« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-08-25 16:00:01
Temat: sałatka 7-składnikowaEch...
w Was ostatna nadzieja, bo znowu gdzieś posiałam przepis :-(
potrzebuję przypraw i ilości octu i oleju do sałatki
i czas pasteryzacji również mile widziany
skład warzywny sałtki:
zielone pomidory
marchew
ogorki
papryka
cebula
jabłka
kapusta biała
RATUNKU!!!
Ikselko kochana, może Ty masz gdzieś zachomikowany ten przepis?
pozdrawiam
Iza
--
Pozdrawiam cieplutko
Abigeil [z wrednym złośliwym sierściuchem]
http://picasaweb.google.com/abigeil.sator/Kiciusiowe
Fotki?feat=directlink
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-08-25 20:21:11
Temat: Re: sałatka 7-składnikowaDnia Tue, 25 Aug 2009 18:00:01 +0200, Abigeil napisał(a):
> Ech...
> w Was ostatna nadzieja, bo znowu gdzieś posiałam przepis :-(
>
> potrzebuję przypraw i ilości octu i oleju do sałatki
> i czas pasteryzacji również mile widziany
>
> skład warzywny sałtki:
> zielone pomidory
> marchew
> ogorki
> papryka
> cebula
> jabłka
> kapusta biała
>
> RATUNKU!!!
> Ikselko kochana, może Ty masz gdzieś zachomikowany ten przepis?
>
> pozdrawiam
> Iza
Hmmm... u nas to jest "Sałatka cioci Jadzi" i nie ma tam podanej ilości
octu i oleju, lecz tylko skład, gdzie wszystkich warzyw jest tyle samo
(wagowo), a przyprawy wymienione jako sól, ziele ang., liście laurowe,
ocet, cukier. Rzadko robię tę sałatkę, ostatnio chyba ze 3 lata temu,
przyprawy (ocet sól, cukier, ziele, liść) dawałam wg przepisu na zalewę do
grzybów marynowanych i tyle, tylko nieco mniej octu, żeby nie było za
ostre. Oleju na wierzch każdego słoika 1 pełna łyżeczka - wystarczy.
Marchew i kapustę pokrajaną gotuje się w małej ilości wody, powoli, aby się
nie rozpadły, a gdy są na wpół miękkie, dodaje się pozostałe warzywa i
przyprawy, sól, cukier, wlewa ocet, zagotowuje raz. Teraz już gorąca
sałatka idzie do słoików i pasteryzacja - 15 minut w 80 st C.
Smacznego. Może i ja się pokuszę o zrobienie tej sałatki, bo dobra jest.
Pozdrawiam.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-08-27 16:57:39
Temat: Re: sałatka 7-składnikowaXL zapodal(a):
> Hmmm... u nas to jest "Sałatka cioci Jadzi" i nie ma tam podanej ilości
skoro mowa o super-oryginalnych i własnych przepisach, to podam Wam przy
okazji przepis na "Ziemniaki Zbyluta":
Bierzemy 1 kg ziemniaków, obieramy, kroimy na połówki wrzucamy do osolonej
wody. Gotujemy aż będą miękkie, odcedzamy, solimy, tłuczemy i gotowe!
Jedyne w swoim rodzaju!
--
pozdrawiam, Zbylut, ;-)
* Usenet news. Learn what you know, share what you don't *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-08-27 18:23:17
Temat: Re: sałatka 7-składnikowa
Użytkownik "Zbylut" <Z...@N...zzz> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.h9cqr1.he8.Zbylut@NoWhere.zzz...
> "Ziemniaki Zbyluta":
> wrzucamy do osolonej
> wody. (...) odcedzamy, solimy, tłuczemy i gotowe!
> Jedyne w swoim rodzaju!
>
W rzeczy samej. Przede wszystkim bardziej słone niż inne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-08-27 18:28:16
Temat: Re: sałatka 7-składnikowaOn Thu, 27 Aug 2009 16:57:39 +0000, Zbylut wrote:
> XL zapodal(a):
>
>> Hmmm... u nas to jest "Sałatka cioci Jadzi" i nie ma tam podanej ilości
>
> skoro mowa o super-oryginalnych i własnych przepisach, to podam Wam przy
> okazji przepis na "Ziemniaki Zbyluta":
> Bierzemy 1 kg ziemniaków, obieramy, kroimy na połówki wrzucamy do osolonej
> wody. Gotujemy aż będą miękkie, odcedzamy, solimy, tłuczemy i gotowe!
> Jedyne w swoim rodzaju!
Młótozbylut. Możesz posypać jeszcze ospą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-08-27 21:23:03
Temat: Re: sałatka 7-składnikowaZbylut pisze:
> XL zapodal(a):
>
>> Hmmm... u nas to jest "Sałatka cioci Jadzi" i nie ma tam podanej ilości
>
> skoro mowa o super-oryginalnych i własnych przepisach, to podam Wam przy
> okazji przepis na "Ziemniaki Zbyluta":
> Bierzemy 1 kg ziemniaków, obieramy, kroimy na połówki wrzucamy do osolonej
> wody. Gotujemy aż będą miękkie, odcedzamy, solimy, tłuczemy i gotowe!
> Jedyne w swoim rodzaju!
>
to jest pasza dla bydła
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-08-28 16:08:54
Temat: Re: sałatka 7-składnikowalemonka zapodal(a):
>> "Ziemniaki Zbyluta":
>> wrzucamy do osolonej
>> wody. (...) odcedzamy, solimy, tłuczemy i gotowe!
>> Jedyne w swoim rodzaju!
>
> W rzeczy samej. Przede wszystkim bardziej słone niż inne.
tzn te inne gotuje się bez soli czy nie soli po ugutowaniu?
--
pozdrawiam, Zbylut
* Usenet news. Learn what you know, share what you don't *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-08-28 21:43:31
Temat: Re: sałatka 7-składnikowa
Użytkownik "Zbylut" <Z...@N...zzz> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.h9f13h.qqg.Zbylut@NoWhere.zzz...
>
> tzn te inne gotuje się bez soli czy nie soli po ugutowaniu?
>
Przerażająca większość ludzkości gotuje w słonej wodzie i nie soli
dodatkowo po ugotowaniu, wychodząc z (błędnego zapewne) przekonania, że
skoro gotowały się w osolonej wodzie, to nie ma potrzeby ich już solić
ponownie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-08-29 09:30:24
Temat: Re: sałatka 7-składnikowaDnia Fri, 28 Aug 2009 23:43:31 +0200, lemonka napisał(a):
> Użytkownik "Zbylut" <Z...@N...zzz> napisał w wiadomości
> news:slrn.pl.h9f13h.qqg.Zbylut@NoWhere.zzz...
>>
>> tzn te inne gotuje się bez soli czy nie soli po ugutowaniu?
>>
> Przerażająca większość ludzkości gotuje w słonej wodzie i nie soli
> dodatkowo po ugotowaniu, wychodząc z (błędnego zapewne) przekonania, że
> skoro gotowały się w osolonej wodzie, to nie ma potrzeby ich już solić
> ponownie.
Nie ma potrzeby solenia ani w trakcie, ani po - tak naprawdę. nadmiar soli
w żywności jest powodem wielu schorzen i należy ją ograniczać. nawet kupny
chleb jest tak przeraźliwie słony, choć ludzie już tego nie czują,
przyzwyczajeni do jej obecności w nadmiarze w każdym niemal produkcie.
Tymczasem służy tam ona tylko wiązaniu wagowemu wody - dla celów
oszukańczych. Równocześnie szkodząc konsumentowi.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-08-29 11:26:09
Temat: Re: sałatka 7-składnikowalemonka wrote:
>
> Użytkownik "Zbylut" <Z...@N...zzz> napisał w wiadomości
> news:slrn.pl.h9f13h.qqg.Zbylut@NoWhere.zzz...
>>
>> tzn te inne gotuje się bez soli czy nie soli po ugutowaniu?
>>
> Przerażająca większość ludzkości gotuje w słonej wodzie i nie soli
> dodatkowo po ugotowaniu, wychodząc z (błędnego zapewne) przekonania,
A czemu to błędnego? Potrzeba solenia wynika tylko z przyzwyczajenia, i
najnormalniej w świecie zabija smak potraw. Kiedyś lubiłam słono, ale na
szczęście się odzwyczaiłam. Podobnie jak od słodzenia herbaty.
Justyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |