| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-18 16:34:34
Temat: Re: rosół - jakie dodatki?On Wed, 18 Feb 2004 15:20:29 +0100, Lia
<L...@a...poczta.onet.pl> wrote:
>Dnia 2004-02-18 15:17:26 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
>przyrody grupowicz *Koko-sanka* skreślił te oto słowa:
>
>> Czy dodajecie do rosołu przypiekaną cebulkę lub liść laurowy? Jakie inne
>> przyprawy/dodatki można wrzucić do gotującego się rosołu?
>>
>
>Cebulke zawsze, liścia laurowego - nie.
>Zawzse tez dodaje wyhodowane latem liscie maggi.
>Niektórzy dodaja kapuste.
>
>Heh, a w poniedzialkowym "Duzym Formacie" sa 2 przepsiy na rosół, i w obu
>kaza dodac kostki rosołowe. Dzis juz sroda, a ja nadal nie wymysliłam po co
>;)
ja wiem! ja! bo leza i leza i nie wiadomo do czego uzyc. proste.
;P
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-18 16:38:05
Temat: Re: rosół - jakie dodatki?On 18 Feb 2004 15:18:24 GMT, Wladyslaw Los <w...@o...pl>
wrote:
>In <c0vso4$33p$1@atlantis.news.tpi.pl> Elske wrote:
>>> obu kaza dodac kostki rosołowe.
>>>
>> Do czego? Do wody chyba... ;-). Tak poważnie to podejrzewam, że komuś
>> się z "jarzynką" pomyliło...
>
>A jak różnica ?
>
>Władysław
jedno sprasowane w kostke, drugie luzem przeciez!
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-18 17:35:41
Temat: Re: rosół - jakie dodatki?Użytkownik Marta Kamińska napisał:
> Użytkownik "Koko-sanka" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> napisał w
> wiadomości news:lqdcm0ut2kl5$.qm3dg2wesfku.dlg@40tude.net...
>
>>Czy dodajecie do rosołu przypiekaną cebulkę lub liść laurowy? Jakie inne
>>przyprawy/dodatki można wrzucić do gotującego się rosołu?
>
>
> woda, kurczak, marchew, pietruszka i seler por, mozna pietruszke zielona
> zwiazac z porem
>
> pieprz, maggi do smaku i tyle jesli chodzi o doprawainie pysznego rosolu
> zadnych lisci laurowych, zadnych ziel angielskich
> mama raz zrobila z przypieczona na plycie cebula, ale jakos lekki posmak
> cebuli mi nie pasowal, moze dlatego ze przyzwyczajonam do rozolu bez tego
> typu dodatkow :)
>
> Marta
>
>
Można dać listek i ziele, ale ja preferuję cebulkę zawsze i jak tylko
mam to lubczyk!
--
pzdr
tapta
GG:4082847
"W każdym z nas tkwi pożeracz fabuł" (dr Ś.)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-18 19:33:32
Temat: Re: rosół - jakie dodatki?
Użytkownik "Koko-sanka" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> napisał w
wiadomości news:lqdcm0ut2kl5$.qm3dg2wesfku.dlg@40tude.net...
> Czy dodajecie do rosołu przypiekaną cebulkę lub liść laurowy? Jakie inne
> przyprawy/dodatki można wrzucić do gotującego się rosołu?
cebulkę zawsze, tylko niezbyt mocno przypieczoną, bo zepsuje rzeczywiście
smak i jak tylko mam to 2-3 suszone prawdziwki
pozdrawiam Julita
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-19 09:07:15
Temat: Re: rosół - jakie dodatki?
Użytkownik "Koko-sanka" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> napisał w
wiadomości news:lqdcm0ut2kl5$.qm3dg2wesfku.dlg@40tude.net...
> Czy dodajecie do rosołu przypiekaną cebulkę lub liść laurowy? Jakie inne
> przyprawy/dodatki można wrzucić do gotującego się rosołu?
>
> Pozdrawiam
> Koko-sanka
>
To zależy z czego ten rosół. Jeśli z wołowiny (oczywiście jeśli chodzi o
mięso to powinien to być szponder + kawałek rozbratela ew. rostbefu +
kawałek łaty + kość z główką) to oprócz marchewki, pietruszki i selera daję
pora, kapustę włoską i pół cebuli przypieczonej i w łupinie. Oraz 1 listek
laurowy, nie daję ziela ani pieprzu. Natomiast jeśli z cielęciny albo
kurczaka to tylko marchew, pietruszka, seler i oprócz soli żasnych przypraw.
Pozdrowionka - Agnieszka
P.S. jak skiśnie zawsze można przerobić na ogórkową :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-19 10:02:07
Temat: Re: rosół - jakie dodatki?
> P.S. jak skiśnie zawsze można przerobić na ogórkową :-)
Ty tak na serio czy żartem, bo pierwsze słyszę, ale przecież człowiek uczy
się całe życie.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-19 10:14:13
Temat: Re: rosół - jakie dodatki?
Użytkownik "Anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
news:c121mt$2rr$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > P.S. jak skiśnie zawsze można przerobić na ogórkową :-)
>
> Ty tak na serio czy żartem, bo pierwsze słyszę, ale przecież człowiek uczy
> się całe życie.
>
> Anet
>
>
Nie zauważyłaś uśmieszku na końcu? To żart, oczywiście. A poza tym to była
aluzja do przpotężnej kłótni jak się tu odbyła jakoś tak w grudniu.
Pozdrówka - A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-19 13:20:21
Temat: Re: rosół - jakie dodatki?> Zawzse tez dodaje wyhodowane latem liscie maggi.
====
Te liście magi to po polsku bodajże lubczyk. Ja też daję lubczyk.
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |