| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-20 10:11:47
Temat: pyszne ciasto z jabłkami6 dużych jabłek
rodzynki
orzechy włoskie - ważne!
skórka pomarańczy
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3 jaja
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka obrać, pokroić w kostkę (ok. 3x3cm), wrzucić do dużego garnka,
dorzucić rodzynki, orzechy i skórkę, zasypać 1/2 szkl. cukru. Wstawić na
godzinę do lodówki.
Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem. Ubić jajka z resztą cukru.
Wyjąć jabłka z lodówki, odlać sok. 1/3 mąki wymieszać z jabłkami, resztę z
ubitym jajkiem. Następnie wymieszać masę z jabłkami, wlać do wysmarowanej
tłuszczem formy (i obsypanej tartą bułką) i piec ok. 40 min. Ciasto powinno
mieć kolor brązowy.
Polecam, bardzo oryginalny smak.
--
Edyta Szajnóg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-20 10:23:58
Temat: Re: pyszne ciasto z jabłkami>
> Polecam, bardzo oryginalny smak.
>
> --
> Edyta Szajnóg
Przepis wyglada atrakcyjnie, postanowilam upiec je dzis wieczorem. Jutro
podziele sie wrazeniami.
Pytania - dla formalnosci:
- ile orzechow?
- w jakiej temperaturze piec?
Dzieki,
Ania R.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 10:53:18
Temat: Re: pyszne ciasto z jabłkami
Użytkownik Edyta Szajnóg <e...@g...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9ocfl0$2037$...@n...ipartners.pl...
> 6 dużych jabłek
> rodzynki
> orzechy włoskie - ważne!
> skórka pomarańczy
> 2 szkl. mąki
> 1 szkl. cukru
> 3 jaja
> 1 łyżeczka sody
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
itd.
wygląda interesująco ale czy koniecznie musi być ta łyzeczka sody,
bo u mnie nie trawią tego w ciastach, może by tak 2 ł. proszku?
ula.
> Edyta Szajnóg
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 11:21:36
Temat: Ciasto cynamonowe :) z jablkamiZnam podobny przepis ciasto jest pychotka:
4 duże jabłka
orzechy włoskie i rodzynki
2 szkl. mąki krupczatki
3/4 szklanki oleju
1 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w grube czastki i pokropic sokiem z cytryny
Wymieszac olej z cukrem potem powoli dodawac
make i potem sode i proszek do pieczenia i cynamon
na koncu dodac jablka i bakalie i wymieszac
Piec ok 30-45 minut zalezy kto ma jaki kto ma piekarnik
Pyszne !!wszyscy sie w domu zajadaja sie puszyste i wilgotne a cynamon
nadaje specyficzny smak
(tylko nie mozna go dawac za duzo mozna tez ekperymenowac z kakao albo kawa
cappuciono)
Bogusia :))))) stala czytelniczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 13:27:15
Temat: Re: pyszne ciasto z jabłkami
"Edyta Szajnóg" <e...@g...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:9ocfl0$2037$1@news2.ipartners.pl...
> 6 dużych jabłek
> rodzynki
> orzechy włoskie - ważne!
> skórka pomarańczy
> 2 szkl. mąki
> 1 szkl. cukru
> 3 jaja
> 1 łyżeczka sody
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
>
/.../
> Edyta Szajnóg
>
Edytka! Luuudzie zmilujcie sie! Skad ja i pewnie inni zarubiezcy wezmiemy
polskie szklanki?! Chyba do ruskiego sklepu pojde, bo te nasze szklanki pasowaly
do tych radzieckich metalowych uchwytow do czaju. Ile to do kuchni ciasnej
niewietrzonej jest? Nie wkurzajcie mnie bo wam podam oryginalny niemiecki
przepis na mozdzek cielecy!
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 14:02:23
Temat: Re: pyszne ciasto z jabłkami
Irek Zablocki wrote:
> >
> Edytka! Luuudzie zmilujcie sie!
> niewietrzonej jest? Nie wkurzajcie mnie bo wam podam oryginalny niemiecki
> przepis na mozdzek cielecy!
>
> Irek
fakt-biedny jestes.
Ale ja z kolei nie cierpie jak dostaje przepis gdzie wszystko w dkg, g,
ml, dl i tym podobne...nie cierpie jak wszystko musze odmierzac na wadze
a szklanka to tak siup i juz.
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 14:07:12
Temat: Re: pyszne ciasto z jabłkami
>Edytka! Luuudzie zmilujcie sie! Skad ja i pewnie inni zarubiezcy wezmiemy
>polskie szklanki?! Chyba do ruskiego sklepu pojde, bo te nasze szklanki pasowaly
>do tych radzieckich metalowych uchwytow do czaju. Ile to do kuchni ciasnej
>niewietrzonej jest? Nie wkurzajcie mnie bo wam podam oryginalny niemiecki
>przepis na mozdzek cielecy!
>
>Irek
ZGADZAM SIE I KRZYCZE.
Mam w domu *rozne* szklanki i comam robic. zadnego ruskiego
sklepu na horyzoncie nie mam. najwyzej chinski!
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 14:49:33
Temat: Re: pyszne ciasto z jabłkami1 szklanka maki to ok. 200g
1 szkl. cukru to ok. 200 - 250g
na http://www.kulinaria.pl powinny byc przeliczniki wagowe
--
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 14:49:45
Temat: Re: pyszne ciasto z jab?kami
>a szklanka to tak siup i juz.
>pzdr
>agi
tomoze tak ktos litosciwy zmierzy/zwazy to raz a dobrze i
bedziemy my miec miarke...
1 szklanka maki
1 szklanka cukru
1 szklanka plynu (nie czubata - to dla Jerzego)
prosze, please, bitte, sil-vous-plait
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 14:54:05
Temat: Re: pyszne ciasto z jab?kami
Krysia Thompson wrote:
> 1 szklanka plynu (nie czubata - to dla Jerzego)
jakby tak nalac zeby i mennisk byl - to i czubata byc moze ;)
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |