Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ryba duszona

Grupy

Szukaj w grupach

 

ryba duszona

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-03-27 20:57:35

Temat: ryba duszona
Od: "wojus" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

heja

jak robię tzw. rybe po grecku
wcześniej jej nie smażę, tylko wrzucam filety do wywaru z marchwi (o trochę
pomidora)
ryby "gotowane", czy duszone - są smaczniejsze, niż smażona

stad moej pytanie
czy znacie jeszcze może jakies inne sposoby na duszenie ryby w podobny
sposób?
z jakąs inną mieszakną warzywną?
nic mi do głowy nie przychodzi,
a z miłą chęcią bym cos takiego zrobiła

pozdr.
Paulina

--
----------------------------------------------------
-----------
Paulina i Ola 18.06.2003
http://sus.univ.szczecin.pl/~wojus


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-03-27 21:02:00

Temat: Re: ryba duszona
Od: "M.W." <t...@p...nospam.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "wojus" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c44q0d$mc1$1@nemesis.news.tpi.pl...
> heja
>
> jak robię tzw. rybe po grecku
> wcześniej jej nie smażę, tylko wrzucam filety do wywaru z marchwi (o
trochę
> pomidora)
> ryby "gotowane", czy duszone - są smaczniejsze, niż smażona
>
> stad moej pytanie
> czy znacie jeszcze może jakies inne sposoby na duszenie ryby w podobny
> sposób?
> z jakąs inną mieszakną warzywną?
> nic mi do głowy nie przychodzi,
> a z miłą chęcią bym cos takiego zrobiła
>

No zamiast pomidora słodka papryka...

No i wszelkiego rodzaju selery i pietruszki...

Oczywiscie moga byc ziemniaki biały pieprz i mleko..

Jak równiez kapusta biała włoska..a nawet kwas z kiszonej kapusty...

wariantów jest mnóstwo :)) wszystko zalezy jaka to ryba :)

Pozdrawiam

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-27 21:10:58

Temat: Re: ryba duszona
Od: "wojus" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

no np. w zamrażarce mam 3 kg filetu z mintaja
pzodr.
Paulina

--
----------------------------------------------------
-----------
Paulina i Ola 18.06.2003
http://sus.univ.szczecin.pl/~wojus


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-27 22:29:36

Temat: Re: ryba duszona
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Le samedi 27 mars 2004 ? 21:57:35, wojus a écrit :

> a z mi?? ch?ci? bym cos takiego zrobi?a

??


--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-27 22:48:18

Temat: Re: ryba duszona
Od: "wojus" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Le samedi 27 mars 2004 ŕ 21:57:35, wojus a écrit :
>
> > a z miłą chęcią bym cos takiego zrobiła
>
> ??

?


masz krzaszki, zmien kodowanie ..........
pozdr.
Paulina
--
----------------------------------------------------
-----------
Paulina i Ola 18.06.2003
http://sus.univ.szczecin.pl/~wojus


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-27 23:03:47

Temat: Re: ryba duszona
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Le samedi 27 mars 2004 ? 23:48:18, wojus a écrit :

>> Le samedi 27 mars 2004 ? 21:57:35, wojus a écrit :
>>
>> > a z mi?? ch?ci? bym cos takiego zrobi?a
>>
>> ??

> ?


> masz krzaszki, zmien kodowanie ..........

Ja mam kodowanie poprawne, odpowiadam zawsze w kodowaniu przemowcy. To
ty nie masz *zadnego* kodowania ustawionego. Stad krzaki (i moje znaki
zapytania), i fakt ze u mnie krzaki widzisz.


Ewcia

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-28 07:33:07

Temat: Re: ryba duszona
Od: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

ja duszę z włoszczyzną mrożoną Hortexu i małą puszką koncentratu. Do tegom
pieprz, sól, ziele angielskie. Oprócz tego mam jeszcze przepis
Ryba zapiekana z grzybami i parmezanem


50 dkg filetów rybnych
25 dkg pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła
kubeczek gęstej śmietany
3 łyzki parmezanu
bulka tarta, papryka, pieprz, sol olej

Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny, odlożyć na pół godziny do lodówki.,
Cebulę pokroic w piorka i obsmażyc na oleju , dodać pokrojone w plastry
pieczarki, poddusic, doprawic do smaku. Wylożyć do żaroodpornego naczynia.
Filety osuszyć , posolić, popieprzyć, położyć na pieczarkach. Wstawić do
nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 20 minut.
W tym czasie maslo rozetrzeć ze śmietaną, serem , doprawić solą i pieprzem.
Sosem zalać goracą rybę, posypać tartą bulką i papryką. Zapiekać ponownie
15-20 minut do zbrązowienia. Podawać gorace, posypane zieloną pietruszką.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-28 08:25:32

Temat: Re: ryba duszona
Od: "Stanislaw Trepczyk" <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

> czy znacie jeszcze może jakies inne sposoby na duszenie ryby w podobny
> sposób?
> z jakąs inną mieszakną warzywną?
> nic mi do głowy nie przychodzi,
> a z miłą chęcią bym cos takiego zrobiła
>
> pozdr.
> Paulina
>
A co powiecie o takiej "rybie duszonej"?

Pierwsze eksperymenty robilem na grilu.Swiezy pstrag lub sandacz oczyszczony
pokrojony w dzwonki posolony z lekka mozna popieprzyc.Swieza sloninka ..moze
byc boczek pokrojony w plasterki.Jezeli to czesc przednia to do wewnatrz
dzwonka wkladam sloninke kawalek selera i marchewki i na boki tez okladam
sloninka-boczkiem i calosc zawijam w folie.
Oczywiscie kazdy dzwonek osobno.Tak przygotowane "pakuneczki" kladlem na
grila i obracalem co jakis czas.Dlugosc duszenia ryby zalezalo od zaru na
grilu.Efekt koncowy byl super.Po "rozpakowaniu" zawiniatka z ryba bukiet
zapachow byl....
nie do opisania.Puzniej jak sezon grilowania sie skoczym robilem to ...to w
domu w piekarniku.Efekt taki sam.Polecam.Sprobujcie a nie bedziecie
zawiedzeni.

Stanislaw z Gdanska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-28 18:07:06

Temat: Re: ryba duszona
Od: "M.W." <t...@p...nospam.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "wojus" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c44qpe$odr$1@nemesis.news.tpi.pl...
> no np. w zamrażarce mam 3 kg filetu z mintaja

Mintaj to raczej mało inspirujaca rybka :))

Ale Hotreks robi taka mrozonke pod tytułem "zupa ziemniaczana" wystarczy
zagotowac to z kostka
bulionowa i pod koniec gotowania włozyc rzeczona rybke a na koniec zabielic
mlekiem i łyzke masła dodac..

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-28 20:45:49

Temat: Re: ryba duszona
Od: "M.W." <t...@p...nospam.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "wojus" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c47dnh$pn7$1@nemesis.news.tpi.pl...
> to jakie ryby polecasz?
> pzodr.
> Paulina

Oj kazda jest dobra :)))

akurat dzis złapałem smaka na takie małe płoteczki swieżo usmazone i
chrupiace z mnóóóóóóstwem osci
takie tylko obtoczone w mące i na masełku zwiezym co to sie niemi pluje
zamiast jesc :))

Pozdrawiam

Marek

Poszukam jutro na targu może gdzie znajes takie rybki :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mielone
biszkopt jak wyjmować??
andrut z galaretka, jak to było?:)
marmite?
gdzie w necie kupic herbate twinningsa?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »