Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ryż - podstawa zdrowej kuchni

Grupy

Szukaj w grupach

 

ryż - podstawa zdrowej kuchni

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 158


« poprzedni wątek następny wątek »

61. Data: 2006-04-24 07:49:51

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: BasiaBjk <b...@Q...pl> szukaj wiadomości tego autora

JaMyszka napisał(a):

> Trudno mi zgadywać, dlaczego przyczepiane są narodowości do niektórych potraw,
> które nie są potrawami narodowymi.

Pewnie te potrawy wywodzą się jednak (bardziej lub mniej pokrętnymi
drogami) z kuchni narodowych lub regionalnych. Potem, po drodze były
zmieniane, "ulepszane", oswajane - ale nazwa została, może dla
upamiętnienia genezy.

Podobnie z nazwiskami: zrazy Radziwiłowskie, zupa cebulowa Przypkowska,
czy wręcz z grupami zawodowymi - z tym chyba najbardziej pokrętnie: coś
tam admiralskie, generalskie, "po kapitańsku", czy teraz popularna w
przydrożnych gospodach tendencja w stronę "ludu": po chłopsku, po
rybacku, a nawet "zupa dziadowska", jedzona przeze mnie w okolicach
Zamościa (w rodzaju kapuśniaku z wędzonką).
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


62. Data: 2006-04-24 07:51:57

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: BasiaBjk <b...@Q...pl> szukaj wiadomości tego autora

JaMyszka napisał(a):

> Trudno mi zgadywać, dlaczego przyczepiane są narodowości do
niektórych potraw,
> które nie są potrawami narodowymi.

Pewnie te potrawy wywodzą się jednak (bardziej lub mniej pokrętnymi
drogami) z kuchni narodowych lub regionalnych. Potem, po drodze były
zmieniane, "ulepszane", oswajane - ale nazwa została, może dla
upamiętnienia genezy.

Podobnie z nazwiskami: zrazy Radziwiłłowskie, zupa cebulowa Przypkowska,
czy wręcz z grupami zawodowymi - z tym chyba najbardziej pokrętnie: coś
tam admiralskie, generalskie, "po kapitańsku", czy teraz popularna w
przydrożnych gospodach tendencja w stronę "ludu": po chłopsku, po
rybacku, a nawet "zupa dziadowska", jedzona przeze mnie w okolicach
Zamościa (rodzaj kapuśniaku z wędzonką).
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


63. Data: 2006-04-24 08:09:27

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: " JaMyszka" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

BasiaBjk napisała:

> > Trudno mi zgadywać, dlaczego przyczepiane są narodowości do
> > niektórych potraw, które nie są potrawami narodowymi.
>
> Pewnie te potrawy wywodzą się jednak (bardziej lub mniej pokrętnymi
> drogami) z kuchni narodowych lub regionalnych. Potem, po drodze były
> zmieniane, "ulepszane", oswajane - ale nazwa została, może dla
> upamiętnienia genezy. [...]

Widzę, że zgadzasz się ze mną, że nie zawsze nazwa potrawy oddaje jej "kuchnię
źródłową";)
Np. znany mi makaron po mediolańsku (surowy makaron, woda, przecier
pomidorowy, pokrojona mortadela, kostki cebuli i przyprawy), którego przepis
także dostałam z Niemiec, wątpię by był w przepisach kuchni włoskiej.

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


64. Data: 2006-04-24 08:22:40

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: BasiaBjk <b...@Q...pl> szukaj wiadomości tego autora

JaMyszka napisał(a):

> Widzę, że zgadzasz się ze mną, że nie zawsze nazwa potrawy oddaje jej "kuchnię
> źródłową";)

Przecież to tak oczywiste, ze nie podlega dyskusji :)
Natomiast ciekawe są drogi, którędy to wszystko, czyli przenikanie
kultur, wędruje, nie zawsze bezpośrednie i nie zawsze związane z
prostym szlakiem zdobywców, odkrywców, czy sprzymierzeńców.
--
pa, BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


65. Data: 2006-04-24 08:37:29

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: " JaMyszka" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

BasiaBjk napisała:

> > Widzę, że zgadzasz się ze mną, że nie zawsze nazwa potrawy oddaje jej
> > "kuchnię źródłową";)
>
> Przecież to tak oczywiste, ze nie podlega dyskusji :)

Ufff...
Ulżyło mi:)
Thx:))
(Ale, tak sobie myślę, że te przycinki pod moim adresem, wskazują na innych
gupków).

> Natomiast ciekawe są drogi, którędy to wszystko, czyli przenikanie
> kultur, wędruje, nie zawsze bezpośrednie i nie zawsze związane z
> prostym szlakiem zdobywców, odkrywców, czy sprzymierzeńców.

Przyznam się, że lubię takie nazwy - dają mi one odczucie kosmopolityzmu, a
raczej - łączności z całym światem :))
:)

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


66. Data: 2006-04-24 08:52:09

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: BasiaBjk <b...@Q...pl> szukaj wiadomości tego autora

JaMyszka napisał(a):

> Ulżyło mi:)
> Thx:))
> (Ale, tak sobie myślę, że te przycinki pod moim adresem, wskazują na innych
> gupków).

Przycinki?
A to mnie zaskoczyłaś, nie przycinałam Ci wcale. Lubię Twoje posty i
nie miałam nigdy ochoty Ci przycinać, nie bierz do siebie, jeśli czasem
ujawniam jakąś zgryźliwość, to nie pod Twoim adresem.

Z gupkami raczej staram się nie wdawać w konwersacje, chyba, że już nie
zdzierżę... ale na ogół mam silny wewnętrzny KF :)
--
pa, BasiaBjk, co musi do roboty, a tu ten poniedziałek słoneczny :/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


67. Data: 2006-04-24 09:06:47

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: " JaMyszka" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

BasiaBjk napisała:

> > Ulżyło mi:)
> > Thx:))
> > (Ale, tak sobie myślę, że te przycinki pod moim adresem, wskazują na
> > innych gupków).
>
> Przycinki?

Och, sorry, jeśli to odebrałaś do siebie:) Bo były takie posty (mające te
cechy) po moim pytaniu: "Z jakiej to kuchni potrawa?" http://tiny.pl/g9wh
Panslavista też je zauważył;/

> A to mnie zaskoczyłaś, nie przycinałam Ci wcale.

Wiem, że nie i jeszcze raz sorry :))

> Lubię Twoje posty i
> nie miałam nigdy ochoty Ci przycinać, nie bierz do siebie, jeśli czasem
> ujawniam jakąś zgryźliwość, to nie pod Twoim adresem.

Ja też sobie cenię Twoje wypowiedzi na grupach :)
I co za tym idzie http://melodyjka.net.pl/TrueTone/Melodyjka,93,224835
9.html

PAMIĘTAJ!
Żółty przycisk na środku nutki

> Z gupkami raczej staram się nie wdawać w konwersacje, chyba, że już nie
> zdzierżę... ale na ogół mam silny wewnętrzny KF :)

Nooo... Podobną postawę przyjmuję;*-)

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


68. Data: 2006-04-24 09:09:00

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Akulka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik " JaMyszka" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e2i4f7$37c$1@inews.gazeta.pl...
> PAMIĘTAJ!
> Żółty przycisk na środku nutki

Rany, to jakaś znowu nowa moda? Chyba się starzeję, bo mnie to ani smieszy,
ani cieszy...

Pozdrawiam,
Akulka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


69. Data: 2006-04-24 09:26:03

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik " JaMyszka" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e2hm4a$6fa$1@inews.gazeta.pl...
> - pierogi ruskie
> - ryba po żydowsku
> - barszcz ukraiński
> - moja ulubiona kawa po turecku

- kawa po turecku - to jakiś nowomodny wymysl z lat PRLu, bo dawniej to się
kawę w Polsce robiło porządną i w tygielkach, jak w Turcji. Opis u
Mickiewicza niechaj stoi za świadectwo.

- barszcz ukraiński przed PRLem zwany był małoruskim, albo wprost ruskim,
analogicznie do pierogów. Przy czym nie ma to nic wspólnego z Rosjanami,
tylko z Rusią, czyli naszymi południowo-wschodnimi kresami. Raczej więc
akcent geograficzny niż narodowościowy.

- ryba po zydowsku - żydów nie znam żadnych (a szkoda), ale ten przepis
wygląda jek wprost wzięty z Compendium Ferculorum, z dawnej polskiej kuchni.
Może po prostu u polskich żydów dawne przepisy, nakazujące dodawania
migdałów i rodzynków do mięsa czy ryby, przetrwały dłużej??

Dominik Jan Domin


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


70. Data: 2006-04-24 09:35:11

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: " JaMyszka" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Akulka napisał:

> > PAMIĘTAJ!
> > Żółty przycisk na środku nutki
>
> Rany, to jakaś znowu nowa moda? Chyba się starzeję, bo mnie to ani smieszy,
> ani cieszy...

I po co zadajesz takie pytania? No po co?
Przecież nikt tu nie ma delegacji, by robić Twoją psychoanalizę;/
Jak na razie to mnie bawi i zakładam, że i innych trochę zajmuje;p
Jeśli Ciebie nie - to widzisz żółte - nie czytaj i nie klikaj.
A myślisz, że mnie jest łatwo coraz to nowe rzeczy poznawać? Już "komórę"
opanowałam, a tu jakieś MMS, GPRS czy inne nowości młodzież podrzuca;p
Ale jak wszyscy to wszyscy, babcia też...
I powiem Ci tak na ucho, że czasami można tak zgorzknieć, że nawet cukrzyca
nie pomoże;/
Ale Twój wybór;p
Ja ze swej strony, mogę teraz przeprosić i radzić, byś mnie do plonkownicy
wrzuciła. W czym problem?
Będziesz miała wtedy święty spokój;]

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 6 . [ 7 ] . 8 ... 16


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[allegro] Zapraszam serdecznie na moje aukcje
PRZEPIS na sałatkę z chińskich zupek
Re: Juz placa za rakotworczy tefon !
sklep z owocami morza w arkadii?
CZY KTOS

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »