| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-28 08:53:51
Temat: sernik czarno-białyOd dawna się przymierzam do zrobienia takowego, ale jakoś mi inwencji
brakuje.
Wiem, że powinno byc ciemne ciasto z kakao i biała masa serowa, ale co
dalej?
Podrzućcie proszę przepisy.
Z góry dziękuję.
Aha, serniki z brzoskwiniami albo kokosem też bardzo, ale to bardzo mile
widziane!
Pozdrówka
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-28 10:10:44
Temat: Re: sernik czarno-biały
Wkn wrote:
> Od dawna się przymierzam do zrobienia takowego, ale jakoś mi inwencji
> brakuje.
> Wiem, że powinno byc ciemne ciasto z kakao i biała masa serowa, ale co
> dalej?
> Podrzućcie proszę przepisy.
> Z góry dziękuję.
> Aha, serniki z brzoskwiniami albo kokosem też bardzo, ale to bardzo mile
> widziane!
>
> Pozdrówka
> Wkn
Sernik z brzoskwiniami
Ciasto
1,5 szklanki maki
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
1 cale jajko + 1 zoltko
1 lyzka oleju
1 lyzeczka proszku do pieczenia
SER
1 kg sera
1 kostka masla sklarowac i ostudzic
zapach pomaranczowy
1 garstka maki krupczatki
8 10 jajek
WYKONANIE
SER przygotowa jak w normalnym serniku.
Ser przez maszynke, tluszcz roztopic i wlac do sera. Ucierac mikserem przez
trzy minuty.
Wczesniej utrzec zoltka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Utarte jaja wlac do sera z tluszczem, ucierac mikserem ok. jednej minuty i
dodac make krupczatke.
Dodac ubite bialka (na sztywno)
PLACEK
Zagniesc ciasto z podanych skladników . Na blache polozyc ciasto, czesc
sera, na to pokrojone brzoskwinie i reszte sera a na wierzch kruszonke.
KRUSZONKA
5 dag maki pszennej
15 dag wiórek kokosowych
12,5 dag masla
12,5 cukru krysztalu
Wszystko wymieszac zagniesc i pokruszyc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-28 10:17:06
Temat: Re: sernik czarno-biały
Wkn <w...@w...pl> wrote in message news:9p1dpp$pba$1@news.tpi.pl...
> Od dawna się przymierzam do zrobienia takowego, ale jakoś mi inwencji
> brakuje.
> Wiem, że powinno byc ciemne ciasto z kakao i biała masa serowa, ale co
> dalej?
chetnie podam przepis, ale niestety dopiero w poniedzialek, ale chyba warto
poczekac, bo sernik pyszny, sprawdzony ze 100 razy i zawsze sie udaje.
Asia :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-28 10:55:18
Temat: Re: sernik czarno-białyto ja sie przylaczam do prosby o przepis.... do dzisiaj wspominam ten
sernik... a
jadlam go chyba ze dwa lata temu ;-))))))
pozdrowienia
Monika
m...@b...pl
UIN 33169566
Użytkownik asia <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9p1im5$97a$...@n...tpi.pl...
>
> Wkn <w...@w...pl> wrote in message news:9p1dpp$pba$1@news.tpi.pl...
> > Od dawna się przymierzam do zrobienia takowego, ale jakoś mi inwencji
> > brakuje.
> > Wiem, że powinno byc ciemne ciasto z kakao i biała masa serowa, ale co
> > dalej?
>
> chetnie podam przepis, ale niestety dopiero w poniedzialek, ale chyba
warto
> poczekac, bo sernik pyszny, sprawdzony ze 100 razy i zawsze sie udaje.
> Asia :-)
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-28 11:14:54
Temat: Re: sernik czarno-białyz http://www.kuchnia.com.pl
CZARNY SERNIK DLA PIOTRUSIA
CIASTO: 1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki mąki, 1 kostka margaryny (250g),
3 żółtka, 2 kopiaste łyżki kakao (5 dkg);
MASA SEROWA: 1 kg gładkiego sera, 2 szklanki cukru pudru, 15 dkg masła lub
margaryny, 15 dkg rodzynek, 4 żółtka, 1 1/2 budyniu śmietankowego.
CIASTO: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i kakao, posiekać z margaryną na
piasek, dodać żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.
Uformować kule, odstawić do lodówki, żeby mocno stężały (można zamrozić).
MASA SEROWA : Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, po kolei dodawać żółtka
i po łyżce sera (jeżeli nie mamy gładkiego sera, to trzeba przepuścić przez
maszynkę do mielenia). Na końcu dodać budyń. Starannie wymieszać.
Na tortownicę zetrzeć jedną część zimnego ciasta, wyłożyć masę serową,
zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 200° C ok. 40 minut.
wg Ewy Szembel z Kłodzka
z http://www.kulinaria.pl
Sernik z brzoskwiniami
Składniki
Spód: 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru pudru, 3 żółtka, pół kostki
margaryny, 3 łyżki śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia; 5 świeżych
brzoskwiń lub 10 połówek brzoskwiń z puszki, 20-25 dag rodzynek.
Masa serowa: 50 dag sera, 5 jaj, niepełna szklanka cukru, cukier waniliowy,
łyżka mąki ziemniaczanej
Masa kokosowa: 20 dag wiórków kokosowych, pół kostki margaryny, pół szklanki
cukru
Sposób przyrządzania
Spód: Z podanych składników zagnieść ciasto, rozłożyć je półcentymetrową
warstwą w dużej formie. Na cieście ułożyć brzoskwinie pokrojone w ćwiartki i
posypać je sparzonymi rodzynkami.
Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z dwukrotnie
zmielonym serem, cukrem waniliowym, mąką, ana końcu - z pianą zbiałek. Masę
serową rozłożyć na owocach.
Masa kokosowa: Margarynę utrzeć z cukrem na puch i, dalej ucierając, wsypać
wiórki. Następnie równomiernie rozłożyć masę kokosową na warstwie sera i
lekko ugnieść ręką, aby się nie kruszyła po upieczeniu. Piec 60 min w
temperaturze 200°C. Po 20-30 min przykryć ciasto folią aluminiową, aby
wierzch się nie spalił. 100 g - 245 kcal.
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-28 18:25:50
Temat: Re: sernik czarno-biały
Wkn napisał(a) w wiadomości: <9p1dpp$pba$1@news.tpi.pl>...
>Od dawna się przymierzam do zrobienia takowego, ale jakoś mi inwencji
>brakuje.
>Wiem, że powinno byc ciemne ciasto z kakao i biała masa serowa, ale co
>dalej?
>Podrzućcie proszę przepisy.
>Z góry dziękuję.
>Aha, serniki z brzoskwiniami albo kokosem też bardzo, ale to bardzo
ja lubie taki sernik (tez czarnobialy)
składniki:
20 dag wafelków czekoladowych
1/2 kg sera białego (najlepszy waniliowy)
1 Sernix
3 jajka
wykonanie:
połowę wafli pokruszyć i położyć na dno tortownicy, ser wymieszać z Sernixem
i żółtkami oraz ubitą na sztywno pianą z białek wyłożyć na wafle do masy
powtykać pozostałe wafle piec ok godziny w 200 stopniach.
Pozdroofka
NeeeA
ps. czy dostane miejsce w Cafe Za Slupem za używanie Sernixa?,)))))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |