| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-12 12:32:22
Temat: ricottaMam w domu opakowanie serka Ricotta ( mam nadzieje ze dobrze pisze bo z
pamieci) ktory lada chwila skonczy swoj termin przydatnosci i brak pomyslow
co z nim zrobic. Moze ktos ma jakis ciekawy i smaczny pomysl?
pozdrawiam
(glodna) Dagmara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-12 12:41:21
Temat: Re: ricottaJa spozytkowalam ten serek na nadzienie do canelloni, przepis podawala
MagdalenaB. Poszukam w archiwum i wkleje. Danko bylo pyszne.
Asia
brimpke <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:9ik5rf$nck$1@news.tpi.pl...
> Mam w domu opakowanie serka Ricotta ( mam nadzieje ze dobrze pisze bo z
> pamieci) ktory lada chwila skonczy swoj termin przydatnosci i brak
pomyslow
> co z nim zrobic. Moze ktos ma jakis ciekawy i smaczny pomysl?
> pozdrawiam
> (glodna) Dagmara
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-12 12:46:23
Temat: Re: ricotta
brimpke <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:9ik5rf$nck$1@news.tpi.pl...
> Mam w domu opakowanie serka Ricotta . Moze ktos ma jakis ciekawy i smaczny
pomysl?
Juz mam, oto przepis:
"Na dwie osoby
8-12 muszli makaronowych albo 4 tuby
1 cebula
1/8 kg grzybow shiitake (pieczarki tez moga byc)
2 lyzki oliwy
1 puszka pomidorow w sosie wlasnym
1 zabek czosnku
1 jajko
100 gr sera ricotta
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki pieprzu
1 lyzeczka ziol wloskich (oregano, tymianek, szalwia, majeran)
3 lyzki startego parmezanu
plaskie, male zaroodporne naczynie z pokrywka lub folia aluminiowa
W robocie lub recznie posiekac cebule i czosnek na drobno, nastepnie
grzyby. Na patelni podsmazyc cebule na oliwie, dodac grzyby i ziola,
mieszac, az usmazone, dodac czosnek, podsmazyc jeszcze minute. Przelozyc
do miski, dodac jajko, ricotta, sol i pieprz, wymieszac dokladnie.
Ugotowac makaron az prawie miekki, zalac zimna woda. W naczyniu
zaroodpornym wylac pomidory z puszki na dno, na nich ulozyc nadziane
muszle, posypac kazda parmezanem, przykryc i piec w 180C/350F przez 45
minut. Od tego momentu mozna trzymac cieple, az na 5 minut przed
podaniem. Wtedy odkryc, wstawic pod opiekacz az ser zbrazowieje gdzie
niegdzie. Podac z salata.
Magdalena Bassett"
Polecam to danie, jest bardzo smaczne i efektownie wyglada
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-12 12:47:39
Temat: Re: ricotta
Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9ik6er$r0v$1@news.tpi.pl...
>
> brimpke <b...@p...onet.pl> wrote in message
> news:9ik5rf$nck$1@news.tpi.pl...
> > Mam w domu opakowanie serka Ricotta . Moze ktos ma jakis ciekawy i
smaczny
> pomysl?
> Juz mam, oto przepis:
> "Na dwie osoby
> 8-12 muszli makaronowych albo 4 tuby
> 1 cebula
> 1/8 kg grzybow shiitake (pieczarki tez moga byc)
> 2 lyzki oliwy
> 1 puszka pomidorow w sosie wlasnym
> 1 zabek czosnku
> 1 jajko
> 100 gr sera ricotta
Asiu, jaki to jest rodzaj sera - może twarogowy, czy raczej z twardych?
Czy da to się zastąpić czyms powszechniej dostępnym na polskim rynku?
pozdrawiam
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-12 12:52:32
Temat: Re: ricotta
>
> Asiu, jaki to jest rodzaj sera - może twarogowy, czy raczej z twardych?
> Czy da to się zastąpić czyms powszechniej dostępnym na polskim rynku?
>
> pozdrawiam
> Basia
> >
Mimo ze pytanie nie do mnie to odpowiem. Ricotta to rodzaj twarozku i jest
dostepny w supermarketach. Ja kupowalam w selgrosie i auchan.
Dagmara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-12 12:56:15
Temat: Re: ricottamysle ze mozna zastapic tlustym twarogiem. Ricotta jest tlustawy, takie
przynajmniej mialam wrazenie, bo nie pamietam ile ma procent tluszczu. Jest
gladki i nie ma takiego kwasnego smaku jak zwykly bialy ser. Ale mysle ze
ten przepis z bialym serem bylby ok.
Asia
Barbara <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:9ik6mg$sgh$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:9ik6er$r0v$1@news.tpi.pl...
> >
> > brimpke <b...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:9ik5rf$nck$1@news.tpi.pl...
> > > Mam w domu opakowanie serka Ricotta . Moze ktos ma jakis ciekawy i
> smaczny
> > pomysl?
> > Juz mam, oto przepis:
> > "Na dwie osoby
> > 8-12 muszli makaronowych albo 4 tuby
> > 1 cebula
> > 1/8 kg grzybow shiitake (pieczarki tez moga byc)
> > 2 lyzki oliwy
> > 1 puszka pomidorow w sosie wlasnym
> > 1 zabek czosnku
> > 1 jajko
> > 100 gr sera ricotta
>
> Asiu, jaki to jest rodzaj sera - może twarogowy, czy raczej z twardych?
> Czy da to się zastąpić czyms powszechniej dostępnym na polskim rynku?
>
> pozdrawiam
> Basia
> >
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-12 13:18:37
Temat: Re: ricottapowiedzialabym nawet, ze nie ma smaku, a jesli chodzi o procent
tluszczu to chyba ze 100%!!! bardzo gladki. Samobojcy
cholesterolowi moga sobie na bazie mascarpone robic tiramisu
Krysia
>mysle ze mozna zastapic tlustym twarogiem. Ricotta jest tlustawy, takie
>przynajmniej mialam wrazenie, bo nie pamietam ile ma procent tluszczu. Jest
>gladki i nie ma takiego kwasnego smaku jak zwykly bialy ser. Ale mysle ze
>ten przepis z bialym serem bylby ok.
>Asia
>
>Barbara <b...@p...onet.pl> wrote in message
>news:9ik6mg$sgh$1@news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>> news:9ik6er$r0v$1@news.tpi.pl...
>> >
>> > brimpke <b...@p...onet.pl> wrote in message
>> > news:9ik5rf$nck$1@news.tpi.pl...
>> > > Mam w domu opakowanie serka Ricotta . Moze ktos ma jakis ciekawy i
>> smaczny
>> > pomysl?
>> > Juz mam, oto przepis:
>> > "Na dwie osoby
>> > 8-12 muszli makaronowych albo 4 tuby
>> > 1 cebula
>> > 1/8 kg grzybow shiitake (pieczarki tez moga byc)
>> > 2 lyzki oliwy
>> > 1 puszka pomidorow w sosie wlasnym
>> > 1 zabek czosnku
>> > 1 jajko
>> > 100 gr sera ricotta
>>
>> Asiu, jaki to jest rodzaj sera - może twarogowy, czy raczej z twardych?
>> Czy da to się zastąpić czyms powszechniej dostępnym na polskim rynku?
>>
>> pozdrawiam
>> Basia
>> >
>>
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-13 08:52:34
Temat: Re: ricotta
Użytkownik "GreGG" <n...@g...krakow.pl> napisał w wiadomości
news:9imcig$884$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "Barbara" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:9ik6mg$sgh$1@news.tpi.pl...
> > Asiu, jaki to jest rodzaj sera - może twarogowy, czy raczej z twardych?
> > Czy da to się zastąpić czyms powszechniej dostępnym na polskim rynku?
> >
> > pozdrawiam
> > Basia
>
> Próbowaliśmy go zastąpić twarożkiem rozcieńczonym mlekiem, ale to zupełnie
> co innego- wynika to z innego procesu warzenia (ricotta oznacza gotowany
> ponownie).
>
> Pozostaje zakup w hipermarkecie.
Niestety, mi nie pozostaje, po twarożek do Szczecina nie pojadę a bliżej
hipermarketów niet, co tam, może spróbuję z serkiem śmietankowym..;_))
dzięki wszystkim za informacje
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-13 09:43:59
Temat: Re: ricotta
Szukalam, szukalam i... nie znalazlam. Tak ze jesli mozesz to sie podziel
jak sie domyslam smakowitym przecpisem
Dagmara
> Jak "Ricotta" to zrob Fetuchinii Alfredo jak nie znajdziesz przepisu to
> podam.
>
> pozdrawiam,
>
> Slav
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-13 09:47:34
Temat: Re: ricottaUżytkownik "Barbara" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9ik6mg$sgh$1@news.tpi.pl...
> Asiu, jaki to jest rodzaj sera - może twarogowy, czy raczej z twardych?
> Czy da to się zastąpić czyms powszechniej dostępnym na polskim rynku?
>
> pozdrawiam
> Basia
Próbowaliśmy go zastąpić twarożkiem rozcieńczonym mlekiem, ale to zupełnie
co innego- wynika to z innego procesu warzenia (ricotta oznacza gotowany
ponownie).
Pozostaje zakup w hipermarkecie.
Pozdrawiam,
--
Grzegorz Gembala
==========================================
GP Hobby Ltd.
Skr. pocz. 56, 30-041 Kraków 16, Poland
Tel/Fax (+48 12) 632 05 62
http://www.gphobby.krakow.pl
E-mail: o...@g...krakow.pl
GP Hobby&Model shop/sklep
models and books, wholesale&retail
modele, książki, akcesoria, hurt i detal
ul. Ogrodniczek 7, 30-051 Kraków
==========================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |