« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-21 14:21:06
Temat: pytanie o zupeWitam
Kiedy bylem w USA zajadalem sie tam zupa rybna, ale nie pamietam jej nazwy i
sposobu przyrzadzania. Z tego co pamietam to do gotowania dawalo sie ryby,
smietane.
Konsystencja jej byla bardzo gesta. Nazwa moze byc czolder , chowder soup
czy cos w tym stylu.
Czy ktos z was ma jakis pomysl co to moglo byc, bo z wielka checia bym sobie
ugotowal taka zupke
dzieki za rady i pomoce
maciek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-21 17:10:57
Temat: Re: pytanie o zupeOn Thu, 21 Aug 2003 16:21:06 +0200, "spontan"
<e...@n...net> wrote:
>Witam
>
>Kiedy bylem w USA zajadalem sie tam zupa rybna, ale nie pamietam jej nazwy i
>sposobu przyrzadzania. Z tego co pamietam to do gotowania dawalo sie ryby,
>smietane.
>Konsystencja jej byla bardzo gesta. Nazwa moze byc czolder , chowder soup
>czy cos w tym stylu.
>Czy ktos z was ma jakis pomysl co to moglo byc, bo z wielka checia bym sobie
>ugotowal taka zupke
>
>dzieki za rady i pomoce
>
>maciek
>
Clam chowder....znaczy sie zupa z muszli albo tez czasami z ryb czy
innych morskich stworzen na bazie rosolu gotowana w kociolku z
dodatkiem mleka...
Dwie podstawowe odmiany :Manhattan (z pomidorami) i Boston (bez ale z
solonym boczkiem) - oni sie o to nawet pobija - cos jak nasz
bigos...niektorzy dodaja piwo (Yorktown) zageszczaja maka
(Pensylwania) w Kaliforni dodaja boczek smazony i pokruszony do
zupy...
;-)
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-21 22:41:16
Temat: Re: pytanie o zupeArt(Gruby) wrote:
> Dwie podstawowe odmiany :Manhattan (z pomidorami) i Boston (bez ale z
> solonym boczkiem) -
Bylbys tak mily i ten temat rozwinal? Nie jadlem dotad zupy rybnej z
boczkiem a rozum mi mowi ze powinno byc to smakowite jako ze czesto
pieke dorszowate ryby z boczkiem....
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-21 23:24:24
Temat: Re: pytanie o zupeOn Fri, 22 Aug 2003 00:41:16 +0200, "JurekA" <j...@o...wywal.pl>
wrote:
>Art(Gruby) wrote:
>> Dwie podstawowe odmiany :Manhattan (z pomidorami) i Boston (bez ale z
>> solonym boczkiem) -
>
>Bylbys tak mily i ten temat rozwinal? Nie jadlem dotad zupy rybnej z
>boczkiem a rozum mi mowi ze powinno byc to smakowite jako ze czesto
>pieke dorszowate ryby z boczkiem....
>
>J.
Rozwine za pare godzin...praca...
;-///
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-21 23:28:18
Temat: Re: pytanie o zupeArt(Gruby) wrote:
> Rozwine za pare godzin...praca...
> ;-///
OK.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-22 17:04:06
Temat: Re: pytanie o zupeOn Fri, 22 Aug 2003 00:41:16 +0200, "JurekA" <j...@o...wywal.pl>
wrote:
>Art(Gruby) wrote:
>> Dwie podstawowe odmiany :Manhattan (z pomidorami) i Boston (bez ale z
>> solonym boczkiem) -
>
>Bylbys tak mily i ten temat rozwinal? Nie jadlem dotad zupy rybnej z
>boczkiem a rozum mi mowi ze powinno byc to smakowite jako ze czesto
>pieke dorszowate ryby z boczkiem....
>
>J.
OK
Wersja New England
Skladniki
Boczek - jeden lub dwa plastry
Lyzka masla , srednia cebula drobno posiekana , pare zabkow czosnku
bardzo drobno posiekanego ,na "oko" po lyzeczce tymianku ,oregano,
majeranku ,bazylii,pietruszki;
puszka muszli ( lub 15-20 swierzych) szklanka clam juice ( soku z
muszli?)
Lyzka maki , pol litra mleka , sol i bialy pieprz do smaku
pare kartofli ugotowanych i pokrojonych w koski
Wszysko robi sie w jednym garnku:
boczek , cebule czosnek przyprawy wrzuc do gara i podsmaz nie
przypalajac; dodaj make i clam juce mieszajac zeby sie grudy nie
porobily; doprowadz do wrzenia i zmniejsz ogien -teraz dodaj mleko i
gotuj powoli gdzies przez 30 minut : dodaj clams (nie dopusc do
przegrzania bo zrobia sie jak podeszwy), kartofle i soli pieprz -
podawaj z krakersami i maslem.
Clams i usmazony boczek mozesz posiekac na drobniejsze kawalki,
Wersja Manhattan rozni sie tym ze dodajesz drobno pokrojone lub nawet
przetarte przez sito pomidory.
Niektorzy dodaja maki kukurydzianej zeby zagescic zupe ,; mozna dodac
slodkiej smietany w czasie gotowania - zupa jest wtedy
delikatniejsza; niektorzy posypuja zupe dobrze usmazonym i pokruszonym
boczkiem - troche to ekstremalne ale...
;-)
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-22 17:12:21
Temat: Re: pytanie o zupeArt(Gruby) wrote:
/cut/
Bardzo dziekuje Ci za przepisy. Zrobie te zype gdy zaprosze tych
przyjaciol, ktorzy gustuja w szeroko pojetych 'frutti di mare'. :)
Jutro bedzie natomiast wersja dla jelopow, ktorzy nie wiedza ze ze zupa
rybna jest fantastyczna. Dostana wiec zupe grzybowa z masa podgrzybkow
na rosole, ktory wlasnie ugotowalem.
Chyle czola w zwiazku z przepisem na zupe rybna,
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-22 18:20:48
Temat: Re: pytanie o zupeOn Fri, 22 Aug 2003 19:12:21 +0200, "JurekA" <j...@o...wywal.pl>
wrote:
>Art(Gruby) wrote:
>
>/cut/
>
>
>Bardzo dziekuje Ci za przepisy. Zrobie te zype gdy zaprosze tych
>przyjaciol, ktorzy gustuja w szeroko pojetych 'frutti di mare'. :)
>
>Jutro bedzie natomiast wersja dla jelopow, ktorzy nie wiedza ze ze zupa
>rybna jest fantastyczna. Dostana wiec zupe grzybowa z masa podgrzybkow
>na rosole, ktory wlasnie ugotowalem.
>
>
>Chyle czola w zwiazku z przepisem na zupe rybna,
>
>J.
To nie jest zupa rybna aczkolwiek ryby moga byc skladnikiem.. a takze
szynka czytez cebula...popatrz tutaj :
http://fp.enter.net/~rburk/soups/chowders/chowders.h
tm
Chowder to gesta zupa albo stew (tl?) z dodatkiem mleka i ziemniakow
;-)
Art
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-22 20:17:26
Temat: Re: pytanie o zupe
"Art(Gruby)" wrote:
> OK
> Wersja New England
Obok clam chowder sa rowniez seafood chowders. Robi sie je podobnie i
przepisow jest tyle, ile zon rybakow. Ja robie tak:
Na 4 osoby
pol kg kawalkow ryb, malzy, osmiornic, lub samych ryb
1 lyzka masla
1 szklanka mocnego rybnego rosolu (wywar z lbow i kosci, z warzywami i ziolami)
1/2 szklanki smietanki
2 lyzki maki
pol lyzeczki pieprzu
1 lyzeczka majeranku
sol do smaku
Sol, pieprz i majeran utrzec w mozdzierzu.
W garnku roztopic maslo, dodac rybe, troche podsmazyc, zalac rosolem,
dodac przyprawy, przykryc. Dusic 10 minut na malym ogniu. Make
rozmieszac w smietance, dodac troche zupy, rozmieszac i dodac do garnka
powolnym strumieniem delikatnie mieszajac. Doprowadzic do wrzenia i
mieszac, az zgestnieje. Doprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem. Podac
z pokruszonym boczkiem i malymi krakersami (oyster crackers).
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-23 13:44:47
Temat: Re: pytanie o zupe
On Fri, 22 Aug 2003, Art(Gruby) wrote:
> [ciacho]
>
> Chowder to gesta zupa albo stew (tl?) z dodatkiem mleka i ziemniakow
stew to nie jest 'gotowane na parze'?
Slaanesh.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |