« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-13 16:53:03
Temat: sałatka z soczewicy 2 filiżanki gotowanej soczewicy
1 cebula pokrojona w kostkę
1 jabłko pokrojone lub utarte na tarce
15 dkg żółtego sera pokrojonego w kostkę
1/2 filiżanki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
pęczek natki z pietruszki
Składniki wymieszać, przyprawić do smaku, posypać natką z pietruszki.
Dodatek sera nie jest konieczny, ale jeśli go dodamy, sałatka jest wtedy
pełnym daniem obiadowym lub kolacyjnym.
Przy okazji chcę zwrócić uwagę na mało jeszcze znaną soczewicę. Jest to
roślina strączkowa, w przeciwieństwie do soi, fasoli, grochu nie wymaga
uprzedniego namoczenia. Gotuje się około 30 minut. Zawiera dużo białka,
witaminy z grupy B, witaminę C, cynk i żelazo. Jej zaletą jest to, że nie
jest gazotwórcza. Smakowo nie ustępuje innym roślinom strączkowym.
Pozdrawiam gorąco
Monika Zarczuk
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |