Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia rodzaje maki

Grupy

Szukaj w grupach

 

rodzaje maki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-10-11 15:36:00

Temat: rodzaje maki
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

znalazlem, ze tutaj ten temat byl juz w sierpniu (szukanie slow "rodzaje
mąki" w grupach na google). Lecz odpowiedz nie jest dokladna.

Pytanie wtedy brzmialo (w skrocie): "Czym różnią się od siebie
poszczególne rodzaje mąki?"

Odpowiedz wtedy skopiowano z http://puszkkka.spinacz.pl/maka.php3

> Typ mąki, wg obowiązujących w Polsce przepisów dotyczących przetworów
> zbożowych, jest określany na podstawie zawartości w niej popiołu
> (czyli pozostałości po całkowitym spopieleniu składników organicznych
> w próbce produktu w określonej temperaturze).

># mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych,
> na pizzę, a także do zasmażek i sosów
># mąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonych
># mąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo
> - tłuszczowych
># mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych
> oraz parzonych i makaronowych
># mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych,
> francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów

Lecz juz nie wiadomo, czym roznia sie maki poznanska, krupczatka i
wroclawska, skoro wszystkie sa typu 500. Numer ten wiec kucharce zbyt
nie pomoze. Wiec jakimi cechami fizycznymi roznia sie te maki? Dlaczego
wroclawska (typ 500) polecana jest do ciast drozdzowych, a maka
poznanska (tez 500) do ciast kluskowych?

W Czechach, skad jestem, sprzedaje sie make w trzech wersjach
podstawowych - "hrubá", "polohrubá" i "hladká", ktore roznia sie
wielkoscia czasteczek. Hrubá ma najwieksze ziarenka, nie jest tak
dokladnie zmielona jak hladká. Polohrubá jest pomiedzy nimi. A jak to
jest z polska maka? Na oko krupczatka odpowiada hrubej mace.

Ludek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-10-11 17:19:43

Temat: Re: rodzaje maki
Od: Michal Jankowski <m...@f...edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> writes:

> > Typ mąki, wg obowiązujących w Polsce przepisów dotyczących przetworów
> > zbożowych, jest określany na podstawie zawartości w niej popiołu
>
> Lecz juz nie wiadomo, czym roznia sie maki poznanska, krupczatka i
> wroclawska, skoro wszystkie sa typu 500. Numer ten wiec kucharce zbyt
> nie pomoze. Wiec jakimi cechami fizycznymi roznia sie te maki?

Grubością przemiału. Także mogą się różnić surowcem.

> W Czechach, skad jestem, sprzedaje sie make w trzech wersjach
> podstawowych - "hrubá", "polohrubá" i "hladká", ktore roznia sie
> wielkoscia czasteczek. Hrubá ma najwieksze ziarenka, nie jest tak
> dokladnie zmielona jak hladká. Polohrubá jest pomiedzy nimi. A jak to
> jest z polska maka? Na oko krupczatka odpowiada hrubej mace.

Zgadza się - krupczatka jest najgrubsza. Poznańska i wrocławska to
mąki gładkie; czym się różnią między sobą i czy jedna jast bardziej
gładka niż druega - nie wiem.

MJ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-10-11 20:11:27

Temat: Re: rodzaje maki
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Michal Jankowski napsal(a):

> Grubością przemiału. Także mogą się różnić surowcem.

Dziekuje bardzo za pierwsza czesc odpowiedzi. Teraz moze ktos jeszcze
posortuje te maki wedlug grubosci przemialy i bede zupelnie zadowolony.

Ludek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-10-11 21:27:27

Temat: Re: rodzaje maki
Od: Michal Jankowski <m...@f...edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> writes:

> Dziekuje bardzo za pierwsza czesc odpowiedzi. Teraz moze ktos jeszcze
> posortuje te maki wedlug grubosci przemialy i bede zupelnie zadowolony.

Obawiam się, że z wrocławską i poznańską mogą być trudności. Znaczy -
coś mi się roi, że poznańska jest grubsza, ale może też być
odwrotnie...

MJ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-10-12 10:37:03

Temat: Re: rodzaje maki
Od: Dorota Szeliga <d...@p...teno.pl> szukaj wiadomości tego autora

Michal Jankowski wrote:
>
> Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> writes:
>
> > Dziekuje bardzo za pierwsza czesc odpowiedzi. Teraz moze ktos jeszcze
> > posortuje te maki wedlug grubosci przemialy i bede zupelnie zadowolony.
>
> Obawiam się, że z wrocławską i poznańską mogą być trudności. Znaczy -
> coś mi się roi, że poznańska jest grubsza, ale może też być
> odwrotnie...

Dokładnie o to pytałam w lutym: http://skocz.pl/maka. Napisałam tam też,
czego się dowiedziałam o mące wrocławskiej. To nadal nie do końca
odpowiada na pytanie Ludka, ale zdaje się, że dokładnej odpowiedzi nie
ma...

Dorota

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-10-12 13:04:12

Temat: Re: rodzaje maki
Od: "Małgorzata Leszczyńska" <g...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Podaję link do strony, na kórej podane jest zastosowanie różnych mąk (m. im.
Poznańskiej i Wrocławskiej):
http://www.pzzkrakow.com.pl/pl/oferta/maki_paczkowan
e/
W tabelach:
http://www.wip.pw.edu.pl/~piotrz/tabele.html
mąka wrocławska jest nieco niżej kaloryczna.
Wiecej nie udało mi się znaleźć.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-10-12 13:27:54

Temat: Re: rodzaje maki
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Małgorzata Leszczyńska napsal(a):

> Podaję link do strony, na kórej podane jest zastosowanie różnych mąk (m. im.
> Poznańskiej i Wrocławskiej):
> http://www.pzzkrakow.com.pl/pl/oferta/maki_paczkowan
e/
> Wiecej nie udało mi się znaleźć.

Dziekuje bardzo, ale problem polega wlasnie na tym, *dlaczego* akurat
"mąka poznańska typ 500 to mąka doskonała do wypieków, makaronu, ciasta
na pierogi, pieczywa", natomiast "mąka wrocławska typ 500 to mąka
doskonała do ciasta drożdżowego, ciasta na pierogi, makaronu,
naleśników". Jakie cechy jedna make kwalifikuja do ciasta drozdzowego, a
druga do wypiekow. Jezeli nie wiemy "dlaczego", to chodzi tylko o magie
lub wiare. Wierze w jedyna make wroclawska... ;-)

Wczoraj wieczorem jeszcze napisalem mail z pytaniami do jednego
polskiego producenta maki. Na razie nie otrzymalem odpowiedzi.

Ludek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-10-15 17:27:44

Temat: Re: rodzaje maki
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ludek Vasta napisał(a):
[...]
> Wczoraj wieczorem jeszcze napisalem mail z pytaniami do jednego
> polskiego producenta maki. Na razie nie otrzymalem odpowiedzi.

Wrocławska i krupczatka to 500, mazowiecka i poznańska to 480 a tortowa 450.
I to jest też ustawienie wg grubości przemiału czyli od najgładszej do
najgrubszej.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co to za robale?
Pestki awocado
gruszki
robot kuchenny do 600pln
Sałatka owocowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »