« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-14 09:02:22
Temat: śledzie w majoneziewitam
Chodzą za mną od lat śledzie w majonezie takie jak kiedyś dawno temu były w
sprzedaży pod nazwą "ŚLEDZIE ŁOWICKIE" lub po łowicku.
Pamiętacie ich smak były pyszne.
Mimo moich eksperymentów nie potrafię odtworzyć tego smaku.
Jedno co wiem to na pewno były w majonezie z dodatkiem Marchewki, cebuli i
chyba ogórka kiszonego.
Ciekawe czy pamietacie - jesli tak to super.
Już ślinka mi leci.
pozdrawiam
Grazka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-14 10:03:08
Temat: Re: śledzie w majonezie
Użytkownik <g...@e...lodz.pl> napisał w wiadomości
news:187b.000008dc.3e719a9d@newsgate.onet.pl...
> Jedno co wiem to na pewno były w majonezie z dodatkiem Marchewki, cebuli i
> chyba ogórka kiszonego.
>
> --
to pewnie niezupelnie to, ale moze sie przyda:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis276.html
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-14 10:23:59
Temat: Re: śledzie w majonezie==========
Osobiscie nie cierpie polaczenia sledz+majonez,
ale jak robie takie dla rodziny, to tak:
1 czesc majonezu
2-3 czesci kwasnej smietany
musztarda - ma byc wyraznie czuc
i tak jak jak pisalas: cebulka i ogorek,
moze byc papryka konserwowa,
oraz sok z cytryny, sol, cukier.
dodatki kwasne i piekace - z umiarem.
Jak sie czesto probuje dodajac skladniki i sie nie
przesadzi, wychodzi na tyle dobre, ze kopiasty
polmisek sledzi wyjadaja natychmiast, mimo że
sos powinien sie z godzinke przegryzc, aby cebulka
puscila sok.
waldek
==========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-14 19:58:03
Temat: Re: śledzie w majonezie
> 1 czesc majonezu
> 2-3 czesci kwasnej smietany
> musztarda - ma byc wyraznie czuc
> i tak jak jak pisalas: cebulka i ogorek,
> moze byc papryka konserwowa,
> oraz sok z cytryny, sol, cukier.
nawet niewiedzialem ze nazywaja sie po lowicku ;)
mozesz dodac jeszcze grzybki marynowane
pozdruffka z Lowicza ;)
Jean
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-15 08:06:56
Temat: Re: śledzie w majonezie> > 1 czesc majonezu
> > 2-3 czesci kwasnej smietany
> > musztarda - ma byc wyraznie czuc
> > i tak jak jak pisalas: cebulka i ogorek,
> > moze byc papryka konserwowa,
> > oraz sok z cytryny, sol, cukier.
>
> nawet niewiedzialem ze nazywaja sie po lowicku ;)
===========
Przeciez to oczywiste!
Czerwone paski papryki, zielone z ogorka,
biale z cebuli. Jak to wylejesz na spodnie
to bedziesz mial piekny lowicki pasiak. :-}}}
waldek
===========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |