Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sezon na szparagi

Grupy

Szukaj w grupach

 

sezon na szparagi

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-29 10:23:44

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: "Maciej L." <m...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2004-04-28 20:02, Użytkownik Agata napisał :

> Użytkownik Maciej L. <m...@c...com.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:c6oc3g$1l7n$...@n...ipartners.pl...
>
>>Czyli ze gdy kiedys zrobilem szparagi w/g standardowego przepisu i
>>okazaly sie gorzkie to cos bylo z przygotowaniem nie tak czy ze
>
> szparagami?
>
>>Maciek
>
>
> ...szparagami...
> (jest opcja gotowania z dodatkiem mleka, cukru, soli...ale czasem na
> gorzkiego szparaga i to nie pomoze)

Probowalem jezykiem sqbanca, ale nie byly gozkie, a po ugotowaniu to co
drugi... ;-<

Pozdrawiam Maciek

--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (0 71) 343 61 67 w. 108, faks (0 71) 341 99 11

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-04-29 12:54:08

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

Kolejne dwie już miękkie,
> ale włókniste, a ostatnie ciapowate (zgodnie z przewidywaniem). Ale
> *wszystkie* były gorzkie!
>
> waldek
> ===
A wlokniste to dlatego, ze zle obrales.Zaczne od poczatku, kupujac szparagi
sprawdz ich swiezosc w ten sposob, ze po pocieraniu jedna o druga piszcza, a
koncowka nie moze byc sucha, przy nacisnieciu pryska sok.Obieram w ten
sposob, ze klade sztuke na stole i obracajac dokladnie od glowki obieram,
koncowke odlamuje. Szparagi gotuje sie w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie
z dodatkiem masla(lyzeczka), w zaleznosci od grubosci 15-20 min(to musisz
wyprobowac).Tych lupin bedzie duzo,(wtedy widzisz, ze dobrze
obrales.;-).Lupiny(oczywiscie czyste oraz koncowki mozesz ugotowac i ten
wywar wykorzystac do zupy, albo sam pic,bardzo dobre na trawienie i dla
nerek oraz na "odtrutke" organizmu. Szparagi , to 90 % wody i sa
wykorzystywane w dietach odchudzajacych.Sprobuj jeszcze raz, powalczyc ze
szparagami bo warto, zycze powodzenia
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-29 14:18:54

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c6qfmh$87q$1@inews.gazeta.pl> waldek wrote:
> waldek napisał(a):
>> ===
>> Czy Wam *naprawdę* aż tak bardzo smakują szparagi???
>> Jakoś nie mogę odkryć w tej włóknisto-wodnistej ciapie nic
>> szczególnego. I nie to, że nie umiem ich zrobić - w knajpach to też
>> ten ser, beszamel lub inne dodatki są w szparagach najlepsze.
>>
>> waldek
>> ===
> No, więc przemogłem się. Bez większego trudu kupiłem świeże, jędrne,
> soczyste polskie szparagi.

Skąd wiesz, że polskie? Teraz są wprawdzie nowe gatunki i może się mylę,
ale z dawnych czasów pamiętam, że sezon na szparagi w Polsce zaczynał
się w maju i to dosyć późno. Podejrzewam, że obecnie dostępne w handlu
szparagi są albo importowane (a szparagi powinny być przyrządzane w dniu
zebrania), albo w jakiś sposób pędzone, albo są to nowe gatunki,
wcześniej dochodzące.

> Dodatkowo, na próbę i dla pewności, że
> czas gotowania nie będzie zbyt krótki lub długi, postanowiłem wyciągać
> szparagi z wrzątku po jednym, co 30 sekund, począwszy od szóstej
> minuty (7 szt.).

Zdecydowanie za wcześnie.

>
> I co? I guzik.
> Pierwsze trzy sztuki były wyraźnie twardo-surowe. Kolejne dwie już
> miękkie, ale włókniste, a ostatnie ciapowate (zgodnie z przewidywaniem)

Ok. 10 min. i już ciapowate?

> Ale *wszystkie* były gorzkie! Po tym doświadczeniu zrobiłem zupę, a
> właściwie zupeczkę w mikroskopijnej ilości. Gotowałem, miksowałem,
> śmietaniłem spróbowałem i wylałem. Gorzkie!

Coś z tymi szparagami nie było porządku. A tak naprawdę, umiejętność
wybrania odpowiednich szparagów jest tu jedną z najważniejszych rzeczy.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-30 07:05:37

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

===
Dzięki za rady. Spróbuję jeszcze jeden, ostatni w życiu raz. Może
rzeczywiście mam szparagowego pecha i trafiam na felerne, choć sprawdziłem
wg guglowych porad - wyglądały na świeże. Tym razem kupię towar w
prominentnym EPI. Jeśli następna próba mi się nie powiedzie, to koniecznie
muszę się wprosić do kogoś z Was na Pokaz Sztuki Przyrządzania i na
degustację :-)
Tymczasem, z przykrością, przyznaję się do całkowitej Klęski Na Szparagowym
Polu.

waldek
===


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-30 07:08:01

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c6stqh$8di$1@inews.gazeta.pl> waldek wrote:
> ===
> Dzięki za rady. Spróbuję jeszcze jeden, ostatni w życiu raz. Może
> rzeczywiście mam szparagowego pecha i trafiam na felerne, choć
> sprawdziłem wg guglowych porad - wyglądały na świeże. Tym razem kupię
> towar w prominentnym EPI. Jeśli następna próba mi się nie powiedzie,
> to koniecznie muszę się wprosić do kogoś z Was na Pokaz Sztuki
> Przyrządzania i na degustację :-) Tymczasem, z przykrością, przyznaję
> się do całkowitej Klęski Na Szparagowym Polu.

Lepiej się wstrzymaj i poczekaj przynjmniej do połowy maja lub nawet
początku czerwca. ja ma podejrzenia co do "koszerności" ;-) szparagów
w Polsce w kwietniu.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-30 09:43:56

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 28 Apr 2004 20:06:48 +0200, "Margola Sularczyk"
<margola@won_spamie.ruczaj.pl> wrote:

>
>U?ytkownik "martyna" <m...@o...pl> napisa? w wiadomo?ci
>news:c6ohmn$f7i$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> A to przepraszam, bo pomy?la?am, ?e chcesz co? ofiarowac W?adys?awowi.I
>> bardzo by?am ciekawa, co to takiego ma by?.
>> martyna
>
>ja si? doczyta?am.
>Pier? albo udko przyrz?dzone saute i okryte nast?pnie tartym parmezanem.
>
>Margola Sufler, tfu, suflet
>


suflecie - nie jestem pewna czy mialo byc saute

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-30 09:48:34

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: "martyna" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości
> suflecie - nie jestem pewna czy mialo byc saute
Z tego co pamiętam Władek chciał na surowo tylko z parmezanem.
Krycha jak będziesz w Wawce, to przecież parmezan jest w sklepach... A i
funt się dobrze wymienia.
Za dwa funty parmezanu napewnie wystarczy.
martyna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-30 10:53:13

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


Jeśli następna próba mi się nie powiedzie, to koniecznie
> muszę się wprosić do kogoś z Was na Pokaz Sztuki Przyrządzania i na
> degustację :-)

Dzisiaj mam szparagi, gdybys mieszkal blizej, to mialbys u mnie maly kurs
gotowania wraz z degustacja.:-)
> Tymczasem, z przykrością, przyznaję się do całkowitej Klęski Na
Szparagowym
> Polu.

Znam ten bol, ale teraz mi wychodza, zeby tylko nie zakrakac :-)
>
> waldek
> ===
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-30 21:58:16

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: wiku <s...@a...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:


> Skąd wiesz, że polskie? Teraz są wprawdzie nowe gatunki i może się mylę,
> ale z dawnych czasów pamiętam, że sezon na szparagi w Polsce zaczynał
> się w maju i to dosyć późno.

spytalem sie sprzedawcy u mnie na targu i twierdzi, ze to juz polskie
zreszta sezon na szparagi w niemczech tez juz trwa (przy okazji audycji
o wstapieniu do ue informowano, ze zatrudniani sa przy zbiorach polacy)
a przeciez niemcy leza w tej samej strefie klimatycznej

pozdrawiam
wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-30 21:59:51

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: "xenon" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "wiku" <s...@a...waw.pl> napisał w wiadomości
news:c6ui5b$2eoi$1@mamut.aster.pl...
> a przeciez niemcy leza w tej samej strefie klimatycznej
tylko ci martwi

xenon


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 7 . [ 8 ] . 9


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zakupy przez tv-shopy
Żeliwny garnek do duszonek
snickers
mak w makowcu sypie si
Panierowanie filetów rybnych

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »