tpnet.pl...
> prosze podac przepis na sernik
> lila
>
>Cześć!
Podaję przepis na sernik.
SKŁADNIKI:
8jajek, 3/4 szkl. cukru, 1 serniks(dr.Othekera), 2ugotowane ziemniaki,
1łyżeczka proszku do pieczenia,
rodzynki, można dodać również skórkę pomarańczową, 1kg sera (powinien być
dość wilgotny),1/2 kostki margaryny Kasi.
SPOSÓB WYKONANIA:
Ser i ziemniaki należy zmielić przezmaszynkę. Margarynę utrzeć z cukrem,
podczas ucierania dodawać po 1 żółtku i nadal ucierać . Dodać zmielone
składniki , rodzynki, serniks i ubitą pianę z białek.
Aby piana była sztywna , należy białka oziębić i na początku ubijania dodać
tylko szczyptę soli, a dopiero pod koniec cukier.
(tortownica średnia ,piec w temperaturze 200-220stopni )
Życzę smacznego.
BOGUSIA Z WROCŁAWIA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-04 10:03:30
Temat: Odp: przepis na sernikSernik z brzoskwiniami
ciasto:
3 szklanki mąki
1 mały proszek do pieczenia
3 łyżki cukru
5 żółtek
1 kostka margaryny
wszystkie składniki zagnieść i podzielic na dwie części - jedna na spód,
druga na wierzch
masa serowa:
4 kostki białego sera
2 jaja
3\4 kostki margaryny
3\4 szklanki cukru
1 1\2 budyniu waniliowego
wszystkie składniki ubić mikserem
Na blaszkę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą włożyć 1\2 ciasta,
masę serową, brzoskwinie z puszki pokrojone w kawałki, ubitą pianę z białek
pozostałych z ciasta z dodatkiem połowy szklanki cukru i 4 łyżek mąki
ziemniaczanej i na końcu pokrywamy to wszystko resztą ciasta.
Piec w piekarniku 180-200 stopni Celsjusza ok.50-60 min.
Smacznego!!!
Ania.
Użytkownik "test" <t...@t...pl> napisał w wiadomości
news:F8E75.5610$Qw1.131741@news.tpnet.pl...
> prosze podac przepis na sernik
> lila
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-17 08:57:47
Temat: Re: przepis na sernik (trochę długie)test wrote:
> prosze podac przepis na sernik
> lila
Mój sernik (podobno krakowski):
Ciasto - półkruche:
2 szklanki mąki (poznańska lub wrocławska lub "pokusa")
1/2 kostki margaryny ("kasia" lub "pokusa")
2 całe jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 - 3/4 szklanki cukru
Masa serowa:
1 kg sera (pól na pół tłusty na półtłusty lub śmietankowy/półtłusty)
8 jaj
kostka margaryny
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kisiel (lub budyń) waniliowy lub cytrynowy (w zależności jaki ma mieć
smak/zapach) (lub o 1 i 1/2 więcej mąki ziemniaczanej)
2 szklanki cukru
bakalie: rodzynki + skórka pomarańczowa + orzechy włoskie
Ciasto : Szybko zagnieść podzielić - z 3/4 wyłożyć wysmarowaną i
wysypaną bułką tartą foremkę resztę przełożyć na tależyk. Foremkę i
resztę ciasta przenoieść do lodówki.
Masa serowa:
Ser przetrzeć na sicie lub przekręcić przez maszynkę co najmniej dwa
razy.
Do cera dodawać sukcesywnie cały czas mieszając: żółtka z jaj, stopioną
margarynę, cukier, mąkę ziemniaczaną (i kisiel/budyń) bakalie.
Masę serową wylać (wyłożyć) na ciasto w foremce. Resztą ciasta
udekorować górę (w paseczki lub inne formy).
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st.C ok 50 min (sprawdzać
patyczkiem).
Uwaga!!! Jeżeli wierch będzie się przypalał za mocno to należy na
górępołożyć papier pergaminowy.
Po upieczeniu wystudzić razem z piekarnikiem.
. Ten sernik jest zawsze przebojem świąt. I mimi, ze jako sernik powinno
się go robić na święta Wielkiej Nocy to robię gop na każde święta. I w
ciągu roku również.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |