« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-09 17:16:58
Temat: Re: przepis na sernik wiedeński80 dag tlustego prawdziwego sera /oj, to prawdziwy klopot/, 8 jaj, 20 dag
masla, 30 dag cukru pudru, rodzynki, budyn smietankowy Oetkera, 2 paczki
herbatnikow Jutrzenka
oddziel zoltka od bialek, potrzebujesz tylko 5 bialek, ktore od razu wstaw
do lodowki.Ser zemlec 2 razy, za drugim razem dodaj maslo, ubij 8 zoltek z
3/4 ilosci cukru, do tej masy dodawaj po lyzce sero-masla i miksuj. teraz
wrzuc odsaczone rodzynki i taki zapach pomaranczowy w proszku firmy
Schwartau.Kolej na ubicie piany z bialek, pod koniec dodaj reszte
cukru.Piane wyloz na mase serowo-jajeczna, na to wsyp budyn i za pomoca
rozgi delikatnie wymieszaj.W tortownicy min.26cm - lepsza jest 28cm - rozloz
papier do pieczenia, herbatniki i mase serowa.Jak piec? Otóż moje
doswiadczenie jest takie: kiedys pieklam sernik zawsze w prodiżu i wychodzil
super, teraz robie to w elektr.piekarniku i sernik wydaje mi sie zbyt suchy.
Sernik opada, ale nie martw sie tym, cukiernicy sprytnie scinaja rant i
traktuja go polewa np.czekoladowa co ma tez dobre strony, bo sernik nie
traci szybko wilgotnosci.
Ula
Użytkownik "Monika" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:avk1db$p38$1@news.intertele.pl...
> pilnie potrzebuję sprawdzony przepis na sernik wiedeński
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-10 00:11:52
Temat: Re: przepis na sernik wiedeński90 dkg zmielonego sera białego (ja używam serka do wypieków TOSCA)
opakowanie serka Danon (wanila lub wanilia i rodzynki)
150 g masła
10 jaj
20 dkg mąki
40 dkg cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
rodzynki
Masło utrzeć, aby było miękkie i prawie płynne. Oddzielić żółtka od białek i
żółtka dodać do masła. Następnie wsypać przesiany cukier puder i cukier
waniliowy. Powoli dodawać ser, mieszając mikserem, żeby nie było grudek (ser
biały + Danio). Rodzynki zalać gorącą wodą i po 10 minutach przecedzić i
dodać do masy serowej. Następnie dodać przesianą mąkę. Z białek ubić sztywną
pianę i delikatnie wymieszać z masę.
Wlać do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (DUZA) i piec około 1 godziny
(ja mam piekarnik gazowy)
Po godzinie zgasić ogień, ale nie wyjmować sernika, bo opada! Niech sobie w
spokoju stoi w piecu i jak piec będzie zimny, to go dopiero wyjąć
(sprawdzone metodą prób i błędów)
Można zrobić spód z kruchego ciasta, ale zaniechałam, bo jakoś się
przypalało...
Górę ciasta posypuje cukrem pudrem. Moja ciocia robi lukier - wersja
słodsza.
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-10 01:36:14
Temat: przepis na sernik wiedeńskipilnie potrzebuję sprawdzony przepis na sernik wiedeński
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 11:57:49
Temat: Re: przepis na sernik wiedeńskiSernik wiedeński
Ciasto: 1 szklanka mąki,
1/2 kostki masła,
4 łyżki cukru pudru,
1 żółtko,
tłuszcz i bułka tarta do formy
Masa:
1 kg sera twarogowego,
1/2 kostki masła,
8-10 jaj,
rodzynki,
1 paczka cukru waniliowego,
35 dag cukru pudru,
4 łyżki kaszy manny lub 1/2 szklanki mąki,
sól
Zagnieść kruche ciasto, ochłodzić rozwałkować, rozłożyć na dużej tortownicy
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką, podpiec. Ser przepuścić
przez maszynkę, a następnie przetrzeć przez sito. Masło utrzeć do białości,
dodając przesiany cukier puder, żółtka i ser. Utrzeć na jednolitą masę.
Białka ubić na sztywną pianę dodając trochę odłożonego cukru pudru.
Wymieszać ostrożnie, dodając opłukane rodzynki, cukier waniliowy, kaszę i
sól do smaku. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na środku dodać więcej
masy, bo po upieczeniu sernik nieco opada. Wstawić do nagrzanego piekarnika,
piec ok. 1 godz. na wolnym ogniu. Upieczony sernik wyjąć po upieczeniu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |