« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-01 12:04:15
Temat: Re: ratujcie :)))
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:phqtjt07db1garuj6k8rtsecpab0jslf9i@4ax.com...
>ciach>
> Jesli jaki purysta woli podac PRAWDZIWY przepis na risotto - to
> prosze bardzo, mnie osobiscie jeszcze tak nie wyszlo by ryzu nie
> przypalic ...
>
> Krysia
>
GS. Mnie przez lata cale nie udalo sie ugotowac ryzu tak zeby byl
1. miekki
2. nie przypalony
3. sypki, a nie posklejany
Az wreszcie:
Ryz trzeba podsmazyc na oleju lub oliwie, tak zeby sie rozgrzal, mieszcz,
zeby ziarenka sie nie zbrazowily. To chwila. Potem przekladam ryz do
zaroodpornego naczynia z pokrywka , dodaje szczypte soli i zalewam WRZACA
woda albo bulionem (2x tyle plynu co ryzu) Mozna dodac troche szafranu,
jesli ma byc zolty. Przykryc i na 12 minut do albo do srednio goracego
piekarnika
mikrofakowki (moc 500W)
Ryz wychodzi mieciutki, kazde ziarenko osobno, cudo!
Grazyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |