| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-04-08 20:40:57
Temat: przepisy,procedury dla sanepiduMam otwarte mały bar, muszę opracować do przepisów na dania proces
produkcji i przygotowania. Czy ktoś wie jak to zrobić?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-04-08 21:21:24
Temat: Re: przepisy,procedury dla sanepidugabi pisze:
> Mam otwarte mały bar, muszę opracować do przepisów na dania proces
> produkcji i przygotowania. Czy ktoś wie jak to zrobić?
nie wiesz co robisz po kolei piekąc kotleta ?
ale z ciebie tempa kÓrvva
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-04-08 21:50:05
Temat: Re: przepisy,procedury dla sanepiduDnia Tue, 8 Apr 2008 13:40:57 -0700 (PDT), gabi napisał(a):
> Mam otwarte mały bar, muszę opracować do przepisów na dania proces
> produkcji i przygotowania. Czy ktoś wie jak to zrobić?
Idź do San-Epid i poproś o wzór - musz amieć coś takiego. Skąd niby masz
wiedzieć, jakie aspekty w procesie produkcji/przygotowania żywności ich
interesują i na jakie trzeba zwrócić uwagę? Nie bój się - oni są także od
doradztwa w zakresie zasad higieny podczas produkcji.
--
XL wiosenna
==========================
Priv tylko na e...@o...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-04-09 00:09:46
Temat: Re: przepisy,procedury dla sanepidugabi wrote:
> Mam otwarte mały bar, muszę opracować do przepisów na dania proces
> produkcji i przygotowania. Czy ktoś wie jak to zrobić?
Rozplanowanie czynności technologicznych w czasie i przestrzeni - osobne
miejsca do obróbki warzyw brudnych, osobne - do czystych, osobne do
mięsa surowego, rozdzielenie (i oznakowanie)narzędzi i innych pomocy,
zwłaszcza desek kuchennych pod względem przeznaczenia(osobna do warzyw,
osobna do mięsa surowego, osobna do wędlin, osobna do chleba jak na
desce kroisz, absolutnie osobna do surowego drobiu...). Powrót brudnych
naczyń - nie może się droga brudnych naczyń od konsumentów krzyżować z
drogą półproduktów czy gotowych potraw - osobym okienkiem wracają z sali
na zmywak, są myte, wyparzane (masz już wyparzaczkę?) i trafiają do
podręcznego magazynku (może to być nawet blat baru) w oczekiwaniu na użycie.
I jakby to dobrze nie rozplanować to w praniu wychodzą kwiatki -
przychodzą panie z Sanepidu i jak już wszędzie błyszczy to poskrobią
paznokciem przy nóżce od szafki kuchennej albo przeciągną palcem po
wierzchu listwy przy futrynie - i pokażą cii że tu jest brudno... Z
osobistej praktyki znam, jak w bazie turystycznej panie s krośnieńskiego
Sanepidu nie były w stanie znaleźć brudu ani przy nóżkach szafek, ani na
listwach przy futrynie ani nawet na wierzchu bojlera (konsekwentnie co
najmniej raz dziennie bojler był z wierzchu myty) to się odczepiły - i
kolejne kontrole to była kaszka z mleczkiem. Dobra rada - nie próbuj z
nimi walczyć, pytaj, staraj się spełnić wymagania - jak zobaczą że
potrafisz utrzymać właściwe standardy sanitarne to po jakimś czasie
staną się znacznie milsze - one też chcą mieć pracę łatwą i spokojną.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-04-09 08:19:33
Temat: Re: przepisy,procedury dla sanepiduDnia Wed, 09 Apr 2008 02:09:46 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> gabi wrote:
>
>> Mam otwarte mały bar, muszę opracować do przepisów na dania proces
>> produkcji i przygotowania. Czy ktoś wie jak to zrobić?
>
> Rozplanowanie czynności technologicznych w czasie i przestrzeni - osobne
> miejsca do obróbki warzyw brudnych, osobne - do czystych,
< (...)
Raczej nie o to jej chodziło, lecz o pisemną formę opracowania procedur, w
celu przedstawienia paniom z SanEpid do akceptacji. Przypuszczam, że chodzi
o to, jak i co ująć i w jakim zakresie.
--
XL wiosenna
==========================
Priv tylko na e...@o...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-04-09 11:11:06
Temat: Re: przepisy,procedury dla sanepiduIkselka pisze:
> Dnia Wed, 09 Apr 2008 02:09:46 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>
>> gabi wrote:
>>
>>> Mam otwarte mały bar, muszę opracować do przepisów na dania proces
>>> produkcji i przygotowania. Czy ktoś wie jak to zrobić?
>> Rozplanowanie czynności technologicznych w czasie i przestrzeni - osobne
>> miejsca do obróbki warzyw brudnych, osobne - do czystych,
> < (...)
>
> Raczej nie o to jej chodziło, lecz o pisemną formę opracowania procedur, w
> celu przedstawienia paniom z SanEpid do akceptacji. Przypuszczam, że chodzi
> o to, jak i co ująć i w jakim zakresie.
Iksełka kocham cie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-04-09 14:17:08
Temat: Re: przepisy,procedury dla sanepidupożerecz knedlićków pisze:
> nie wiesz co robisz po kolei piekąc kotleta ?
> ale z ciebie tempa kÓrvva
RÓTFL!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-04-09 14:18:19
Temat: Re: przepisy,procedury dla sanepiduDariusz K. Ładziak pisze:
> I jakby to dobrze nie rozplanować to w praniu wychodzą kwiatki -
przed praniem wyciąga sie wszystko z kieszeni, TY TEMPY HÓJÓ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |