Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pytanie o laskę wanilii

Grupy

Szukaj w grupach

 

pytanie o laskę wanilii

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-24 14:12:55

Temat: Re: pytanie o laskę wanilii
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Atena" <a...@n...slij.spamu.> schrieb im Newsbeitrag
news:cvkm1j$31g$1@news.onet.pl...
> Witam Szanownych Grupowiczów,
> jako, że po raz pierwszy zakupiłam wanilię w lasce ( wcześniej używałam
> cukru waniliowego) dręczą mnie wątpliwości, nie mam pojęcia, która część
> się nadaje czy miąższ czy ta łodyga?Właśnie robię naleśniki z serem i chcę
> użyć wanilii w lasce.
> Bardzo serdecznie proszę o pomoc
> pozdrawiam
> Atena

Miazsz, a lodyge wsadz do sloiczka z cukrem i na przyszlosc bediesz miala
prawdziwy cukier waniliowy.
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-24 14:49:52

Temat: pytanie o laskę wanilii
Od: "Atena" <a...@n...slij.spamu.> szukaj wiadomości tego autora

Witam Szanownych Grupowiczów,
jako, że po raz pierwszy zakupiłam wanilię w lasce ( wcześniej używałam
cukru waniliowego) dręczą mnie wątpliwości, nie mam pojęcia, która część się
nadaje czy miąższ czy ta łodyga?Właśnie robię naleśniki z serem i chcę użyć
wanilii w lasce.
Bardzo serdecznie proszę o pomoc
pozdrawiam
Atena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-24 16:03:26

Temat: Re: pytanie o laskę wanilii
Od: "Atena" <a...@n...slij.spamu.> szukaj wiadomości tego autora


> Miazsz, a lodyge wsadz do sloiczka z cukrem i na przyszlosc bediesz miala
> prawdziwy cukier waniliowy.
> Ilona
>Bardzo, bardzo dziękuję
pozdrawiam
Atena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-24 17:17:46

Temat: Re: pytanie o laskę wanilii
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora

I.P. wrote:
> "Atena" <a...@n...slij.spamu.> schrieb im Newsbeitrag
> news:cvkm1j$31g$1@news.onet.pl...
>
>>Witam Szanownych Grupowiczów,
>>jako, że po raz pierwszy zakupiłam wanilię w lasce ( wcześniej używałam
>>cukru waniliowego) dręczą mnie wątpliwości, nie mam pojęcia, która część
>>się nadaje czy miąższ czy ta łodyga?Właśnie robię naleśniki z serem i chcę
>>użyć wanilii w lasce.
>>Bardzo serdecznie proszę o pomoc
>>pozdrawiam
>>Atena
>
>
> Miazsz, a lodyge wsadz do sloiczka z cukrem i na przyszlosc bediesz miala
> prawdziwy cukier waniliowy.
> Ilona
>
>

Nie jest to lodyga, a straczek (stronczek). Gdy przetniesz go wzdluz
ostrym nozem, latwo zeskrobac wewnatrz polowy straczka te czarna mase,
ktora jest masa malutkich nasionek, ktore widac w dobrych deserach
waniliowych, jak sie dobrze przyjrzysz. Te nasionka, te czarne kropki w
np. creme brulee oznaczaja, ze deser jest zrobiony prawidlowo, bez
oszukiwania sztuczna wanilia czy ekstraktem. Jesli strak wanili jest
twardy, wysuszony, mozna go umiescic w scierce nad para na chwile i
zmieknie. Zuzyte straczki mozna gotowac w mleku, potem wyplukac, osuszyc
i wsadzic do cukru, a mleko uzyc do budyniu, czy kremu do tortu.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-25 03:32:49

Temat: Re: pytanie o laskę wanilii
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "I.P." <i...@g...de> napisał w wiadomości
news:421de0e9$1@olaf.komtel.net...
>
> "Atena" <a...@n...slij.spamu.> schrieb im Newsbeitrag
> news:cvkm1j$31g$1@news.onet.pl...
> > Witam Szanownych Grupowiczów,
> > jako, że po raz pierwszy zakupiłam wanilię w lasce ( wcześniej używałam
> > cukru waniliowego) dręczą mnie wątpliwości, nie mam pojęcia, która część
> > się nadaje czy miąższ czy ta łodyga?Właśnie robię naleśniki z serem i
chcę
> > użyć wanilii w lasce.
> > Bardzo serdecznie proszę o pomoc
> > pozdrawiam
> > Atena
>
> Miazsz, a lodyge wsadz do sloiczka z cukrem i na przyszlosc bediesz miala
> prawdziwy cukier waniliowy.
> Ilona
>
Taaak? O, to ja całe życie robiłąm źle? Ale tak robiła moja mama a ponoć
przedtem i babcia. A robiły tak: kawałek laski wanilii się sieka, wkłada z
cukrem do moździeża i razem tłucze. Może one tak robiły z oszczędności?
A jeśli to ma być coś gotowanego to pokrojoną laskę się w tym gotowało (np w
mleku) po czym starannie odcedzało.
W kremie brule mojej mamy nie było żadnych kropek, choć z całą pewnością był
z prawdziwą wanilią.
Pozdrawiam - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-25 05:40:50

Temat: Re: pytanie o laskę wanilii
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cvm68o$lf7$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"batory" <b...@p...onet.pl> wrote:


> Taaak? O, to ja całe życie robiłąm źle? Ale tak robiła moja mama a ponoć
> przedtem i babcia. A robiły tak: kawałek laski wanilii się sieka, wkłada z
> cukrem do moździeża i razem tłucze. Może one tak robiły z oszczędności?
> A jeśli to ma być coś gotowanego to pokrojoną laskę się w tym gotowało (np w
> mleku) po czym starannie odcedzało.

Moja Mama też tak robiła. Jednak podręczniki zalecają inaczej.

> W kremie brule mojej mamy nie było żadnych kropek, choć z całą pewnością był
> z prawdziwą wanilią.

Oczywiście lepiej, jeżeli w kremie nie ma kropek. Wanilię daje się dla
zapachu, nie dla kropek.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-25 13:21:21

Temat: Re: pytanie o laskę wanilii
Od: Chesky <c...@N...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los napisał(a):
>>W kremie brule mojej mamy nie było żadnych kropek, choć z całą pewnością był
>>z prawdziwą wanilią.
>
>
> Oczywiście lepiej, jeżeli w kremie nie ma kropek. Wanilię daje się dla
> zapachu, nie dla kropek.

ee tam, lody waniliowe bez kropek to nie lody ;-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

glukoza w płynie
jak zrobic dobry placek z wisniami?
Szpinak....
Hipotetyczny proces destylacji
jak połączyć mięcho i ciasto drożdżowe?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »