| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-27 20:57:35
Temat: ryba duszonaheja
jak robię tzw. rybe po grecku
wcześniej jej nie smażę, tylko wrzucam filety do wywaru z marchwi (o trochę
pomidora)
ryby "gotowane", czy duszone - są smaczniejsze, niż smażona
stad moej pytanie
czy znacie jeszcze może jakies inne sposoby na duszenie ryby w podobny
sposób?
z jakąs inną mieszakną warzywną?
nic mi do głowy nie przychodzi,
a z miłą chęcią bym cos takiego zrobiła
pozdr.
Paulina
--
----------------------------------------------------
-----------
Paulina i Ola 18.06.2003
http://sus.univ.szczecin.pl/~wojus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-27 21:02:00
Temat: Re: ryba duszona
Użytkownik "wojus" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c44q0d$mc1$1@nemesis.news.tpi.pl...
> heja
>
> jak robię tzw. rybe po grecku
> wcześniej jej nie smażę, tylko wrzucam filety do wywaru z marchwi (o
trochę
> pomidora)
> ryby "gotowane", czy duszone - są smaczniejsze, niż smażona
>
> stad moej pytanie
> czy znacie jeszcze może jakies inne sposoby na duszenie ryby w podobny
> sposób?
> z jakąs inną mieszakną warzywną?
> nic mi do głowy nie przychodzi,
> a z miłą chęcią bym cos takiego zrobiła
>
No zamiast pomidora słodka papryka...
No i wszelkiego rodzaju selery i pietruszki...
Oczywiscie moga byc ziemniaki biały pieprz i mleko..
Jak równiez kapusta biała włoska..a nawet kwas z kiszonej kapusty...
wariantów jest mnóstwo :)) wszystko zalezy jaka to ryba :)
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-27 21:10:58
Temat: Re: ryba duszonano np. w zamrażarce mam 3 kg filetu z mintaja
pzodr.
Paulina
--
----------------------------------------------------
-----------
Paulina i Ola 18.06.2003
http://sus.univ.szczecin.pl/~wojus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-27 22:29:36
Temat: Re: ryba duszonaLe samedi 27 mars 2004 ? 21:57:35, wojus a écrit :
> a z mi?? ch?ci? bym cos takiego zrobi?a
??
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-27 22:48:18
Temat: Re: ryba duszona> Le samedi 27 mars 2004 ŕ 21:57:35, wojus a écrit :
>
> > a z miłą chęcią bym cos takiego zrobiła
>
> ??
?
masz krzaszki, zmien kodowanie ..........
pozdr.
Paulina
--
----------------------------------------------------
-----------
Paulina i Ola 18.06.2003
http://sus.univ.szczecin.pl/~wojus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-27 23:03:47
Temat: Re: ryba duszonaLe samedi 27 mars 2004 ? 23:48:18, wojus a écrit :
>> Le samedi 27 mars 2004 ? 21:57:35, wojus a écrit :
>>
>> > a z mi?? ch?ci? bym cos takiego zrobi?a
>>
>> ??
> ?
> masz krzaszki, zmien kodowanie ..........
Ja mam kodowanie poprawne, odpowiadam zawsze w kodowaniu przemowcy. To
ty nie masz *zadnego* kodowania ustawionego. Stad krzaki (i moje znaki
zapytania), i fakt ze u mnie krzaki widzisz.
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-28 07:33:07
Temat: Re: ryba duszonaja duszę z włoszczyzną mrożoną Hortexu i małą puszką koncentratu. Do tegom
pieprz, sól, ziele angielskie. Oprócz tego mam jeszcze przepis
Ryba zapiekana z grzybami i parmezanem
50 dkg filetów rybnych
25 dkg pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła
kubeczek gęstej śmietany
3 łyzki parmezanu
bulka tarta, papryka, pieprz, sol olej
Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny, odlożyć na pół godziny do lodówki.,
Cebulę pokroic w piorka i obsmażyc na oleju , dodać pokrojone w plastry
pieczarki, poddusic, doprawic do smaku. Wylożyć do żaroodpornego naczynia.
Filety osuszyć , posolić, popieprzyć, położyć na pieczarkach. Wstawić do
nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 20 minut.
W tym czasie maslo rozetrzeć ze śmietaną, serem , doprawić solą i pieprzem.
Sosem zalać goracą rybę, posypać tartą bulką i papryką. Zapiekać ponownie
15-20 minut do zbrązowienia. Podawać gorace, posypane zieloną pietruszką.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-28 08:25:32
Temat: Re: ryba duszona> czy znacie jeszcze może jakies inne sposoby na duszenie ryby w podobny
> sposób?
> z jakąs inną mieszakną warzywną?
> nic mi do głowy nie przychodzi,
> a z miłą chęcią bym cos takiego zrobiła
>
> pozdr.
> Paulina
>
A co powiecie o takiej "rybie duszonej"?
Pierwsze eksperymenty robilem na grilu.Swiezy pstrag lub sandacz oczyszczony
pokrojony w dzwonki posolony z lekka mozna popieprzyc.Swieza sloninka ..moze
byc boczek pokrojony w plasterki.Jezeli to czesc przednia to do wewnatrz
dzwonka wkladam sloninke kawalek selera i marchewki i na boki tez okladam
sloninka-boczkiem i calosc zawijam w folie.
Oczywiscie kazdy dzwonek osobno.Tak przygotowane "pakuneczki" kladlem na
grila i obracalem co jakis czas.Dlugosc duszenia ryby zalezalo od zaru na
grilu.Efekt koncowy byl super.Po "rozpakowaniu" zawiniatka z ryba bukiet
zapachow byl....
nie do opisania.Puzniej jak sezon grilowania sie skoczym robilem to ...to w
domu w piekarniku.Efekt taki sam.Polecam.Sprobujcie a nie bedziecie
zawiedzeni.
Stanislaw z Gdanska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-28 18:07:06
Temat: Re: ryba duszona
Użytkownik "wojus" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c44qpe$odr$1@nemesis.news.tpi.pl...
> no np. w zamrażarce mam 3 kg filetu z mintaja
Mintaj to raczej mało inspirujaca rybka :))
Ale Hotreks robi taka mrozonke pod tytułem "zupa ziemniaczana" wystarczy
zagotowac to z kostka
bulionowa i pod koniec gotowania włozyc rzeczona rybke a na koniec zabielic
mlekiem i łyzke masła dodac..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-28 20:45:49
Temat: Re: ryba duszona
Użytkownik "wojus" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c47dnh$pn7$1@nemesis.news.tpi.pl...
> to jakie ryby polecasz?
> pzodr.
> Paulina
Oj kazda jest dobra :)))
akurat dzis złapałem smaka na takie małe płoteczki swieżo usmazone i
chrupiace z mnóóóóóóstwem osci
takie tylko obtoczone w mące i na masełku zwiezym co to sie niemi pluje
zamiast jesc :))
Pozdrawiam
Marek
Poszukam jutro na targu może gdzie znajes takie rybki :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |